- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Monachium
- Liczba postów: 617
6 grudnia 2011, 12:49
kobity ratujcie potrzebuje jakis przepis na watrobke, nigdy w zyciu nie mialam okazji przyzadzac owego dania i nie mam pojecia jak to ugryzc z ktorej strony. poratujcie szyszunie(marna ze mnie kucharka)
6 grudnia 2011, 12:52
ja robię inaczej, jest delikatniejsza i nie śmierdzi, a przede wszystkim pozbawiasz ją mętów i farfocli
najpierw wrzucam ją na wrzątek z kostką rosołową i obgotowuję kilka chwil ( jakieś 5-7 minut)
Zlewam męty, a jak każda chociaż raz tak zrobi, to zobaczy ile tego się wygotuje fuuuuu, płukam ją dodatkowo pod kranem i dopiero tak przygotowaną albo kroję w plastry, albo całą wrzucam na patelkę z cebulką.
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3696
6 grudnia 2011, 13:02
Ja robię podobnie jak mówi Jokerka. Tyle, że mi cebula zawsze się przypala dlatego po zeszkleniu ściągam ją z patelni a na jej miejsce wkładam wątróbkę wcześniej obtoczoną w mące. Dopiero jak wątróbka jest prawie gotowa dorzucam ponownie cebulkę i łyżeczkę masła i za chwilę jest gotowa do podania :)
A co do soli to pamietaj tylko, że sól na samym końcu bo inaczej wątróbka stwardnieje, ja np. solę dopiero na talerzu.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
6 grudnia 2011, 13:07
jaką masz? ja preferuję z indyka
oczyszczam (przy indyczej niewiele tego oczyszczania),posypuje pieprzem i majerankiem, wrzucam na teflon, podduszam, polewam sosem sojowym, dodaje pociętą w słupki cebulkę i jabłko w plasterkach, jak jabłko się rozpadnie, utworzy się pyszny sosik:)
polecam!
6 grudnia 2011, 13:10
moja mama robi tak - najpierw moczy watrobki w mleku. potem smazy watróbki obtoczone w mace i jakis tam ziolkach. potem juz usmazoną obwija boczkiem cienkim i nadziewa na wykałaczki i pomiedzy wątróbki wciska sliwki suszone. wrzuca do piekarnika zeby bylo chrupiące i podaje z plastrem ananasa. podobno przepyszne (ja nie jem watrobki), goscie i domownicy zachwalaja
- Dołączył: 2009-03-30
- Miasto: Meszna
- Liczba postów: 7074
6 grudnia 2011, 13:11
Na pewno nie wolno solic watrobki przy smazeniu-zrobi sie twarda.Ja osobno smaze watrobke a osobno cebulke w piorka pokrojona i ja tylko sole.
- Dołączył: 2008-07-31
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1868
6 grudnia 2011, 13:37
a ja mam taki:
wątróbkę opruszyć w mące i rzucić na rozgrzaną patelnię z masłem po chwili dolać miodu, dodać parę kulek winogrona pokrojone w ćwiartki, do tego śliwki suszone + morele tak po 4 szt. też pokrojone polać winem wytrawnym i dusić.
Podawać z chlebkiem świeżym lub stosowanym :))
- Dołączył: 2009-01-23
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 4346
6 grudnia 2011, 13:38
Wybierz drobiową wątróbkę, namocz trochew mleku będzie lepsza w smaku i nie zrobi się sucha po usmażeniu. Na patelni usmaż (możesz opanierować w mąca ale wiadomo dodatkowe kcal) z cebulką ja uwielbiam dużo cebuli, niektórzy dodają jabłko. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Zrobiłyście mi smaka :P
- Dołączył: 2011-04-07
- Miasto: Tychy
- Liczba postów: 292
6 grudnia 2011, 14:59
Ja robię na dwa sposoby. Pierwszy to taki, że dobrze umytą, osuszoną i oczyszczoną z błonek wątróbkę smażę na rafinowanej oliwie z oliwek albo oleju z pestek winogron (ale dosłownie na łyżeczce). Posypuję ją majerankiem i tymiankiem, po chwili dodaję pokrojoną w piórka cebulę, jak się poddusi, to dodaję jabłka pokrojone w cienkie plasterki, podlewam odrobiną wody i duszę. Solę na talerzu.
Drugi sposób to taki, że tak samo oczyszczoną, opłukaną, suchą wątróbkę lekko obsmażam na łyżeczce lepszego oleju, do tego dodaję spora łyżkę przecieru pomidorowego i paprykę czerwona pokrojoną na mniej więcej kwadratowe kawałki. Do tego tymianek i rozmaryn. Ewentualnie zmieniam kolejność i paprykę z przecierem solę i przesmażam oddzielnie, a na końcu dodaje do wątróbki. Do tego sosu daję czasem też inne zioła, czosnek, pietruszkę zieloną itp.
- Dołączył: 2011-12-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 7
6 grudnia 2011, 20:04
Dzisiaj miałam wątróbkę :) 1 Dokładnie myję pod wodą 2 Kroję na nieco mniejsze kawałki 3 solę pieprzę obtaczam w mące Wcześniej smażę cebulkę, jak jest zrobiona spycham na połowę patelni, a na drugą wolną część wrzucam obtoczoną wątróbkę...i Voilà :)