Temat: makaron ze szpinakiem i fetą

prosze o przepis
W internecie jest ich pełno
google nie gryzą.

Makaron penne ze szpinakiem

10 dkg szynki gotowanej

10 dkg sera feta

1 opakowanie mrożonego szpinaku

1 średnia cebula

¾ opakowania makaronu penne (rurki cięte ukośnie) (opakowanie 500 g)

2 łyżki masła

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka ciemnego grzybowego sosu sojowego

Pieprz cytrynowy

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pociętą w paseczki szynkę, zmiażdżony czosnek i na końcu rozmrożony szpinak. Dodajemy bazylię, sos sojowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, pamiętając o tym aby nie przesadzić ponieważ feta jest słona.

Makaron gotujemy al dente, mieszamy ze szpinakiem. Gdy przestygnie dodajemy rozkruszoną lub pokrojoną w drobną kostkę fetę.

Zapiekamy w piekarniku w temp. 180-190 st. C przez ok. 25 min.

Pieprz koniecznie musi być cytrynowy, a sos sojowy grzybowy. Smacznego

Składniki

  • makaron
  • czosnek 5 zabków
  • opakowanie szpinaku mrozonego
  • ser feta lub favita
  • łyzeczka masła
  • sól
  • ser żółty


Etapy przygotowania

Na masełku podsmazamy szpinak,dodajemy do niego czosnek ok 5 ząbków przecisniety przez praske,w miedzyczasie kroimy ser feta w drobna kostke (ale nie za drobna!)i tez dodajemy do szpinaku dusimy chwilke doprawiamy sola tylko trzeba uwazac feta jest sama w sobie slona a wiec solimy na KONCU!  W osobnym garnku gotujemy makaron jak sie ugotuje wszystko razem mieszamy i posypujemy startym serem żółtym 

Mój ulubiony (naprawdę pyszny, szpinak jest wyrazisty, a zarazem sos kremowy)- opakowanie drobno zmielonego szpinaku, opakowanie sera feta, 1 opakowanie serka mascarpone, 3-4 ząbki czosnku, sól

Czosnek podsmażyć na oleju delikatnie (tak żeby nie spalić) w woku, dorzucić szpinak, dodusić, dodać pokrojoną w kostki fetę- ogólnie to już jest w miarę słone, według uznania można dosolić, na końcu dodać mascarpone i wymieszać- pychota!:) Najlepiej pasuje to tagiatelle (wstążki), ale spaghetti tez może być;)
Gotuje szpinak. Podgotowuje wlasciwe. Lepiej swiezy, mrozony tez ok, byle nie breja, a lisciasty. Na kilku kroplach oliwy podsmazam czosnek. Na to szpinak. Do tego feta, ale lepszy kozi twarog. Wymieszac i juz.
makaron oczywiście pełnoziarnisty!!! :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.