- Dołączył: 2009-09-29
- Miasto: Sopotnia Mała
- Liczba postów: 396
30 października 2011, 10:18
Wiem, że na temat owsianki było już miliard tematów, jednak ja dalej jestem niezorientowana i niepewna kilku podstawowych rzeczy.
Część z Was uważa, że płatki należy na noc zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do rana. Następnie zagotować mleko, dodać sporządzone dzień wcześniej płatki i gotować.
Inni natomiast twierdzą, że o wiele lepiej jest wszystkim zająć się rano. Płatki zalać wrzątkiem, odstawić, zagotować mleko i przygotować owsiankę.
Nie wiem, czym różnią się od siebie te dwie wersje i potrzebuję Waszych rad. Dodatkowo chciałabym wiedzieć, ile mleka należy dodać, by nasza owsianka była dość gęsta. Pomożecie? :)
Pozdrawiam!
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
30 października 2011, 10:19
ja lubie gesta papke i na slono ...zalewam ja rano 100 gr cieplego mleka jak zgestnieje dodaje jeszcze 150 ml i jak dla mnie jest super
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1570
30 października 2011, 10:25
Ja rano do garnka wrzucam płatki dodaje wodę i gotuje, cały czas mieszając później odstawiam na chwilkę żeby nasiąkły później wystarczy dodać do miseczki mleko, wrzucić przygotowane już płatki i zamieszać albo do garnka dać mleko, wrzucić płatki i podgrzać
30 października 2011, 10:26
Ja niestety nie lubię owsianki ;/
- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1624
30 października 2011, 10:43
Ja wrzucam płatki do miseczki, daję trochę mleka, wkładam do mikrofali na 2 min i jest
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 2302
30 października 2011, 10:59
Ja rano zalewam 15 minut wcześniej płatki gorącą wodą, następnie dodaję do gorącego mleka, mieszam, zagotowuję, dodaję owoce, bakalie, miód i wcinam!
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 2302
30 października 2011, 11:00
> Ja wrzucam płatki do miseczki, daję trochę mleka,
> wkładam do mikrofali na 2 min i jest
I większość wartości odżywczych tego posiłku zżera mikrofalówka! ![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/smileys/disappointed.gif)
Edytowany przez Isabelle69 30 października 2011, 11:01
30 października 2011, 11:00
Ja tam zawsze robię wg przepisu na opakowaniu. Wieczorem gotuję mleko z łyżeczką miodu. Jak mleko zaczyna gotować się dosypuję szybciutko dosypuję owsianki tak, że mieszając jest jeszcze dość "wodnista". Gotuję ją przez jakieś 3 min i nadal taką "wodnistą" przelewam do miseczki i zostawiam na noc. Z samego rana owsianka napęcznieje i jest baardzo gęsta :D uwielbiam później na nią zetrzeć sobie jabłko i posypać cynamonem <3
- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
30 października 2011, 11:11
Ja robię na kilka dni , bez mleka
- Dołączył: 2011-10-21
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 967
30 października 2011, 11:16
robie rano, zalewam woda tak zeby tylko lekko przykryc jak napuchna leje mleko a ile jego.... na oko, mniej wiecej zobaczysz ile bedzie git a potem dodatki rodzynki, suszone sliwki, otreby zytnie jakis owoc...mniam