Temat: Pomysł na obiad

Mam ochotę na makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem i mieszanką meksykańską (bonduelle). Zastanawiam sie tylko czy do tego dodać jakiś sos czy tylko podsmażyć na teflonie (bez tłuszczu) ? Która opcja lepsza/zdrowsza i czy bez tłuszczu się nie przypali ? Co myślicie ?

na teflon wrzuć cebulkę i czosnek, dodaj pomidora/koncentrat/pomidory z puszki. podduś. dodaj mieszankę z puszki
makaron, na to sos i tuńczyk:) mniam
Jak nie chcesz dodawać tłuszczu (podsmażac) to podduś, dodaj ciut wody, żeby się nie przypaliło albo coś co puści sok np. pomidory. Chociaż w sumie tuńczyk będzie wystarczający jak go nie odsączysz. Smaczny obiad Ci sie szykuje.
Pasek wagi
możesz jeszcze zrobić z tego zapiekanke w żaroodpornym naczyniu zapakować do piekarnika, dobrze przyprawić, dodać cebulkę, czosnek, przecier i obiadek gotowy :))
Ja zawsze do tuńczyka robię sos z pomidorów z puszki, z cebulą i papryką, czasem jeszcze dla smaku plasterek wędzonego żółtego sera. Tylko tuńczyka wrzuć na końcu, już do gotowego sosu, żeby się tylko zagrzał, nie na początku, bo zacznie śmierdzieć.
moim zdaniem trzeba wlac jakis plyn przynajmnie wode jesli chcesz tluszcz ograniczyc.

ja do potraw zaczelam unikac dodawanie jakichkolwiek pomidorow (swiezyc, kupnych) bo strasznie kwasne sa potrawy i musze cukru dosypywac. a to juz nie jest juz takie apetyczne, wole kupne sosy.
Dziękuje za fajne pomysły.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.