Temat: Jesienne przepisy

macie jakies smaczne jesienne przepisy?:) np na jakies rozgrzewajace zupy,grzańce, aromatyczne ciasta, ciepłe sniadanka..
http://www.papilot.pl/porady-kulinarne/15141/Poradnik-Kulinarny-Jesienne-dania-na-czerwono-syca-i-poprawiaja-humor.html
sałatka na kolację z buraka

1. 2 małe buraki ćwikłowe (w skórkach ugotować lub upiec w piekarniku - pieczone lepsze),
2.  kilka liści sałaty np. endywia,
3. ok 1/4 kostki sera feta (favita),
4. łyżka kaparów,
5. szczypiorek,
6. 2 łyżki prażonych pestek dyni

Upieczone buraki obrać (mogą być jeszcze ciepłe wtedy sałatka będzie trochę tak "na ciepło"), na talerzu ułożyć porwaną sałatę zieloną na to pokrojone w kostkę/kawałki jak kto lubi buraki na to feta, szczypiorek, kapary, dodać pieprz, skropić octem jabłkowym i dobrym olejem  lub oliwą (dobrze pasuje olej z orzechów włoskich), na gorącej suchej patelni uprażyć dwie łyżki pestek dyni - posypać i GOTOWE

jeść ze smakiem  :)


zapomniałam dodać, że porcja takiej sałatki ma około 400kcal
ja dałam b. małe buraczki, można dać jednego i zamiast 2 łyżek pestek dyni dać jedną (1 łyżka pestek dyni to ok 80kcal) ale to zdrowe kalorie 
łyżka pestek dyni to niecale 60 kcal;)
:) można też zamiast dyni dać orzechy np. włoskie teraz jest sezon :)
a teraz przepis na coś słodkiego:

1 średnia brzoskwinia
2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
pół łyżeczki masła

brzoskwinie obrać ze skórki (lub nie jak kto woli ;) pokroić w kostkę (pestkę wyrzucić ;)
do naczynia (małego np. filiżanki) włożyć masło (zimne) dodać wiórki kokosowe i posiekać małym nożykiem

w małym naczyniu do zapiekania (np. ramekinie) włożyć pokrojoną brzoskwinię i posypać kruszonką :) zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180C ok 10minut (aż kokosowa kruszonka zmieni kolor na ciemno złoty),

jeść ciepłe :)

kaloryczność: ok 170kcal (liczę tak na okrągło zawyżając do góry)

można polać 2 łyżkami jogurtu naturalnego - zwykłego (light ma mniej tłuszczu ale za to więcej węglowodanów dlatego polecam zwykły jogurt)

jeść ze smakiem :)

P.S. jeśli ktoś jest ciekawy to mogę podać przepis na pyszny, szybki, prosty, odżywczy i przede wszystkim bardzo smaczny obiad jesienny, który można zabrać także do pracy :)
ja jestem ciekawa:)?
Składniki:

3 łyżki stołowe ryżu do risotto (arborio),
1 średnia papryka czerwona,
1 mała puszka czerwonej fasolki ( są takie małe puszki chyba bonduelle, wystarczają na raz :),
1 średnia cebula (ok 3cm średnica) może być taka ze szczypiorkiem,
1 malutkie opakowanie przecieru pomidorowego,
kostka bulionu warzywnego/lub drobiowego - najlepiej jak się gotuje rosół i go zostanie (zawsze zostaje) zlać ten rosół do pojemnika na kostki do lodu w zamrażalniki i w ten sposób mam bulion w kostkach :)

na patelnię teflonową dać 1 łyżkę od herbaty oliwy z oliwek - podgrzać wsypać ryż, smażyć ok 3 minuty na średnim ogniu, następnie dodać  "kostkę rosołową" i pół szklanki wody, paprykę pokroić w kosteczkę dodać do ryżu, to samo z cebulą (bez szczypiorku), cały czas mieszać, jak woda wyparuje to spróbować ziarenko ryzu jeśli zewnątrz jest miękkie a w środku twarde dodać wcześniej opukaną na sitku fasolę z puszki, dodać przecier pomidorowy i ewentualnie odrobinę wody, posolić popieprzyć ewentualnie dodać zioła np. oregano,
wyłożyć na talerz można posypać 1 łyżeczką tartego parmezanu i szczypiorkiem

i mamy pyszne risotto, wychodzi bardzo takie maślane mimo, iż jest tam nie za wiele tłuszczu, mamy węglowodany (ryż), witaminy (papryka nawet po przetworzeniu termicznym zachowuje witaminę C) i mamy białko (fasola czerwona) całość jeśli ktoś lubi można polać łyżeczką oliwy

danie ma około 400kcal (licząc razem z parmezanem i dodatkową łyżką oliwy),

najdroższy w daniu jest ryż 0,5kg to koszt około 6zł ale starcza na bardzo długo i warto zainwestować w ryż do risotto ponieważ ma inną strukturę niż taki zwykły ryż, jak ktoś nie ma wyboru to może wziąć ryż brązowy :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.