Temat: pesto z tuńczykiem

Wg. przepisu mojego przyjaciela:
Potrzeba nam:
- pesto z pomidorów czerwonych, lub zielonych (z dodatkiem bazylii)
- po jednej papryce z każdego koloru
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (polecam Monini z bazylią)
- makaron (ja używam makaronu pełnoziarnistego, ale ze zwykłym tagiatelle też robiłam)

 Oliwkę wlewamy do WOKA, podgrzewamy, następnie wrzucamy paprykę, przykrywamy duża pokrywką i dusimy warzywa na oliwce aż zmiękną. Po około 10 minutach dorzucamy pesto i tuńczyka, zostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Podajemy z makaronem – ja zazwyczaj po ugotowaniu makaronu, dokładam go do sosu i wszystko razem duszę jeszcze kilka minut, aż makaron przejdzie smakiem pesto – smacznego :)

szybko, smacznie i na temat ;)
szczerze mówiąc nie dodawałabym już oliwy bo sporo jej mają pomidory suszone (pesto)
Można bez oliwy, tylko paprykę trzeba poddusić, żeby była miękka - zanim dodasz pesto, ale oczywiście modyfikacja jak najbardziej :) Ja bardzo lubię pesto pod każdą postacią :)

pyszne jest pesto robione w domu:) dodajesz tego czego lubisz najwiecej, oliwy ilosc tez mozna zmniejszyc:) ja robie orzechy/slonecznik, bazylia i natka, czosnek, sol i pieprz, cytryna i oliwa:)
Dziękuję, z pewnością spróbuję zrobić - zawsze kupowałam gotowe ... a orzechy miażdżysz, ucierasz?
zapoznaj się proszę z Regulamin forum i dostosuj nazwę tematu do pkt 7

kejtlajf napisał(a):

Dziękuję, z pewnością spróbuję zrobić - zawsze

gotowe ... a orzechy miażdżysz, ucierasz?


wszystko ucieram w moździerzu



Od kiedy pesto sie robi z pomidorow???

nanuska6778 napisał(a):

Od kiedy pesto sie robi z pomidorow???


a widzisz istnieje pesto z suszonych pomidorów;)



margaretka.ann napisał(a):

nanuska6778 napisał(a):Od kiedy pesto sie robi z
widzisz istnieje pesto z suszonych pomidorów;)
No, wlasnie sie doksztalcilam:-) Zawsze tylko jadlam/robilam to podstawowe - z bazylii, oliwy i pinioli. Musze sprobowac pomidorowego:-)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.