- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
27 listopada 2011, 13:07
chciałam dziś zrobić sos, ale nie wiem czy coś konkretnego mi z tego wyjdzie
schab pokroiłam, podsmażyłam na teflonie, wrzuciłam do wody z włoszczyzna i przyprawami i tak się gotuje, kolor i zapach ma całkiem ładny ale jest za rzadki, teraz czekam aż się woda wygotuje , tylko nie wiem czy w taki sposób wyjdzie mi dobry sos?
strasznie nie lubie sosów właśnie zaprawianych mąką, a w każdym przepisie jakie wyszukałam jest mąka lub chleb , czy da się ominąć ten etap? ktoś tak robi ?
27 listopada 2011, 13:10
ja lubie rzadkie sosy... ale mozesz zagescic tez serkiem typu almette jesli to sos smietanowy...
- Dołączył: 2010-04-15
- Miasto: Legnica
- Liczba postów: 2247
27 listopada 2011, 13:10
bez mąki cieżko :) będzie rzadszy ,no ale da się :)
Spróbuj dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej :) To jest naprawdę mało,a taka ilość ładnie zagęści Ci sos,bo ta mąka działa inaczej niż tortowa itp :) Pozdrawiam
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
27 listopada 2011, 13:14
Możesz zagęścić również serkiem topionym,zimnym masłem lub śmietanką.
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
27 listopada 2011, 13:16
ja zageszczam ....warzywami ...miksuje warzywa lub jedno konkretne warzywo i taki sos robie ....do schabu dobry jest sos z pora ...lub pieczare k miksuje i mam gesty sos dla calej rodziny ...
zageszczam tez bialkiem ubitym ale nie na sztywna piane ...wylanczasz gaz pod mieskiem ...poczekaj az ostygnie z 10 minut i zageszczony jest
serki topoione sa tluste ...choc czasem tez taka wersja moze byc
27 listopada 2011, 13:21
ja dzis robie schab (gotowany) z pieprzem marchewkami i sosem smietankowo - mlecznym (troszke mąki dodam zeby byl lekko zawiesisty zeby lekko zostal na miesku)
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
27 listopada 2011, 13:22
dzięki Dziewczyny
jestem dopiero na etapie szukanie własnego smaku i własnych przepisów, napewno coś z tego wykorzystam
- Dołączył: 2010-02-02
- Miasto: Rat Race Town
- Liczba postów: 7341
27 listopada 2011, 13:25
ja jak nie chce zagescic maka, to uzywam smietany. Zadna z opcji nie jest super, ale jako nie mam innego pomyslu...
- Dołączył: 2011-03-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 477
27 listopada 2011, 13:34
Ja nie lubię sosów z mąką, smakują gorzej i też nie rozumiem w jakim celu ma być gęsty? Nie zagęszczam sosów mąka, jak się coś długo gotuje i odparuje woda to jest sos gęstszy, ew. po dodaniu koncentratu pomidorowego lub śmietany też gęstnieje.
- Dołączył: 2007-04-27
- Miasto: Moje
- Liczba postów: 3983
27 listopada 2011, 13:55
ja też nie lubię sosów z mąką, daję najczęściej śmietanę, po odparowani się redukuje i jest sos, aksamitny, nie gęsty,