- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 listopada 2011, 20:35
Witam wszystkich korzystających z dobrodziejstw postu doktor Ewy Dabrowskiej /inaczej postu Daniela/ oraz tych, którzy się do niego przymierzają, ale obawiają się, że będą mieć problem ze znalezieniem się w kuchni.
Wątek ten służy do wymiany pomysłów kulinarnych ułatwiających "przetrwanie" na diecie - do jego powstania zainspirował mnie komentarz jednej z Vitalijek, pytającej o musy owocowe. Można odpowiedzieć indwywidualnie, ale można też szerzej - włączając innych i dla innych.
Zapraszam wszystkich, którzy chcą się tutaj podzielić własnymi albo podpatrzonymi, sprawdzonymi pomysłami na smaczne potrawy, przekąski, zupy, napoje, soki zachowujące literę postu Daniela.
Nowe, zdrowe inspiracje w kuchni :-)
--
Mus jabłkowo-marchewkowy
przepuścić przez wyciskarkę do soków 3 duże marchewki i 3 duże obrane jabłka.
Do naczynia z sokiem dodać pozostałości z jabłek, zmiksować na pulpę blenderem.
Jest to "syta" wersja soku marchwiowo-jabłkowego
--
Mus najlepiej spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu. Świeże soki "żyją" ok 10-20min, potem utleniają się dobroczynne enzymy, witaminy itp. To bogactwo karotenu, witaminy A, żródło łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Edytowany przez Arnodike 4 listopada 2011, 20:42
4 listopada 2011, 21:22
5 listopada 2011, 17:07
5 listopada 2011, 17:07
5 listopada 2011, 20:42
Obiad: zupa
ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z
grejpfrutem; gotowany kalafior, kompot z jabłek (z goździkami, bez cukru).
Obiad: zupa
jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia,
cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny i
soli; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.
Obiad: zupa
kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z
dyni z goździkami bez cukru.
Obiad: buraczek
faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi;
surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy.
Obiad: zupa
kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z
goździkami.
Obiad: barszcz
ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony,
natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy.
Obiad: gołąbki
jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek.
Obiad: barszcz
ukraiński; surówka z jabłka i porów; surówka z białej kapusty z arbuzem; sok
pomidorowy, sok jabłkowy, herbata miętowa.
Obiad: barszcz z
kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; ogórek kiszony z cebulą;
surówka: seler korzeniowy, jabłko, cytryna, z dodatkiem wody; kompot z jabłek.
Obiad: kapuśniak
ze świeżej kapusty; kabaczek pokrojony w paski i ugotowany; surówka z marchwi,
jabłka, chrzanu, kiełków lucerny, sałata z sokiem z cytryny; sok z jabłek i
buraków.
Obiad: kapuśniak
ze świeżej kapusty; surówka z czerwonej i żółtej papryki z jabłkiem i ogórkiem
kiszonym; pomidor z cebulą; kompot z jabłek; 1/2 grapefruita.
Obiad: zupa
ogórkowa; biała kapusta gotowana; surówka z rzepy, jabłka; kompot jabłkowy.
Obiad: barszcz;
marchew gotowana; surówka z jabłka z chrzanem; surówka: jabłko, ogórek kiszony,
kapusta pekińska, seler naciowy, szczypior, natka, pomidor; herbata z róży.
Obiad: barszcz z
kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; surówka: pomidor, papryka,
ogórek kiszony, jabłko; kompot jabłkowy.
Bigos jarski: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną lub świeżą i udusić na małym ogniu. Po ok. 20 min. gotowania dodać pokrojone kwaśne jabłka, przecier pomidorowy i przyprawy (majeranek, kminek, czosnek, sól, liść laurowy) i zagotować.
Leczo jarskie: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną surową paprykę (można też dodać kabaczek), przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) i udusić na małym ogniu.
Jarzyny na ciepło: Marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić i ugotować w małej ilości wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, sól.
