18 października 2011, 14:26
placki owsiane:
Składniki:
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 1 jabłko,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina cynamonu.
Zetrzyj jabłko na tarce, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Masę uformuj na małe placuszki i smaż na oliwie, potem koniecznie odsącz na papierowym ręczniku (zazwyczaj nie wsiąka w nie dużo tłuszczu).
Kruszonka z truskawkami i jabłkami
<---pomysl Inessska
Składniki:
Masa owocowa:
- 450 gr jabłek
- 150 gr truskawek
- słodzik
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku pomarańczowego
Kruszonka:
- 3 łyżeczki mąki
- 50 gr platków owsianych
- 25 gr niskokalorycznej margaryny
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Obrać i poszatkować jabłka. Przekroić na ćwiarki truskawki. Wymieszać owoce z pozostałymi składnikami na masę, którą napełnić można średniej wielkości naczynie żaroodporne (1.2 litra pojemności) albo 4 głębokie foremki na babeczki.
Wyrobić kruszonkę, którą pokryć należy owoce.
Piec około 40 minut. Serwować ciepłe z jogurtem :)
Jeżeli podzielić deser na 4 części, to jedna porcja wynosi 155 kcal!
- Dołączył: 2010-03-06
- Miasto: Luili
- Liczba postów: 635
18 października 2011, 14:55
Dietetyczna szarlotka, którą robi się w 15 minut, bez pieczenia, a jedna porcja ma około 100 kcal.
Przepis i zdjęcie od anuskaaa65
Wyłożyć blachę papierem. Wyłożyć małe okrągłe biszkopty na blachę jeden obok drugiego. Zagotować starte na tarce jabłka , dodać do nich trochę słodziku. Kisiel (2 sztuki) rozrobić w wodzie(200 ml) i dodać do ugotowanych jabłek. Wszystko zagotować i dodać cynamon do smaku (według uznania). Wyłożyć gorący mus jabłkowy na biszkopty(aby zmiękły). Całość posypać startymi na tarce biszkoptami .
Biszkopty
Jabłka 1 kg
Kisiel 2 sztuki lub 1 galaretka
Cynamon
Słodzik 5 łyżeczek
- Dołączył: 2011-10-07
- Miasto: Woking
- Liczba postów: 199
19 października 2011, 11:34
Eliss fajny przepis moze wykozystam w przyszlym tygodniu
- Dołączył: 2011-10-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 40
21 października 2011, 11:30
Ja polecam pomieszanie dwoch przepisow. Z drugiego uzyc jablka a z pierwszego kruszoneke. Nauczlam sie tego w szwecji gdzie ludzie bardzo duza wage przykladaja do tego co jedza. Naprawde cistao jestp rzepyszne smakuje jak wieszch z bulki z kruszona i jakblkami, czyli wszystko co w niej najlepsze.
- Dołączył: 2011-04-26
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 471
21 października 2011, 12:37
apetycznie wygląda :D mniam mniam :D
- Dołączył: 2007-06-19
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 8484
15 listopada 2011, 19:03
Zapraszam na moją stronkę z przepisami
TUTAJ 19 listopada 2011, 16:52
Zrobiłam. Bardzo proste, szybkie i smaczne :D gorąco polecam :)