- Dołączył: 2011-08-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2350
10 grudnia 2011, 15:59
Będę robiła ciasto Orzechowiec, w którym jest masa budyniowa. Aby była zwarta i kremowa, należy utrzeć budyń z masłem lub margaryną. To ciasto ma kostkę masła już w cieście i w polewie orzechowej, więc przynajmniej z budyniu chciałabym je wyeliminować. Czy macie pomysł w jaki inny sposób mogłabym uzyskać podobny efekt, nie dodając zalecanego masła? Może dodać do budyniu galaretkę?
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
11 grudnia 2011, 09:18
w niektórych przepisach dodaje sie mąke krupczatke dla zagęszczenia
ale ja bym zrobiła raczej tak jak jest w przepisie żeby wyszło smaczne i po prostu zjadła mniej
- Dołączył: 2011-08-15
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 454
11 grudnia 2011, 12:51
Ja poprostu nie dodaję i wychodzi naprawdę tak jak i z masłem ;)
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
12 grudnia 2011, 19:48
6 plastrów żelatynypół litra mleka1 opakowanie budyniu waniliowego100 g cukrupół kilo twarogu (jak najniższa zawartość tłuszczu)Przygotowując masę, zaczynamy od żelatyny, którą należy przygotować według przepisu, który znajdziemy na opakowaniu. Następnie gotujemy budyń do którego dodajemy rozpuszczoną żelatyną. Po wystygnięciu masy dodajemy twaróg.
Przepis zaczerpnięty z kuchni niemieckiej - masa do tortu makowego z musem śliwkowym
- Dołączył: 2011-08-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2350
13 grudnia 2011, 21:50
robiłam w końcu wersję budyniu z 2 suchymi galaretkami, które do niego wsypałam. Rozpuściły się bardzo ładnie. Masa zrobiła się zwarta i wyszła bardzo smacznie, aczkolwiek polecam ją tylko do ciast z owocami. Do orzechowca jednak najbardziej pasuje masa budyniowa, "neutralna" smakowo.