- Dołączył: 2011-08-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2350
10 grudnia 2011, 15:59
Będę robiła ciasto Orzechowiec, w którym jest masa budyniowa. Aby była zwarta i kremowa, należy utrzeć budyń z masłem lub margaryną. To ciasto ma kostkę masła już w cieście i w polewie orzechowej, więc przynajmniej z budyniu chciałabym je wyeliminować. Czy macie pomysł w jaki inny sposób mogłabym uzyskać podobny efekt, nie dodając zalecanego masła? Może dodać do budyniu galaretkę?
- Dołączył: 2011-09-14
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2189
10 grudnia 2011, 16:09
ja uzywam margaryny flory light - ma przez połowe mniej kalorii niż masło. Niczym nie da się zastąpić-tak sądzę, mozesz jedyie trochę ograniczyć kaloryczność.
10 grudnia 2011, 16:14
nie wiem czy to sie do masy budyniowej nada, ale kiedyś w takim programie na tvn style, takie miłe panie mówiły, że w cieście zamiast tłuszczu można użyć, uwaga: buraka lub dyni, startych na papke, bo mają podobną konsystencję i wilgotność co masło... czy to smaczne to nie wiem ;)
- Dołączył: 2009-03-30
- Miasto: Meszna
- Liczba postów: 7074
10 grudnia 2011, 16:15
Niczym nie zastapisz tluszczu-jedynie mozesz zastapic maslo czyms light,jak sugeruje kiziamizia23
- Dołączył: 2011-08-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2350
10 grudnia 2011, 16:23
a sucha galaretka po dodaniu do budyniu nie sprawi, że stanie się on zwarty i nie będzie wypływał z ciasta? Kiedyś robiłam ciasto Smerf, w którym właśnie miesza się 2 budynie z 2 suchymi galaretkami. Pytanie tylko, czy orzechowiec będzie smaczny z owocowym nadzieniem...
Ciekawe jak budyń zachowałby się po dodaniu żelatyny? Może ktoś ma z tym doświadczenie? :)
Edytowany przez zjadlabymcos 10 grudnia 2011, 16:26
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 6339
10 grudnia 2011, 16:24
Czego bys nie dodala to smak nie bedzie ten sam. Zrob normalnie i zjedz mniej, stara prawda, ale i tez sztuka.
- Dołączył: 2011-01-31
- Miasto:
- Liczba postów: 290
10 grudnia 2011, 16:56
Twarożek kremowy, president ma 4% tłuszczu. Gwarantuję , że będzie pycha. Tak robię masę budyniową do strucli
10 grudnia 2011, 17:07
daj to masło margaryny nie dawaj niezdrowa...