Temat: sos bez mąki

chciałam dziś zrobić sos, ale nie wiem czy coś konkretnego mi z tego wyjdzie 
schab pokroiłam, podsmażyłam na teflonie, wrzuciłam do wody z włoszczyzna i przyprawami i tak się gotuje, kolor i zapach ma całkiem ładny ale jest za rzadki, teraz czekam aż się woda wygotuje , tylko nie wiem czy w taki sposób wyjdzie mi dobry sos?
strasznie nie lubie sosów właśnie zaprawianych mąką, a w każdym przepisie jakie wyszukałam jest mąka lub chleb , czy da się ominąć ten etap? ktoś tak robi ?
ja lubie rzadkie sosy... ale mozesz zagescic tez serkiem typu almette jesli to sos smietanowy... 
bez mąki cieżko :) będzie rzadszy ,no ale da się :)
Spróbuj dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej :) To jest naprawdę mało,a taka ilość ładnie zagęści Ci sos,bo ta mąka działa inaczej niż tortowa itp :) Pozdrawiam
Możesz zagęścić również serkiem topionym,zimnym masłem lub śmietanką.
ja zageszczam ....warzywami ...miksuje warzywa lub jedno konkretne warzywo i taki sos robie ....do schabu dobry jest sos z pora ...lub pieczare k miksuje i mam gesty sos dla calej rodziny ...
zageszczam tez bialkiem ubitym ale nie na sztywna piane ...wylanczasz gaz pod mieskiem ...poczekaj az ostygnie z 10 minut i zageszczony jest

serki topoione sa tluste ...choc czasem tez taka wersja moze byc
Pasek wagi
ja dzis robie schab (gotowany) z pieprzem marchewkami i sosem smietankowo - mlecznym (troszke mąki dodam zeby byl lekko zawiesisty zeby lekko zostal na miesku)
dzięki Dziewczyny
jestem dopiero na etapie szukanie własnego smaku i własnych przepisów, napewno coś z tego wykorzystam 

ja jak nie chce zagescic maka, to uzywam smietany. Zadna z opcji nie jest super, ale jako nie mam innego pomyslu...
Pasek wagi
Ja nie lubię sosów z mąką, smakują gorzej i też nie rozumiem w jakim celu ma być gęsty? Nie zagęszczam sosów mąka, jak się coś długo gotuje i odparuje woda to jest sos gęstszy, ew. po dodaniu koncentratu pomidorowego lub śmietany też gęstnieje.
Pasek wagi
ja też nie lubię sosów z mąką, daję najczęściej śmietanę, po odparowani się redukuje i jest sos, aksamitny, nie gęsty, 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.