- Dołączył: 2008-03-31
- Miasto: Bytom
- Liczba postów: 71
27 września 2011, 11:32
podajcie prosze jakies niskokaloryczne przepisy z makaronem pełnoziarnistym w roli glownej.moga sosy i inne dodatki;)
- Dołączył: 2010-08-10
- Miasto: Hokkaido
- Liczba postów: 6384
27 września 2011, 13:04
Ja robię prostszy najprostszy, bardzo "uboga" wersja, jak nic nie ma ;) Zdejmuję skórkę z pomidorów, kroję, na łyżce oliwy podmażam aż się rozpadną, do tego przyprawy, może być czosnek też - i mam taki sosik do makaroniku.
27 września 2011, 14:49
makaron a do tego twaróg+jogurt nat+cukier/słodzik/miód. pycha;)
27 września 2011, 16:48
> to...ja akurat sos carbonara napewno nie jest
> dietetyczny :) Coprawda twoj przepis jest ubogi
> aczkolwiek ser i smazone miesa to nie najlepszy
> pomysl. Tez zabardzo nie mam pomyslow na makaron,
> ja najczesciej robie z warzywami i sosem
> pomidorowym.
Dlaczego trochę sera na całe danie i podsmażone mięso jest takie straszne? Nie rozumiem. Na całe danie, dla kilku osób wychodzi 50g sera (czyli na osobę 10-15g) i mięso, które jest chude podsmażone na łyżce oliwy (łyżka na kilka osób).
Ilość tłuszczu jest ok i ta wersja jest dietetyczna, o ile nie zje się samemu całego makaronu.
- Dołączył: 2011-10-03
- Miasto: Rybnik
- Liczba postów: 12
3 października 2011, 15:31
Młoda cukinia starta na grubych oczkach, lekko podsmażona (dosłownie 2 minuty) na oliwie, z czosnkiem i tymiankiem, solą i pieprzem. Można dodać łyżkę śmietany 18% dla rozpusty albo jogurt. Wymieszać z makaronem - cukinii jest na tyle dużo, że makaron to w zasadzie tylko dodatek, a jest pysznie!
Tak samo można ze szpinakiem - podsmażyć (ugotować), dodać czosnek, sól, pieprz, jogurt i już :)
Jeśli ktoś lubi na słodko: jabłko kroimy na kostkę, dodajemy kilka łyżek soku (np.pomarańczowego) i chwilę dusimy, aż zmięknie. Dodajemy szczyptę cynamonu ('wyciąga' słodycz), mieszamy z makaronem. Do tego np. serek wiejski albo trochę twarogu :)
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
3 października 2011, 18:01
Dzisiaj zrobiłam sobie taki obiad: makaron razowy pióra z sosem z papryki czerwonej, cebuli czerwonej, cukinii, z czosnkiem i pomidorami z puszki, po uduszeniu sos zmiksowałam, dodałam świeżą bazylię, suszone oregano, chili w proszku, mozzarellę i pomidorki koktajlowe, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego(miałam nie dodawać, ale sypnęłam za dużo pieprzu i chili i wyszło za ostre).
40g makaronu, pół czerwonej papryki, 100g pomidorków koktajlowych, mały ząbek czosnku, pół małej cukinii, pół małej cebuli, 1/3 puszki pomidorów i 20g mozzarelli- za całość wyszło ok. 280 kcal.
4 października 2011, 18:47
Makaron ze szpinakiem, uwielbiam!SDzpinak na patelnię i czosnek, doprawić, dodać troszkę jogurtu aturalnego (nie koniecznie) i wrzucić makaron na patelkę i chwilkę mieszam.Z serem białym i owocami.Z curry i kurkumą :)
- Dołączył: 2011-07-03
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 156
7 października 2011, 11:13
makaron pełnoziarnisty z białym pokruszonym serem i łyżeczka sosu pesto,
![]()
dziś u mnie na obiad
- Dołączył: 2011-08-31
- Miasto: Sobótka
- Liczba postów: 86
7 października 2011, 14:56
Najlepszy po prostu makaron z sosem pomidorowym, robionym samodzielnie :) bez sera i zbędnyych dodatków :) Ewentualnie z warzywami lub piersią z kurczaka, jak ma być dietetyczny to nie może być nie wiadomo jak "wypasiony"!
- Dołączył: 2009-01-19
- Miasto: Guadelupe
- Liczba postów: 56
8 października 2011, 17:46
http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/05/spaghetti-czosnkowe.html Tutaj masz spaghetti czosnkowe, ale na tym blogu są też inne niskokaloryczne dania. I wartości kaloryczne są podane. :)
- Dołączył: 2011-10-07
- Miasto: Woking
- Liczba postów: 199
9 października 2011, 08:58
Ja wczoraj na kolacje mialam takie danie:
5 lyzek (odmierzane na sucho) makaronu pelnoziarnistego ugotowalam. Do tego zrobilam sos z 3rozyczki kalafiora(male), 1gazazka selera naciowego drobno pokrojona, mala garstka mieszanki warzywnej na zupe (jakakolwiek), zabek czosnku. Wszystko to gotujemy w malej ilosci wody az do miekkosci. Przyprawilam oregano, majerankiem,troche kucharka, i pod koniec gotowania dodalam lyzke przecieru pomidorowego i okolo 150 gr krewetek (gotowanych). Wszystko potrzymalam na ogniu ze 2-3 minuty jeszcze i gotowe. Pamietajcie zeby nie gotowac krewetek za dlugo bo zrobia sie twarde.
Ekspertem nie jestem jeszcze od liczenia kalorii ale ten obiad nie powinien miec wiecej niz 500kal. Zero jakiegokolwiek tluszczu, krewetki sa b.zdrowe, do tego warzywka. Porcja wychodzi ogromna ja calej nie dalam rady zjesc ![]()