Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej - przepisy

Witam wszystkich korzystających z dobrodziejstw postu doktor Ewy Dabrowskiej /inaczej postu Daniela/ oraz tych, którzy się do niego przymierzają, ale obawiają się, że będą mieć problem ze znalezieniem się w kuchni.

Wątek ten służy do  wymiany pomysłów kulinarnych  ułatwiających "przetrwanie"  na diecie - do jego  powstania zainspirował mnie komentarz jednej z Vitalijek, pytającej o musy owocowe. Można odpowiedzieć indwywidualnie, ale można też szerzej - włączając innych i dla innych.

Zapraszam wszystkich, którzy chcą się tutaj podzielić własnymi albo podpatrzonymi, sprawdzonymi  pomysłami na smaczne potrawy, przekąski, zupy, napoje, soki zachowujące literę postu Daniela.

Nowe, zdrowe inspiracje w kuchni :-) 

--

Mus jabłkowo-marchewkowy

przepuścić przez wyciskarkę do soków 3 duże marchewki i 3 duże obrane jabłka.

Do naczynia z sokiem dodać pozostałości z jabłek, zmiksować na pulpę blenderem.

Jest to "syta" wersja soku marchwiowo-jabłkowego

--

Mus najlepiej spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu. Świeże soki "żyją" ok 10-20min, potem utleniają się dobroczynne enzymy, witaminy itp. To bogactwo karotenu, witaminy A, żródło łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.

W zamierzchłych już czasach, byłam na tej diecie z wielkim sukcesem. (odsyłam do początku mojego pamiętnika). Dla mnie hitem był jarski bigos mojego autorstwa: kiszona kapusta, cebula pokrojona,czosnek, włoszczyzna w słupkach i koniecznie suszone śliwki!(one robiły tu całą robotę), doprawione wegetą do smaku. Polecam.
Często do prcy robię DUSZONE WARZYWA, które jem na zimno i sa pyszne: podsmażam cebulkę pokrojoną w piórka( na suchej patelni) jak sie lekko zrumieni podlewam wodą do tego papryka czerwona w słupki. cukinia w półtalarki, pomidor w kostkę. wzsystko duszę pod przykryciem do miekkosci doprawiam koperkiem i sola ziołowa. smacznego
Często do prcy robię DUSZONE WARZYWA, które jem na zimno i sa pyszne: podsmażam cebulkę pokrojoną w piórka( na suchej patelni) jak sie lekko zrumieni podlewam wodą do tego papryka czerwona w słupki. cukinia w półtalarki, pomidor w kostkę. wzsystko duszę pod przykryciem do miekkosci doprawiam koperkiem i sola ziołowa. smacznego
Wklejam za Miecią:

Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem; gotowany kalafior, kompot z jabłek (z goździkami, bez cukru).

Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny i soli; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.

Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni z goździkami bez cukru.

Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy.

Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z goździkami.

Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy.

Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek.

Obiad: barszcz ukraiński; surówka z jabłka i porów; surówka z białej kapusty z arbuzem; sok pomidorowy, sok jabłkowy, herbata miętowa.

Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; ogórek kiszony z cebulą; surówka: seler korzeniowy, jabłko, cytryna, z dodatkiem wody; kompot z jabłek.

Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; kabaczek pokrojony w paski i ugotowany; surówka z marchwi, jabłka, chrzanu, kiełków lucerny, sałata z sokiem z cytryny; sok z jabłek i buraków.

Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; surówka z czerwonej i żółtej papryki z jabłkiem i ogórkiem kiszonym; pomidor z cebulą; kompot z jabłek; 1/2 grapefruita.

Obiad: zupa ogórkowa; biała kapusta gotowana; surówka z rzepy, jabłka; kompot jabłkowy.

Obiad: barszcz; marchew gotowana; surówka z jabłka z chrzanem; surówka: jabłko, ogórek kiszony, kapusta pekińska, seler naciowy, szczypior, natka, pomidor; herbata z róży.

Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; surówka: pomidor, papryka, ogórek kiszony, jabłko; kompot jabłkowy.

Bigos jarski: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać  pokrojoną kapustę kiszoną lub świeżą i udusić na małym ogniu. Po  ok. 20 min. gotowania dodać pokrojone kwaśne jabłka, przecier  pomidorowy i przyprawy (majeranek, kminek, czosnek, sól, liść  laurowy) i zagotować.

 

Leczo jarskie: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę,  dodać pokrojoną surową paprykę (można też dodać kabaczek),  przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy, ziele  angielskie, pieprz) i udusić na małym ogniu.