Gotowanie jarzyn: najlepszym sposobem jest krótkotrwałe gotowanie jarzyn na parze w specjalnym podwójnym garnku z sitkiem. Można też gotować jarzyny na metalowym durszlaku nad garnkiem z gotującą się wodą. Jarzyny powinny być tylko częściowo ugotowane. Wówczas są smaczniejsze, mają więcej witamin i żywszy kolor, niż gotowane w wodzie. Na parze można gotować kalafior, brokuły, kapustę, marchew, pory, dynię itp.
Zupa jarzynowa gotowana: Pokrojoną włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę) zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy (np. majeranek, lubczyk, bazylię, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, koperek czy natkę pietruszki, sól szarą) i ugotować. Można zupę zmiksować. Aby nadać zupie odpowiedni charakter, dodać pod koniec gotowania pokrojone ogórki kiszone lub kiszone buraki, albo kalafior, kapustę czy przecier pomidorowy.
Zupa jarzynowa surowa: Jest szczególnie zdrowa, gdyż pominięto tu proces gotowania, który niszczy witaminy i enzymy. Do malaksera (blender) wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę, por, kalafior, dodać przecieru pomidorowego, soli, 1 ząbek czosnku i zalać gorącą wodą z przyprawami np. jarzynką, zmiksować i podać na gorąco do picia.
Gołąbki jarskie: Sparzyć we wrzącej wodzie liście kapusty, wypełnić farszem jarzynowym, zawinąć liście. Gołąbki zalać niedużą ilością wody z przecierem pomidorowym, vegetą i udusić na małym gazie.
Farsz jarzynowy: Ugotować na parze lub w osolonej wodzie jarzyny: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę, przyprawić bazylią, solą, pieprzem, natką pietruszki i zmielić. Farsz jarzynowy można też użyć do faszerowania papryki, kabaczka, cebuli, buraków (wydrążyć ugotowany burak i dodać farsz jarzynowy i zapiec w piekarniku).
Uwaga: do surówek można dodawać zmielony kminek i majeranek, a także przyprawy ziołowe, co ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom.
7 listopada 2011, 10:26
9 listopada 2011, 09:50
gaspacho
3 średnie pomidory, ogórek /10cm/, papryka czerwona, ząbek czosnku i mała cebulka /opcjonalnie/ - zmiksowac w blenderze, doprawić pieprzem.
szpinak duszony z pomidorami
na patelni teflonowej ułożyć posiekane świeże liście szpinaku /albo szpinak z brykietów/, na wierzch ułozyć drobno posiekanego pomidora i udusić w sosie własnym. Gdyby pomidor dał za mało soku, dodać łyżkę wody, tak mało jak to konieczne. Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
Szpinak dobrze komponuje się z kalafiorem lub brokułem, gotowanymi z wody. Szybko sie przyrządza
ćwikła
5-6 buraczków ugotować w mundurkach na miękko, obrać ze skórek, zetrzeć na tarku na małych dziurkach, dodać słoiczek chrzanu 'Polonaise' /tyle ile konieczne, różnie wychodzi producentowi z ostrością, nie zawsze jest taki sam/, nieco nasion kminku /dodaję takie troche potłuczone w moździerzu/, sól, pieprz, nieco octu lub soku z cytryny do smaku.Wymieszać, odstawić.
Smaczny dodatek 'obiadowy'. W wersji łagodnej można zjadać jako samodzielną sałatkę.
Dobrze reguluje pracę wątroby, ułatwia wypróżnianie /dla tych, co mają problemy z obstrukcjami/
9 listopada 2011, 11:29
można dodać mielony, wniknie tak w ćwikłę, że stanie sie niewyczuwalny, ale ćwikła będzie mieć wspaniały smak. Zawsze mozna zrobić bez, dać np. pieprz. Można poeksperymentować
Kminek to naturalny rapacholin ;-)