Temat: gotowanie na parze i ryba bez smażenia

No właśnie.. jak to zrobić,żeby przygotować rybę bez smażenia? Nie mam żadnej specjalnej patelni do grillowania. Folia aluminiowa i na patelnie? Nie spali się to? A jeśli chodzi o gotowanie warzyw na parze.. jak długo powinno się to gotować? Bo chyba dłużej niż w wodzie?
Ja przyprawiam, dokladam pomidor, chilli i cebulke, zawijam w folie i do piekarnika:) Pyszna, tak robie pstraga najczesciej.
zależy jakie warzywa na parze chcesz zrobić..... fasolka szparagowa i marchew potzrebują ok 45min a brokuł kalafior jakieś 25....

a rybkę też można na parze.... doprawić pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi i odrobina cytrynki
Pasek wagi
dzięki dziewczyny! :)
hmm.. a tak na przyszłość.. jak w akademiku nie ma piekarników to może być mikrofala ustawiona na tryb grill albo coś takiego?
ja często robię rybe w mikrofali bez zadnych przypraw i tłuszczu i bardzo mi tak smakuje -w papier do pieczenia ciast czy sniadaniowy czy jaki tam masz owijasz filecik potem zaginasz konce zeby było w miare hermetycznie i na kilka minut do mikrofali (1srednio filet wrzucam na 5minut) posolic, popierzyc i polac oliwą mozesz pozniej mnie generalnie smakuje bez niczego
Pasek wagi
Mi tata ostatnio zaproponował rybę z mikrofali. Kładziesz na talerzyk posypujesz czym chcesz i wkładasz na około 2-3 minuty (no wiadomo, wszystko zależy od grubości fileta) . B. dobra :)
Z mikrofali wyjdzie Ci niesmaczna.

Możesz normalnie grillować na patelni bez tłuszczu (nie musi być patelnia "grillowa"), jeśli zaczęło by coś przywierać to możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek albo smażyć na wodzie.
Albo tak jak dziewczyny pisały- na parze.
Hehe zabawne,ze o to pytasz bo mam to samo dzis na obiad ;) a juz dawno nie jadlam, szklanke wody na patelnie (ja mam mala patelnie) rybka i pod przykryciem, za pare minutek zagladam, przewracam, znowu szklanka wody i tak,az zobacze,ze gotowa :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.