Temat: Co zamiast masła do masy budyniowej?

Będę robiła ciasto Orzechowiec, w którym jest masa budyniowa. Aby była zwarta i kremowa, należy utrzeć budyń z masłem lub margaryną. To ciasto ma kostkę masła już w cieście i w polewie orzechowej, więc przynajmniej z budyniu chciałabym je wyeliminować. Czy macie pomysł w jaki inny sposób mogłabym uzyskać podobny efekt, nie dodając zalecanego masła?  Może dodać do budyniu galaretkę?
ja uzywam margaryny flory light - ma przez połowe mniej kalorii niż masło. Niczym nie da się zastąpić-tak sądzę, mozesz jedyie trochę ograniczyć kaloryczność.
Pasek wagi
mleko w  proszku.
nie wiem czy to sie do masy budyniowej nada, ale kiedyś w takim programie na tvn style, takie miłe panie mówiły, że w cieście zamiast tłuszczu można użyć, uwaga: buraka lub dyni, startych na papke, bo mają podobną konsystencję i wilgotność co masło... czy to smaczne to nie wiem ;)
Niczym nie zastapisz tluszczu-jedynie mozesz zastapic maslo czyms light,jak sugeruje kiziamizia23
Pasek wagi
a sucha galaretka po dodaniu do budyniu nie sprawi, że stanie się on zwarty i nie będzie wypływał z ciasta? Kiedyś robiłam ciasto Smerf, w którym właśnie miesza się 2 budynie z 2 suchymi galaretkami. Pytanie tylko, czy orzechowiec będzie smaczny z owocowym nadzieniem...
Ciekawe jak budyń zachowałby się po dodaniu żelatyny? Może ktoś ma z tym doświadczenie? :)
Czego bys nie dodala to smak nie bedzie ten sam. Zrob normalnie i zjedz mniej, stara prawda, ale i tez sztuka.
tluszcz light
Twarożek kremowy, president ma 4% tłuszczu. Gwarantuję , że będzie pycha. Tak robię masę budyniową do strucli

daj to masło margaryny nie dawaj niezdrowa...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.