Temat: owsianka- pytania.

Wiem, że na temat owsianki było już miliard tematów, jednak ja dalej jestem niezorientowana i niepewna kilku podstawowych rzeczy.

Część z Was uważa, że płatki należy na noc zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do rana. Następnie zagotować mleko, dodać sporządzone dzień wcześniej płatki i gotować. 

Inni natomiast twierdzą, że o wiele lepiej jest wszystkim zająć się rano. Płatki zalać wrzątkiem, odstawić, zagotować mleko i przygotować owsiankę. 

Nie wiem, czym różnią się od siebie te dwie wersje i potrzebuję Waszych rad. Dodatkowo chciałabym wiedzieć, ile mleka należy dodać, by nasza owsianka była dość gęsta. Pomożecie? :)

Pozdrawiam!

ja lubie gesta papke i na slono ...zalewam ja rano 100 gr cieplego mleka jak zgestnieje dodaje jeszcze 150 ml i jak dla mnie jest super
Pasek wagi
Ja rano do garnka wrzucam płatki dodaje wodę i gotuje, cały czas mieszając później odstawiam na chwilkę żeby nasiąkły później wystarczy dodać do miseczki mleko, wrzucić przygotowane już płatki i zamieszać albo do garnka dać mleko, wrzucić płatki i podgrzać
Ja niestety nie lubię owsianki ;/ 
Ja wrzucam płatki do miseczki, daję trochę mleka, wkładam do mikrofali na 2 min i jest
Ja rano zalewam 15 minut wcześniej płatki gorącą wodą, następnie dodaję do gorącego mleka, mieszam, zagotowuję, dodaję owoce, bakalie, miód i wcinam!
Pasek wagi

> Ja wrzucam płatki do miseczki, daję trochę mleka,
> wkładam do mikrofali na 2 min i jest

I większość wartości odżywczych tego posiłku zżera mikrofalówka!

Pasek wagi
Ja tam zawsze robię wg przepisu na opakowaniu. Wieczorem gotuję mleko z łyżeczką miodu. Jak mleko zaczyna gotować się dosypuję szybciutko dosypuję owsianki tak, że mieszając jest jeszcze dość "wodnista". Gotuję ją przez jakieś 3 min i nadal taką "wodnistą" przelewam do miseczki i zostawiam na noc. Z samego rana owsianka napęcznieje i jest baardzo gęsta :D uwielbiam później na nią zetrzeć sobie jabłko i posypać cynamonem <3
Ja robię na kilka dni , bez mleka
Pasek wagi
robie rano, zalewam woda tak zeby tylko lekko przykryc jak napuchna leje mleko a ile jego.... na oko, mniej wiecej zobaczysz ile bedzie git a potem dodatki rodzynki, suszone sliwki, otreby zytnie jakis owoc...mniam

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.