Temat: co z jajkami???

Hej! Mam bardzo dużo jajek i nie wiem co z nich zrobic? Nie chodzi mi o jajecznice czy jajko sadzone czy cos takiego tylko raczej jakies przepisy na koltety jajeczne czy cos takiego??? Może macie jakies sprawdzone przepisy?
są pyszne sałatki z jajek ; ) zawsze można samemu coś wykombinować a potem pochwalić się efektem ; )
Pasek wagi

"Flam" - taki hiszpanski deser. 1 l mleka, 6 jajek, cukier do smaku, moze byc slodzik, cynamon, otarta skorka z cytryny. Ma byc slodkie mniej - wiecej, jak budyn. Wlewa sie do naczynia zaroodpornego, piecze pod przykryciem w kapieli wodnej,180st.C, ok 1 godz. Na dno naczynia mozna wlac karmel - upalony cukier z odrobina wody. Karmel robi sie bardzo twardy, ale w trakcie pieczenia sie rozpuszcza. Calosc pycha:-)

http://www.youtube.com/watch?v=BK_O_jc4pJM

Tu robia z mleka zageszczanego i daja wiecej jajek.

jajko z ziemniakami sadzone kocham jak sie rozpływa po ziemniaczkach

a może jajka po szkocku

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 0,25 dag mięsa mielonego
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • ½ łyżeczki musztardy
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • Etapy przygotowania

    Ugotować 4 jajka na twardo ( nie gotować za długo ,żeby nie pojawiły się sine obwódki wokół żółtek ). Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę ( można utrzeć na tarce ) i włożyć do mięsa .Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawić do panierowania ) , posolić i popieprzyć . Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na 4 części i otoczyć nią jajka –formując kule. Panierować w mące , pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody , bułce tartej ( bardzo miałkiej , najlepiej przesiać bułkę przez sitko ). We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 180 stopni . Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto ( ok. 8 minut ). Wyjąć .Odsączyć .

    źródlo: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/jajka_po_szkocku3

    Te po szkocku wyglądaja fajnie tylko czy nie za dużo wciągną tłuszczu ze smażenia?

    © Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.