- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 października 2011, 21:52
11 października 2011, 21:55
11 października 2011, 22:07
Makaron penne ze szpinakiem
10 dkg szynki gotowanej
10 dkg sera feta
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 średnia cebula
¾ opakowania makaronu penne (rurki cięte ukośnie) (opakowanie 500 g)
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ciemnego grzybowego sosu sojowego
Pieprz cytrynowy
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pociętą w paseczki szynkę, zmiażdżony czosnek i na końcu rozmrożony szpinak. Dodajemy bazylię, sos sojowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, pamiętając o tym aby nie przesadzić ponieważ feta jest słona.
Makaron gotujemy al dente, mieszamy ze szpinakiem. Gdy przestygnie dodajemy rozkruszoną lub pokrojoną w drobną kostkę fetę.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180-190 st. C przez ok. 25 min.
11 października 2011, 22:09
11 października 2011, 22:08
Na masełku podsmazamy szpinak,dodajemy do niego czosnek ok 5 ząbków przecisniety przez praske,w miedzyczasie kroimy ser feta w drobna kostke (ale nie za drobna!)i tez dodajemy do szpinaku dusimy chwilke doprawiamy sola tylko trzeba uwazac feta jest sama w sobie slona a wiec solimy na KONCU! W osobnym garnku gotujemy makaron jak sie ugotuje wszystko razem mieszamy i posypujemy startym serem żółtym
11 października 2011, 22:29
11 października 2011, 22:35
11 października 2011, 23:06