23 października 2011, 21:05
jak robicie omlet?
chciałabym jutro na śniadanie zrobić sobie omlet, ale nie wiem zbytnio jak
przeszukałam różne wątki i internet, ale jakoś żaden przepis mi nie podpasował
może wiecie też jak zrobić z samych białek?
z góry dziekuje za odp :)
23 października 2011, 21:39
> > a np wyjdzie mi jeśli bym zrobiła tak:3 białka>
> jaj1 łyżka mąkido tego bym dała jeszcze 2
> tabletki> zgniecionego słodzikai na teflonie
> zrobić? :Pmmm a> na to bym dała jogurt naturalny z
> czymś :da dlaczego same białka?a mąka nie jest
> konieczna do zrobienia omletu
tak szczerze to już przejadły mi się żółtka...
dlatego :)
i wole taki lekki :)
23 października 2011, 21:51
jutro zrobię taki omlet:
2 jajka (1 jajko, 1 białko)
2 tabletki słodziku'
2 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Oddzielić żółtko od białka
w jednej misce ubić białka
w drugiej misce utrzeć żółtko ze słodzikiem
delikatnie dodać ubitą piane do żółtka
wylać na rozgrzaną patelnie .... po zrobieniu polać jogurtem naturalnym i posypać gorzką czekoladą :)
23 października 2011, 21:55
ja daje 1 jajko, 2 bialka i troche mleka. wychodzi piekny puszysty omlet. nawet nie ubijam nic, trzepaczka lekko mieszam skladniki
24 października 2011, 09:19
Mój niezawodny omlet: 2 jajka, 3 łyżki mąki, szczypta proszku do pieczenia, sól.Zawsze się udaje ;) Jak wleję ciasto na patelnię to kładę na niego pieczarki, paprykę albo na co mam ocohtę, można też samego jeść albo na słodko ;)
- Dołączył: 2011-09-04
- Miasto: Jaworzno
- Liczba postów: 2213
24 października 2011, 12:04
Ja do omletu wogóle nie dodaję mąki. Po prostu roztrzepuję widelcem jajka i wlewam na patelnię teflonową i potem ładny krązek wychodzi bez problemu.
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 4286
24 października 2011, 18:49
prawdziwe omlety robi sie bez maki
- Dołączył: 2010-09-22
- Miasto: Warszawka
- Liczba postów: 10855
25 października 2011, 08:46
serio a ja pamietam pyszne omlety taty
tak
woda , jajko , mąka , pokrojona polędwica i to na patelnie
potem odwrócić dać sera żółtego na to plastry pomidora poczekac aż ser sie rożpósci
i wyjąc dać ketchup i PYCHA
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
25 października 2011, 10:54
ja zwykle robię tak: oddzielam białko od żółtka, białko ubijam na sztywno, do żółtka dodaje łyżeczką mąki ziemniaczanej i miksuje, łącze obie masy i na patelnie.... zawsze wychodzi, jest puszysty i bardzo smaczny :)