Temat: Co zamiast masła do masy budyniowej?

Będę robiła ciasto Orzechowiec, w którym jest masa budyniowa. Aby była zwarta i kremowa, należy utrzeć budyń z masłem lub margaryną. To ciasto ma kostkę masła już w cieście i w polewie orzechowej, więc przynajmniej z budyniu chciałabym je wyeliminować. Czy macie pomysł w jaki inny sposób mogłabym uzyskać podobny efekt, nie dodając zalecanego masła?  Może dodać do budyniu galaretkę?
w niektórych przepisach dodaje sie mąke krupczatke dla zagęszczenia
ale ja bym zrobiła raczej tak jak jest w przepisie żeby wyszło smaczne i po prostu zjadła mniej
Ja poprostu nie dodaję i wychodzi naprawdę tak jak i z masłem ;)
  • 6 plastrów żelatyny
  • pół litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • pół kilo twarogu (jak najniższa zawartość tłuszczu)
  • Przygotowując masę, zaczynamy od żelatyny, którą należy przygotować według przepisu, który znajdziemy na opakowaniu. Następnie gotujemy budyń do którego dodajemy rozpuszczoną żelatyną. Po wystygnięciu masy dodajemy twaróg.

    Przepis zaczerpnięty z kuchni niemieckiej - masa do tortu makowego z musem śliwkowym

    robiłam w końcu wersję budyniu z 2 suchymi galaretkami, które do niego wsypałam. Rozpuściły się bardzo ładnie. Masa zrobiła się zwarta i wyszła bardzo smacznie, aczkolwiek polecam ją tylko do ciast z owocami. Do orzechowca jednak najbardziej pasuje masa budyniowa, "neutralna" smakowo.

    © Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.