20 listopada 2011, 13:45
Hej! mam dzisiaj na obiad piers z kurczaka, zawsze robie ja w bulce, bo tak najprosciej i najszybciej...wiem ile to ma kcl, wiec moze macie jakies fajne przepisy na piers z kury, ale takie bez bulki tartej???
- Dołączył: 2011-12-18
- Miasto: Parczew
- Liczba postów: 140
29 grudnia 2011, 14:57
Ja uwielbiam kurczaka pokrojonego w kostkę smażonego na oliwie z warzywami mrożonymi są takie w mieszance. To wszystko duże do miękkości warzyw przyprawiam ulubionymi przyprawami i dodaje trochę sezamu. Pychaa!!
- Dołączył: 2012-02-24
- Miasto: Wieliczka
- Liczba postów: 12
25 lutego 2012, 13:40
Piersi z kurczaka - temat rzeka :)
-pieczona pierś z pieczarkami i musztardą: duszę pieczarki z solą i pieprzem, pierś przyprawiam, rozbijam delikatnie, smaruję łyżeczką musztardy i kładę pieczarki i do piekarnika, 200 stopni na gdzieś 30 minut, można pod koniec dać cienki plaster żółtego sera, no chyba że jesteśmy dietkujący, choć nikt jeszcze od plastra żółtego sera raz na czas nie umarł :)
-zawijasy z piersi, szynki i musztardy: rozbijamy cienko pierś, kładziemy na niej plaster wędliny i smarujemy łyżeczką musztardy, zawijamy, potem w folię i pieczemy
-zawijasy z pieczarek i cebulki: dusimy pieczarki i cebulkę, nakładamy na rozbite piersi, zawijamy, w folię i do piekarnika
-pierś z płatkach kukurydzianych: przygotowujemy marynatę do piersi z maślanki, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu, trzymamy w niej piersi przynajmniej kilka godzin, potem tłuczkiem rozbijamy płatki kukurydziane na drobne kawałki, obtaczamy w niej pierś całą lub w kawałkach i do piekarnika, 200 stopni na jakieś 20 minut, ale trzeba pilnować, żeby się za bardzo nie spiekło
-duszona pierś w kawałkach, potem dodaję zielony groszek 5-6 łyżek i 2 łyżki musztardy rozrobione w wodzie jako sos, dusimy jeszcze kilka minut i gotowe
-duszona pierś w kawałkach z warzywami na patelnię i sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek, zioła prowansalskie)
-duszona pierś z kurczaka z papryką, pomidorem, cebulką, czosnkiem
-duszona pierś z kurczaka z pesto i pomidorami z puszki, do tego przeciśnięty czosnek
-sałatka cezar: sałata, pomidor, pierś z kurczaka, grzanki, sos czosnkowy
-sałatka ala gyros: pierś z kurczaka, ogórki konserwowe, kukurydza, kapusta pekińska, sos czosnkowy (w przepisie jest majonez, ale on bardzo tłusty i kaloryczny, to można zamiast jego zrobić taki sos czosnkowy z jogurtu i czosnku, równie pysznie smakuje)
-sałatka ziemniaczana: pierś z kurczaka, ziemniaki, ogórek konserwowy, sos czosnkowy
- Dołączył: 2010-11-02
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 691
25 lutego 2012, 20:15
kawałki do jogurtu z musztarda i miodem i czosnek na sucha gorącą patelnie grillowa 10minut się udusi jest soczysty i sos pycha. pól dużego jogurtu nat. na 2 piersi:)
- Dołączył: 2012-02-27
- Miasto: Orzeszków
- Liczba postów: 588
28 lutego 2012, 22:21
świetne pomysły, uwielbiam kurczaka i na pewno skorzystam :)
Ja przeważnie gotuję razem: pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka, marchew w plasterkach, brokuły, porę i kalafior.
Gdy już wszystko jest miękkie wyciągam z wody, troszkę posolę i od taki sobie obiadek.
Również lubię zwyczajnie obsypać różnymi przyprawami pierś z kurczaka, owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku.
Najprościej lecz mnie smakuje :)
- Dołączył: 2012-07-25
- Miasto: Łózki
- Liczba postów: 24
26 lipca 2012, 11:35
Ja uwielbiam robić kurczaka ze szpinakiem i makaronem. Lubie także robić go z kimchi (koreańska kapusta). Bardzo dobry jest także kurczak z ricottą. Same
przepisy na kurczaka są bardzo urozmaicone. Jest ich tyle co ludzi na ziemi. Każdy może dowolnie kombinować i wymyślić nową potrawę z kurczaka. Każdy smak jest jednak inny i warto go spróbować.
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
27 lipca 2012, 08:25
motylek69 napisał(a):
Ja osobiście nieznam nikogo kto potrafi na 1 łyżeczce usmażyć pierś i niestety dodajemy tego oleju za dużo!!!!!
No to wyobraż sobie że pierś kurczaka można usmażyć na jednym psiknięciu tłuszczu w sprayu, albo całkowicie bez.Jeśli tego nie wiesz tzn że nie wiesz nic o zdrowej kuchni.