Temat: sposoby na przyrządzenie indyka

bardzo często jem indyka, głównie dlatego, że ma dużo białka, mało kalorii i zazwyczaj rodzice kupują dla mnie i dla siostry hurtowe ilości. nie mam już pomysłu jak go przyrządzić, zazwyczaj jadłam z oregano/czerwoną papryką/curry/ziołami prowansalskimi. jakieś pomysły? :)

Możesz zrobić roladki - przykłady farszu:

- na bazie gęsego białego serka: 1. z suszonymi pomidorami, 2. czosnkiem i ziołami, 3. papryką,

- suszone śliwki namoczone i wymieszane z posiekanymi pistacjami;

- posmarować musztadą, włożć kawałek gruszki albo brzoskwini i plaster cammemberta albo na tą musztardę cebula i ogórki konserwowe, papryka.

Roladki robimy z rozbitego plastra mięsa. Po nafaszerowaniu, zwłaszcza te z serkiem, możesz owinąć w folię (przeźroczystą, samoprzylepną) i ugotować na parze - pół godziny. Dobrze zrobić więcej, bo są też dobre na zimno - do sałatek albo kanapek.

Można też (zwłaszcza te ostatnie) spiąć wykałaczkami i upiec na patelni grillowej. Ładnie wyglądają posypane z zewnątrz czerwoną paprykę. Zupełnie zmienia smak papryka wędzona - nadaje smak bekonu.

 

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.