Temat: omlet

jak robicie omlet?
chciałabym jutro na śniadanie zrobić sobie omlet, ale nie wiem zbytnio jak
przeszukałam różne wątki i internet, ale jakoś żaden przepis mi nie podpasował
może wiecie też jak zrobić z samych białek?
z góry dziekuje za odp :)
> > a np wyjdzie mi jeśli bym zrobiła tak:3 białka>
> jaj1 łyżka mąkido tego bym dała jeszcze 2
> tabletki> zgniecionego słodzikai na teflonie
> zrobić? :Pmmm a> na to bym dała jogurt naturalny z
> czymś :da dlaczego same białka?a mąka nie jest
> konieczna do zrobienia omletu

tak szczerze to już przejadły mi się żółtka...
dlatego :)
i wole taki lekki :)
jutro zrobię taki omlet:

2 jajka (1 jajko, 1 białko)
2 tabletki słodziku'
2 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Oddzielić żółtko od białka
w jednej misce ubić białka
w drugiej misce utrzeć żółtko ze słodzikiem
delikatnie dodać ubitą piane do żółtka
wylać na rozgrzaną patelnie .... po zrobieniu polać jogurtem naturalnym i posypać gorzką czekoladą :)


ja daje 1 jajko, 2 bialka i troche mleka. wychodzi piekny puszysty omlet. nawet nie ubijam nic, trzepaczka lekko mieszam skladniki
Mój niezawodny omlet: 2 jajka, 3 łyżki mąki, szczypta proszku do pieczenia, sól.Zawsze się udaje ;) Jak wleję ciasto na patelnię to kładę na niego pieczarki, paprykę albo na co mam ocohtę, można też samego jeść albo na słodko ;) 
Ja do omletu wogóle nie dodaję mąki. Po prostu roztrzepuję widelcem jajka i wlewam na patelnię teflonową i potem ładny krązek wychodzi bez problemu.
prawdziwe omlety robi sie bez maki
serio a ja pamietam pyszne omlety taty
tak
woda , jajko , mąka , pokrojona polędwica i to na patelnie
potem odwrócić dać sera żółtego na to plastry pomidora poczekac aż ser sie rożpósci
i wyjąc dać ketchup i PYCHA
ja zwykle robię tak: oddzielam białko od żółtka, białko ubijam na sztywno, do żółtka dodaje łyżeczką mąki ziemniaczanej i miksuje, łącze obie masy i na patelnie.... zawsze wychodzi, jest puszysty i bardzo smaczny :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.