- Dołączył: 2011-02-06
- Miasto: Radzionków
- Liczba postów: 155
15 września 2011, 10:57
Jak w temacie.
Wczoraj dostałam wielką cukinię/kabaczka (dla mnie to jest to samo
![]()
) i nie mam pojęcia co fajnego z tym zrobić.
W moich przepisach vitalijkowych nie mam fajnych przepisów z cukinią, a jutro mamy gości więc może coś dla nich bym zrobiła?!
Macie jakieś sprawdzone przepisy na zapiekanki, lecza czy bigosy itp. itd. z cukinii?
- Dołączył: 2008-05-20
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 2786
16 września 2011, 13:12
polecam 50 g makaronu dwujajecznego albo razowego ugotować na półtwardo. Cukinię zetrzeć na tarce, albo pokroić w talarki, kosteczkę jak wolisz, podsmażamy cukinię na 1 łyżce oliwy z oliwek, jak zmięknie dodajemy odrobinę soli, pietruszki, rozmarynu na koniec posypujemy startym parmezanem, mieszamy z makaronem i wcinamy :D MNIAM MNIAM
Edytowany przez YoungLady 16 września 2011, 13:12
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 4
19 września 2011, 21:00
placki z cukinii
robimy tak samo jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniaków trzemy na grubych oczkach wydrążoną cukinię.
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
19 września 2011, 21:37
Ja tam nie rozumiem co wszyscy widzą w cukinii. Jak dla mnie to jest warzywo bez smaku. Jeśli posolisz - będzie słone, jeśli pocukrujesz - słodkie. Ale z drugiej strony o gustach się nie dyskutuje.
20 września 2011, 20:27
Zgrilluj plasterki z odrobiną oliwy i zjedz z sosem czosnowym (jogurt grecki+czosnek). Hmmm....pycha :D
22 września 2011, 09:10
Ja uwielbiam cukinie jako dodatek do mięsa. Cukinie kroję w kostkę, solę by puściła soki potem wrzucam na rozgrzaną patelnię i piekę na masełku(można na oliwie z oliwek) dodaje 2 zgniecione ząbki czosnku i tak piekę aż cukinia zmięknie, ewentualnie dosolę i gotowe- naprawdę pyycha
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Paradera
- Liczba postów: 2365
22 września 2011, 10:36
ostatnio wymyśliłam przepis na tartę z cukinią, która robi furorę na każdej imprezie :D
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pomidory bez skóry pokrojone w plastry
2 małe cukinie starte ze skórką na grubych oczkach
1 opakowanie serka ricotta
2 jajka
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, starta skórka cytrynowa (mała ilośc), tymianek
podpiekasz spód w blaszce do tarty (koniecznie z obciążeniem, bo ciasto napuszy się, wyrośnie i nic z tego nie będzie ;p).
w misce mieszasz cukinię z serkiem ricotta i jajkami. doprawiasz. wylewasz na podpieczony spód, na wierzchu układasz plasry pomidorów i gdzieniegdzie czarne oliwki. zapiekasz 0,5h w 170st.
pycha, goście się zajadają i każdy prosi o przepis :D
- Dołączył: 2009-04-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 141
22 września 2011, 14:42
Ja robie cukinię nadziewaną mięsem mielonym :D Podsmażam mięso z cebulką, wypełniam łódeczki i zapiekam z mozzarelą ;D Pyszota!
Ale ostatnio robię wersję light czyli faszeruję warzywami (co tam mam w lodówie) albo ryżem z pieczarkami podsmażany i z cebulą.