Temat: pesto z tuńczykiem

Wg. przepisu mojego przyjaciela:
Potrzeba nam:
- pesto z pomidorów czerwonych, lub zielonych (z dodatkiem bazylii)
- po jednej papryce z każdego koloru
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (polecam Monini z bazylią)
- makaron (ja używam makaronu pełnoziarnistego, ale ze zwykłym tagiatelle też robiłam)

 Oliwkę wlewamy do WOKA, podgrzewamy, następnie wrzucamy paprykę, przykrywamy duża pokrywką i dusimy warzywa na oliwce aż zmiękną. Po około 10 minutach dorzucamy pesto i tuńczyka, zostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Podajemy z makaronem – ja zazwyczaj po ugotowaniu makaronu, dokładam go do sosu i wszystko razem duszę jeszcze kilka minut, aż makaron przejdzie smakiem pesto – smacznego :)

szybko, smacznie i na temat ;)
Najlepsze i zarazem najtańsze pesto jest w Lidlu :) Czerowne i zielone, tylko mam wrażenie, że ma ciut za dużo oliwy, ale zawsze można odlać nadmiar :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.