Temat: Pomysł na ciepłe danie. Co podajecie na imprezkach rodzinnych?

Zaniedłgo będzie u mnie zlot rodzinki - 12 osób. Zawsze mam problem co podać na ciepło czy tam danie główne, zwykle robiłam krokiety i pałeczki z kurczaka/udka bo to zawsze wychodzi ale to już się przejadło i nie mam pomysłu co by tu podać  

Najpierw jest ciacho z kawą (bo spotykamy się tak ok 16/17) potem przekąski, sałatki i coś na ciepło. Ciasta i sałatki jakieś wymyślę, chociaż i tu sprawdzone propozycje mile widziane.

Pasek wagi

zmotywowana1989 napisał(a):

Podziwiam, że jesz coś w wykonaniu teściowej :D Moja
iż jest kucharką w ogóle nie potrafi gotować i robi
byle jak ;) Poza tym TEŚCIOWA i wszystko jasne ;)

 

hihi :D Moja też jest kucharką-kocham jej kuchnię! No i akurat na samą teściową też nie mam co narzekać :)

a propo ciasta francuskiego-znacie jakieś ciekawe przepisy?Najlepiej z mięskiem.
Lidusia - zazdroszczę :D
Hmm ciasto francuskie można zrobić ze wszystki w sumie. Spróbujcie na nie rozsmarować podsmażone starte pieczarki, zawija sie w rulon i tnie w plastry. Do piekarnika i gotowe. Z barszczykiem pychota.
Pasek wagi
Hmmmm :) Ja zawsze robię karkówkę w zalewie z piekarnika :) Robisz tak: Karkówkę kroisz w plastry, doprawiasz. Podsmażasz na patelni na złoty kolor i układasz w naczyniu żaroodpornym na zmianę z pokrojoną w talarki cebulą surową (warstwami).

Zalewa na ok. 1 kg karkówki:
1 szkl ketchupu
1 szkl wody
0,5 łyżeczki musztardy
łyżeczka papryki ostrej, łyżka cukru,
2 łyżki octu
łyżeczka pieprzu
Zagotować, polać mięsko,do piekarnika i pieczesz -  250 stopni przez ok. 90 min.
Naprawdę pyszna jest :)
flaczki? zapiekanka makaronowa? zupa-krem?
A co do sałatek to najlepiej mi smakuje pieczarkowa, gyros i z tuńczyka - ale ta bez ryżu :)
paszteciki z ciasta franuskiego plus barszcz do tego ( danie na ciepło)

farsz zrób z utartych pieczarek uduszonych z pietruszką, do tego troszkę startego żółtego sera by się zlepiło :)
albo miesno-pieczarkowy, albo sojowo-pieczarkowy... szpinakowy... różne opcje.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.