- Dołączył: 2009-01-30
- Miasto: Uk
- Liczba postów: 929
16 listopada 2011, 18:51
kupiłam dzisiaj główkę kalafiora i zastanawiam się jak go jutro zjeść. Może macie jakieś pomysły na pyszne, a zarazem niskokaloryczne dodatki, sosy itp?
Od razu zaznaczam, że pomysł na bułkę tartą i odrobinę mała odpada (chociaż uwielbiam taki zestaw
![]()
)
- Dołączył: 2011-11-11
- Miasto: Gorlice
- Liczba postów: 854
16 listopada 2011, 18:53
:D A ja bym tam z bułką zjadła:D
- Dołączył: 2011-09-03
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 810
16 listopada 2011, 18:56
Kalafior jest jedynym znanym mi warzywem, którego nie cierpię. Zjadliwy tylko w jednej formie: podgotowany na pół-miękko, podzielony na mniejsze różyczki, wystudzony i polany sosem jogurtowo-koperkowo-czosnkowym.
- Dołączył: 2011-09-29
- Miasto: Biłgoraj
- Liczba postów: 1488
16 listopada 2011, 18:57
calego kalafiora troszke podgotuj tak zeby sie nie rozpadl, wyjmij ostudz i miedzy te rozyczki napchaj miesa mielonego (przygotowanego jak lubisz). potem do piekarnika, mozesz podlac bulionem i podac z sosem pomidorowym
- Dołączył: 2010-10-19
- Miasto: Wyspy Kokosowe
- Liczba postów: 762
16 listopada 2011, 18:58
uwielbiam!!! Kalafior ugotuj ale nie rozgotuj, podziel na różyczki dodaj pomidora pokrojonego w ósemki, jajo ugotowane na twardo ogórka i polej naturalnym jogurtem z domieszka pieprzu i ostrej papryki . Taka zwykła sycąca sałatka
16 listopada 2011, 19:06
oprócz standardowego na zasmażce możesz zrobić np kotleciki z kalafiora, albo po prostu zupę kalafiorową
- Dołączył: 2011-10-07
- Miasto: Szczawno-Zdrój
- Liczba postów: 15388
16 listopada 2011, 19:07
Może to mało wykwintne, ale ja zazwyczaj gotuję go w bulionie i tak też zjadam;)
- Dołączył: 2011-09-07
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 2801
16 listopada 2011, 19:10
kotlety z kalafiora! pycha
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
16 listopada 2011, 19:14
Ja jedyny inny sposob to gotuje z ostra papryka i tak zjadam.
- Dołączył: 2009-11-15
- Miasto: Madrid
- Liczba postów: 2546
16 listopada 2011, 19:21
ja własnie dzisiaj jem pod beszamelem, posypanego zoltym serem i zapieczonego -pycha;)