- Dołączył: 2011-07-08
- Miasto: Totutotam
- Liczba postów: 1999
11 listopada 2011, 09:11
Cześć :)
Dziś chciałam wam polecić pyszne śniadanie. Obudziłam się dziś z tragiczną myślą "cóż zjeść": mój poranny jadłospis jest dość monotonny: owsianka z rodzynkami lub/i żurawiną, 2 jajka sadzone bez tłuszczu i 2 kanapki zbożowe z pomidorem ewentualnie musli z mlekiem. Dziś pomyślałam, że czas na nowe. Poszukałam, poszperałam, pozmieniałam i oto są: PLACUSZKI- otrębowo- owsiane z rodzynkami.
Przepis:
- 50g otrębów pszennych (92,5 kcal)
- 25 g płatków owsianych górskich (91,5 kcal)
- 1 jajko (78 kcal)
- 20 g rodzynek (55,5 kcal)
- odrobina masła na patelnie -ja wzięłam 2g (15 kcal)
Razem: 322,5 kcal
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą (myślę, że można osłodzić ją słodzikiem czy miodem, będą słodsze)- niech napęcznieją. Takoż samo postępujemy z rodzynkami. Potem wszystko mieszamy i smażymy na teflonowej patelni (koniec końców myślę, że obyłoby się bez masła). Na czubek keks czegoś pysznego (ja dałam waniliowego serka homogenizowanego). Skonsumowałam radośnie w towarzystwie kota i kawy :).
Pyszności.
Smacznego i miłego dnia :)
Edytowany przez Gosia2406 11 listopada 2011, 09:18
11 listopada 2011, 09:13
bez mąki?:D troszkę dziwny przepis - taki 'odchudzony' chyba, więc bałbym się zaryzykować:)
ale ogólnie placuszki które wykonuję z innego przepisu smakują pysznie, więc Twoje pewnie równie dobrze
11 listopada 2011, 09:36
pytanie w tym, czy taką malutką porcyjką się najemy.. :P
- Dołączył: 2011-07-08
- Miasto: Totutotam
- Liczba postów: 1999
11 listopada 2011, 09:40
Koloryczerni- też się o to martwiłam. Jak przyszło do konsumpcji to zjadłam trzy i przed 4 musiałam chwilę poczekać ;) Zastanawiam się jeszcze, czy będzie "trzymać" tak długo jak owsianka- o tym dam znać ;)
adveenture- bez mąki, ale otręby robią za mąkę doskonale, nie ma żadnej różnicy. Właśnie zrobiłam drugi raz kuzynce i obserwując patelnie stwierdziła "ale śmiesznie, wyglądają jak normalne placki" w domyśle z mąką ;)
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
11 listopada 2011, 09:49
Czy one nie są podobne do Dukanowskich placuszków?
Tam bodajże jak się nie mylę (a jak isę mylę to poprawić
![]()
) zamiast mąki daję się właśnie płatki owsiane/otręby.
Czy dobrze się smażą? W sensie nie rozwalają?
- Dołączył: 2011-07-08
- Miasto: Totutotam
- Liczba postów: 1999
11 listopada 2011, 09:52
własnie doskonale. Dlatego wrzuciłam przepis, bo to placuszki moich marzeń- wszystko jest z nimi pięknie :D
- Dołączył: 2010-05-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1385
11 listopada 2011, 10:08
Rozumiem, że masa będzie suchawo-mokrawa i na patelni trzeba je porządnie wysmażyć? ;) hmm jeśli masz jakieś zdjęcie przed smażeniem i po to wrzuć nam kochana ;-) sama jem regularnie owsiankę i takiej odmiany bym nie pożałowała :D
11 listopada 2011, 10:15
Sama z chęcią coś takiego bym zjadła... Zdjęcia by się przydały :)
- Dołączył: 2011-07-12
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 3944
11 listopada 2011, 10:22
no, też bym nie pogardziła zdjeciem :)
ale wydają się być pyszne ;)
- Dołączył: 2011-07-08
- Miasto: Totutotam
- Liczba postów: 1999
11 listopada 2011, 10:27
zdjęcie mam tylko gotowych :)