Temat: Cukinia/kabaczek w roli głównej - help !

Jak w temacie.
Wczoraj dostałam wielką cukinię/kabaczka (dla mnie to jest to samo  ) i nie mam pojęcia co fajnego z tym zrobić.
W moich przepisach vitalijkowych nie mam fajnych przepisów z cukinią, a jutro mamy gości więc może coś dla nich bym zrobiła?!
Macie jakieś sprawdzone przepisy na zapiekanki, lecza czy bigosy itp. itd. z cukinii?
Pasek wagi
polecam 50 g makaronu dwujajecznego albo razowego ugotować na półtwardo. Cukinię zetrzeć na tarce, albo pokroić w talarki, kosteczkę jak wolisz, podsmażamy cukinię na 1 łyżce oliwy z oliwek, jak zmięknie dodajemy odrobinę soli, pietruszki, rozmarynu na koniec posypujemy startym parmezanem, mieszamy z makaronem i wcinamy :D MNIAM MNIAM
leczo
placki z cukinii
robimy tak samo jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniaków trzemy na grubych oczkach wydrążoną cukinię.

Pasek wagi
Ja tam nie rozumiem co wszyscy widzą w cukinii. Jak dla mnie to jest warzywo bez smaku. Jeśli posolisz - będzie słone, jeśli pocukrujesz - słodkie. Ale z drugiej strony o gustach się nie dyskutuje.


Zgrilluj plasterki z odrobiną oliwy i zjedz z sosem czosnowym (jogurt grecki+czosnek). Hmmm....pycha :D
Ja uwielbiam cukinie jako dodatek do mięsa. Cukinie kroję w kostkę, solę by puściła soki potem wrzucam na rozgrzaną patelnię i piekę na masełku(można na oliwie z oliwek) dodaje 2 zgniecione ząbki czosnku i tak piekę aż cukinia zmięknie, ewentualnie dosolę i gotowe- naprawdę pyycha
ostatnio wymyśliłam przepis na tartę z cukinią, która robi furorę na każdej imprezie :D

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pomidory bez skóry pokrojone w plastry
2 małe cukinie starte ze skórką na grubych oczkach
1 opakowanie serka ricotta
2 jajka
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, starta skórka cytrynowa (mała ilośc), tymianek

podpiekasz spód w blaszce do tarty (koniecznie z obciążeniem, bo ciasto napuszy się, wyrośnie i nic z tego nie będzie ;p). 
w misce mieszasz cukinię z serkiem ricotta i jajkami. doprawiasz. wylewasz na podpieczony spód, na wierzchu układasz plasry pomidorów i gdzieniegdzie czarne oliwki. zapiekasz 0,5h w 170st. 

pycha, goście się zajadają i każdy prosi o przepis :D
Pasek wagi
Ja robie cukinię nadziewaną mięsem mielonym :D Podsmażam mięso z cebulką, wypełniam łódeczki i zapiekam z mozzarelą ;D Pyszota!
Ale ostatnio robię wersję light czyli faszeruję warzywami (co tam mam w lodówie) albo ryżem z pieczarkami podsmażany i z cebulą.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.