- Dołączył: 2011-09-06
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 315
19 listopada 2011, 12:06
Wybieram się dzisiaj na imprezę andrzejkową i chcę zrobić jakieś zimne przekąski. Znajomi robią sałatki, koreczki. Co mi polecicie, abym zrobiła. Poszukuję szybkiego i łatwego dania. Z góry dzięki za pomoc ;)
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
19 listopada 2011, 12:10
gdzie mieszkasz masz mozliwosc kupienie bagietek
19 listopada 2011, 12:16
samosy są extra, zależy czy te przekąski mają być na słodko czy na słono :)?
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
19 listopada 2011, 12:17
bagietka taka dluga ..nie
serak do samarowania cos jak almete ...naturale bez smakow
szynka gotowana
ogorki kisszone
ser zolty
robisz rolade
przekrajasz w zdluz bagiete ...nie rozcinasz ....ostroznie otwierasz .....smarujesz serkiem caly srodek , dajesz na calosc szynke , ser zolty ,ogorki kiszone ...jesli sa male i drobne to zoz cale w zdluz ..jesi duze to przekroj na 4 i tak uloz ...zawijasz jak rolade ...owijasz w alu foli i zostawiasz w lodowce ....na imprezie ...lub przed wyjsciem ...skosnie kroisz i smacznego
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
19 listopada 2011, 12:18
> samosy :)
co to sa samosy
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
19 listopada 2011, 12:20
tunczyk z brzoskwiniamy
brzoskwinie z puszki
tunczyk z cebulka i majonezem wymieszaj ...nakladaj na polowki brzoskwin i smacznego
ta bagiatke mozna tez z lososiem zrobic ...jak chcesz ...
maslo
chrzan tarty
losos
ogorek kiszony
19 listopada 2011, 12:20
polecam paluchy z serem z francuskiego ciasta :) są pyyyycha, do alkoholu w sam raz:
ok 100 g sera żółtego (tartego)
1 kabanos
2 łyzki keczupu
1 łyżeczka chilli
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 300g)
1 jajo
ok 1 łyżka maku
Ciasto rozkładamy. Połowę smarujemy keczupem, posypujemy chilli, posypujemy tartym serem i tartym kabanosem (lub posiekanym). Ciasto składamy i dociskamy:
Tniemy na paski. Każdy pasek skręcamy. Smarujemy jajem, posypujemy makiem:
Pieczemy ok 15 min (180 stopni):
Są extra, wypróbowane, polecam.
19 listopada 2011, 12:23
przepraszam za dubel. samosy są to takie trójkątne pierożki z nadzieniem warzywnym/mięsnym, zależy co kto lubi :) pochodzą z kuchni indyjskiej.