17 listopada 2011, 10:46
Mam ochotę na makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem i mieszanką meksykańską (bonduelle). Zastanawiam sie tylko czy do tego dodać jakiś sos czy tylko podsmażyć na teflonie (bez tłuszczu) ? Która opcja lepsza/zdrowsza i czy bez tłuszczu się nie przypali ? Co myślicie ?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
17 listopada 2011, 10:46
na teflon wrzuć cebulkę i czosnek, dodaj pomidora/koncentrat/pomidory z puszki. podduś. dodaj mieszankę z puszki
makaron, na to sos i tuńczyk:) mniam
- Dołączył: 2009-01-23
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 4346
17 listopada 2011, 10:56
Jak nie chcesz dodawać tłuszczu (podsmażac) to podduś, dodaj ciut wody, żeby się nie przypaliło albo coś co puści sok np. pomidory. Chociaż w sumie tuńczyk będzie wystarczający jak go nie odsączysz. Smaczny obiad Ci sie szykuje.
- Dołączył: 2011-08-10
- Miasto: Sanok
- Liczba postów: 774
17 listopada 2011, 10:59
możesz jeszcze zrobić z tego zapiekanke w żaroodpornym naczyniu zapakować do piekarnika, dobrze przyprawić, dodać cebulkę, czosnek, przecier i obiadek gotowy :))
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
17 listopada 2011, 11:12
Ja zawsze do tuńczyka robię sos z pomidorów z puszki, z cebulą i papryką, czasem jeszcze dla smaku plasterek wędzonego żółtego sera. Tylko tuńczyka wrzuć na końcu, już do gotowego sosu, żeby się tylko zagrzał, nie na początku, bo zacznie śmierdzieć.
17 listopada 2011, 11:21
moim zdaniem trzeba wlac jakis plyn przynajmnie wode jesli chcesz tluszcz ograniczyc.
ja do potraw zaczelam unikac dodawanie jakichkolwiek pomidorow (swiezyc, kupnych) bo strasznie kwasne sa potrawy i musze cukru dosypywac. a to juz nie jest juz takie apetyczne, wole kupne sosy.
17 listopada 2011, 12:15
Dziękuje za fajne pomysły.