Temat: Czy śmało mogę uepszyć ten przepis?

Mam ochote dziś na obiad zrobić makaron zpiekan z serem żółtym oto przepisy(dwa bo jeszcze nie zdecydowaam któy, moe wy mi pomżecie):

Składniki na 4 porcje:
4 małe ziemniaki sałatkowe;
25 dag makaronu;
1 łyżka masła;
1 cebula, pęczek natki pietruszki;
1 jajko, 100 g śmietany 22%;
10 dag startego sera;
sól i pieprz;
starta gałka muszkatołowa;
masło do smarowania formy.

1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić wraz z makaronem na gotującą wodę. Gotować 10 minut na dużym ogniu.
2. Ziemniaki z makaronem odlać i odcedzić, a następnie włożyć do miski. Dodać masło, wymieszać i odstawić.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę opłukać, osączyć i drobno posiekać. Dodać do ziemniaków z makaronem.
4. Jajko roztrzepać ze śmietaną i serem, przyprawić solą, pieprzem i gałką i wymieszać z ziemniakami i makaronem. Kamionkową formę nasmarować masłem i napełnić masą.
5. Wstawić na najniższą półkę w zimnym piekarniku i piec ok. 30 minut w temperaturze 180o C.

 

a oto drugi przepis

Pierś z kurczaka myjemy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Tak przygotowaną pierś smażymy na patelni z olejem, a po usmażeniu kroimy pierś z kurczaka na kawałeczki (najlepiej na niewielkie kwadraciki.

Makaron gotujemy tak by był twardawy.

Śmietanę umieszczamy w rondelku, dodajemy do niej żółty ser (starty), przyprawy i podgrzewamy tak długo by ser dokładnie się rozpuścił.

Makaron odcedzamy i wykładamy na głębszy talerz. Mieszamy z piersią z kurczaka i polewamy przygotowanym sosem.
 
Jestem ciekawa cz śmiało mogę dodać do  tego przepiu z 2-3marchewki pokrojone, pomidorki, paprykę i ogórki konserwowe? Nie zpsuje to samku zapiekanki? Dodam, żenie jestem na żadnej diecie, a biad jść będzie moja cała odzina(dwóch braci i mama) ;)
Ja bym wybrała 2, w 1 te ziemniaki do makaronu mi nie pasują. Tylko dodałabym jakieś warzywa, najlepiej brokuły, marchew, papryka, pomidory też mogą być, jeszcze by mi pasowały pieczarki.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.