Temat: Naleśniki 'na ostro'

Jak w temacie. Macie jakieś pomysły ? ;)
z łososiem, szpinakiem i serem plesniowym- mój ulubiony

w wersji "light" zamiast łososia szynka, zamiast sera pleśniowego feta/serk wiejski- tez niezłe;)
z pieczarkami, z tzw. gyrosem (kurczak, warzywa, sos czosnkowy), a'la ruskie, ze szpinakiem i fetą

naleśników na ostro jest mnóstwo

wejdź na stronę jakiejkolwiek naleśnikarni, np.: Manekin, Nasz Naleśnik

 

NALEŚNIKI NA OSTRO - polecam :)

naleśniki, 4 sztuki
szynka lub inna wędlina, 15dkg
cebula, 1 duża
kukurydza lub fasola czerwona, szklanka
ser żółty, 10 dkg
pieczarki, 4 duże
czosnek, 2 ząbki
sos pomidorowy w kartonie Pudliszki, 1/2 kartonu
bazylia, oregano, sól, pieprz, do smaku
tabasco,
tłuszcz do smażenia,

czas przygotowania: do 45 min

Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w paski szynkę. Smażyć przez chwilę a pod koniec dodać kukurydzę i 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy i tabasco. Następnie dodać 1/4 szklanki sosu pomidorowego. Odstawić do przestygnięcia. W osobnym naczyniu zmieszać sos pomidorowy z czosnkiem, przyprawami i tabasco. Na naleśniki wyłożyć ostudzony farsz i zwinąć boki naleśników do wewnątrz. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polać sosem pomidorowym i posypać serem żółtym oraz odrobiną oregano. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 min. 

ciasto naleśnikowe wytrawne - zamiat mleka i wody piwo i woda w proporcjach pół na pół


nadzienie np meksykańskie cs jak chili con carne

nadzienie gyros (składniki ja do salatki gyros)

na ostro ze szpinakiem fetą, czosnkiem, cebulą i chili:)

http://bellaangella.pl/2011/09/29/nalesniki-po-meksykansku/
Pasek wagi
ze szpinakiem i fetą + czosnek:) mniam
koniecznie naleśniki pełnoziarniste:)


albo z duszonymi pieczarkami z cebulką i serkiem wiejskim (razem zapieczone)
ale mi narobilyscie ochoty na teki rozne pyszne nalesniki juz jest pomysl na jutrzejszy obiad a tymczasem popije sobie wode na apetyt nalesnikowy :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.