7 grudnia 2011, 17:37
Chciałabym zrobić ciasto na naleśniki ale nie wiem za bardzo jakie mają być składniki i w jakich proporcjach bardzo bym prosiła o pomoc:) Chcę zrobic tak około 20 naleśników.
Edytowany przez Laguna20 7 grudnia 2011, 17:35
7 grudnia 2011, 19:25
ja nie zmaze na oleju,patelnie smaruje słonina.dzieki temu nalesniki nie sa tłuste;)
7 grudnia 2011, 19:42
>2jajka
łyżka mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki mleka
łyżeczka
fruktozy/cukru/miodu
jak z tego wychodza nalesniki to ja jestem papiezem.
ja dawalam o szklanke wiecej plynow (np mleko + woda) jak produktow sypkich (tzn maka)
- Dołączył: 2010-12-09
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 2026
7 grudnia 2011, 19:54
A jadłyscie kiedys nalesniki znutella i bananem?Bo ostatnio kolezanka mi ochoty narobila i sie zastanawiam czy takie polaczenie w ogole moze byc dobre?
- Dołączył: 2011-08-24
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1884
7 grudnia 2011, 19:57
jajka, woda gazowana, mąka, proszek do pieczenia. na oko.
a tak dokladnie:
najpierw mąka (40g), troszeczkę proszku do pieczenia i żółtko mieszam. białko ubijam, delikatnie dodaje do mąki i żółtka. potem ciągle mieszając dolewam wody gazowanej (bąbelki <3) - najlepiej mikserem, to nie ma grudek. z tego mi wychodzi jakieś 5 cieniutkich naleśników.
jak chcesz grubsze, to dodaj mleka, albo maślanki. na oko, całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Edytowany przez OhWow 7 grudnia 2011, 20:00
- Dołączył: 2010-02-26
- Miasto: Arabia Saudyjska
- Liczba postów: 2148
7 grudnia 2011, 21:07
Nalesniki na wodzie gazowanej sa pulchniejsze;)polecam
- Dołączył: 2011-03-08
- Miasto: Chococity
- Liczba postów: 1983
7 grudnia 2011, 21:58
Ja robię codziennie naleśniki z 1 jajka, małej łyżeczki mąki pełnoziarnistej (5 g) i dwóch-trzech łyżek mleka, ewentualnie na pół z wodą gazowaną. Mam małą 15 centymetrową patelnię teflonową i wypada na niej 3 sztuki (czasem więcej, jak dobrze poleje ciastem). Z tej samej porcji robię jednego dużego 30 centymetrowego naleśnika :)
Edytowany przez Floral 7 grudnia 2011, 21:56
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
7 grudnia 2011, 22:07
A ja robię z 2 jajek, 2 szklanek mąki, szklanki mleka i szklanki wody gazowanej. Do tego szczypta soli (niezależnie od tego, czy to naleśniki na słodko, czy na słono). Jeśli chcesz zrobić słodsze ciasto, to dodaj na oko cukru, np. ze 2 łyżki. Później trzeba porządnie rozgrzać patelnię z wlaną łyżeczką - dwiema oleju. Na to wlać cienką warstwę ciasta, rozprowadzić po powierzchni patelni i smażyć dotąd, aż naleśnik zacznie odchodzić bez problemu. Wtedy trzeba przewrócić na drugą stronę i podsmażyć dosłownie chwilkę. I tak z każdym, ale już nie ma konieczności dodawania tłuszczu.
- Dołączył: 2011-03-13
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 830
7 grudnia 2011, 22:22
Sprawdzony przeze mnie przepis:
1 szklanka mleka
1,5 szklanki wody
1 jajko
2 szklanki maki
3 lyzki oleju
szczypta soli
Mozna smazyc na zwyklej patelni lub na teflonie ( nie przywieraja i pieknie sie smaza). Z takiej porcji okolo 10-12 nalesnikow.
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1596
7 grudnia 2011, 22:47
woda najlepiej gazowana, a mozna zamienic trochę mąki i dodać mąki ziemniaczanej. ogólnie bawić się mąkami i otrębami :)