 

Jarzyny na ciepło: Marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić  i ugotować w małej ilości wody, dodać ziele angielskie, liść  laurowy, przecier pomidorowy, sól.

 

Gotowanie jarzyn: najlepszym sposobem jest krótkotrwałe gotowanie  jarzyn na parze w specjalnym podwójnym garnku z sitkiem. Można też  gotować jarzyny na metalowym durszlaku nad garnkiem z gotującą się  wodą. Jarzyny powinny być tylko częściowo ugotowane. Wówczas są  smaczniejsze, mają więcej witamin i żywszy kolor, niż gotowane w  wodzie. Na parze można gotować kalafior, brokuły, kapustę,  marchew, pory, dynię itp.

 

Zupa jarzynowa gotowana: Pokrojoną włoszczyznę (marchew, seler,  pietruszkę, por, cebulę) zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy (np.  majeranek, lubczyk, bazylię, liść laurowy, ziele angielskie,  czosnek, koperek czy natkę pietruszki, sól szarą) i ugotować.  Można zupę zmiksować. Aby nadać zupie odpowiedni charakter, dodać  pod koniec gotowania pokrojone ogórki kiszone lub kiszone buraki,  albo kalafior, kapustę czy przecier pomidorowy.

 

Zupa jarzynowa surowa: Jest szczególnie zdrowa, gdyż pominięto tu  proces gotowania, który niszczy witaminy i enzymy. Do malaksera  (blender) wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę, por, kalafior,  dodać przecieru pomidorowego, soli, 1 ząbek czosnku i zalać gorącą  wodą z przyprawami np. jarzynką, zmiksować i podać na gorąco do  picia.

 

Gołąbki jarskie: Sparzyć we wrzącej wodzie liście kapusty,  wypełnić farszem jarzynowym, zawinąć liście. Gołąbki zalać niedużą  ilością wody z przecierem pomidorowym, vegetą i udusić na małym  gazie.

 

Farsz jarzynowy: Ugotować na parze lub w osolonej wodzie jarzyny:  marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę, przyprawić bazylią, solą,  pieprzem, natką pietruszki i zmielić. Farsz jarzynowy można też  użyć do faszerowania papryki, kabaczka, cebuli, buraków (wydrążyć  ugotowany burak i dodać farsz jarzynowy i zapiec w piekarniku).

 

Uwaga: do surówek można dodawać zmielony kminek i majeranek, a także przyprawy ziołowe, co ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom.


100 lat, 100 lat w zdrowiu i super efektów na wo dla Ahorki z okazji urodzin życzy Miecia
Pasek wagi

ahora wszystkiego najlepszego

gaspacho

3 średnie pomidory, ogórek /10cm/, papryka czerwona, ząbek czosnku i mała cebulka /opcjonalnie/ - zmiksowac w blenderze, doprawić pieprzem.

szpinak duszony z pomidorami

na patelni teflonowej ułożyć posiekane świeże liście szpinaku /albo szpinak z brykietów/, na wierzch ułozyć drobno posiekanego pomidora i udusić w sosie własnym. Gdyby pomidor dał za mało soku, dodać łyżkę wody, tak mało jak to konieczne. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.

Szpinak dobrze komponuje się z kalafiorem lub brokułem, gotowanymi z wody. Szybko sie przyrządza

ćwikła

5-6 buraczków ugotować w mundurkach na miękko, obrać ze skórek, zetrzeć na tarku na małych dziurkach, dodać słoiczek chrzanu 'Polonaise' /tyle ile konieczne, różnie wychodzi producentowi z ostrością, nie zawsze jest taki sam/, nieco nasion kminku /dodaję takie troche potłuczone w moździerzu/, sól, pieprz, nieco octu lub soku z cytryny do smaku.Wymieszać, odstawić.

Smaczny dodatek 'obiadowy'. W wersji łagodnej można zjadać jako samodzielną sałatkę.

Dobrze reguluje pracę wątroby, ułatwia wypróżnianie /dla tych, co mają problemy z obstrukcjami/

Nie lubie kminku czy bez tego tez ułatwia wypróżnianie?

można dodać mielony, wniknie tak w ćwikłę, że stanie sie niewyczuwalny, ale ćwikła będzie mieć wspaniały smak. Zawsze mozna zrobić bez, dać np. pieprz. Można poeksperymentować

  Kminek to naturalny rapacholin ;-)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.