Temat: Naleśniki- proszę o składniki..

Chciałabym zrobić ciasto na naleśniki ale nie wiem za bardzo jakie mają być składniki i w jakich proporcjach bardzo bym prosiła o pomoc:) Chcę zrobic tak około 20 naleśników.
ja nie zmaze na oleju,patelnie smaruje słonina.dzieki temu nalesniki nie sa tłuste;)
mąka, mleko, jaja, sól
Pasek wagi
>2jajka 
łyżka mąki pełnoziarnistej 
1/3 szklanki mleka
łyżeczka fruktozy/cukru/miodu


jak z tego wychodza nalesniki to ja jestem papiezem.

ja dawalam o szklanke wiecej plynow (np mleko + woda) jak produktow sypkich (tzn maka)
A jadłyscie kiedys nalesniki  znutella i bananem?Bo ostatnio kolezanka mi ochoty narobila i sie zastanawiam czy takie polaczenie  w ogole moze byc dobre?
jajka, woda gazowana, mąka, proszek do pieczenia. na oko.


a tak dokladnie:

najpierw mąka (40g), troszeczkę proszku do pieczenia i żółtko mieszam. białko ubijam, delikatnie dodaje do mąki i żółtka. potem ciągle mieszając dolewam wody gazowanej (bąbelki <3) - najlepiej mikserem, to nie ma grudek. z tego mi wychodzi jakieś 5 cieniutkich naleśników.

jak chcesz grubsze, to dodaj mleka, albo maślanki. na oko, całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Nalesniki na wodzie gazowanej sa pulchniejsze;)polecam
Ja robię codziennie naleśniki z 1 jajka, małej łyżeczki mąki pełnoziarnistej (5 g) i dwóch-trzech łyżek mleka, ewentualnie na pół z wodą gazowaną. Mam małą 15 centymetrową patelnię teflonową i wypada na niej 3 sztuki (czasem więcej, jak dobrze poleje ciastem). Z tej samej porcji robię jednego dużego 30 centymetrowego naleśnika :)


A ja robię z 2 jajek, 2 szklanek mąki, szklanki mleka i szklanki wody gazowanej. Do tego szczypta soli (niezależnie od tego, czy to naleśniki na słodko, czy na słono). Jeśli chcesz zrobić słodsze ciasto, to dodaj na oko cukru, np. ze 2 łyżki. Później trzeba porządnie rozgrzać patelnię z wlaną łyżeczką - dwiema oleju. Na to wlać cienką warstwę ciasta, rozprowadzić po powierzchni patelni i smażyć dotąd, aż naleśnik zacznie odchodzić bez problemu. Wtedy trzeba przewrócić na drugą stronę i podsmażyć dosłownie chwilkę. I tak z każdym, ale już nie ma konieczności dodawania tłuszczu.
Pasek wagi
Sprawdzony przeze mnie przepis:

1 szklanka mleka
1,5 szklanki wody
1 jajko
2 szklanki maki
3 lyzki oleju
szczypta soli

Mozna smazyc na zwyklej patelni lub na teflonie ( nie przywieraja i pieknie sie smaza). Z takiej porcji okolo 10-12 nalesnikow.
Pasek wagi
woda najlepiej gazowana, a mozna zamienic trochę mąki i dodać mąki ziemniaczanej. ogólnie bawić się mąkami i otrębami :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.