Temat: Zupa cebulowa z grzankami własnej roboty ;) Pycha.

Porcja na 2 osoby:

SKŁADNIKI:
- 4 cebule perłowe (mogą być też te zwykłe)
- 1,5 kostki bulionu
- 4-5 łyżek wina białego wytrawnego
- tymianek, pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
- ser Gruyere, ale może być też Ementaler
- 1 mała łyżeczka oliwy

GRZANKI:
- bagietka (ja akurat używam pełnoziarnistej)
- 1 mała łyżeczka oliwy

Zupa: Cebulę pokroić w półplasterki, przydusić na patelni na oliwie, podlewać przegotowaną wodą aż zmięknie i zrobi się przezroczysta. 1,5 kostki buliony rozrobić w 0,7 litra wody. Gotową cebulę dodać do bulionu i gotować ok.10-15 minut, aby cebula jeszcze bardziej zmiękła. Dodać w międzyczasie 4-5 łyżek białego wytrawnego wina, 3-4 szczypty tymianku i szczyptę pieprzu świeżo mielonego. (Zupę można zmiksować blenderem, jeżeli ktoś nie lubi takiej cebuli w półplasterkach, zrobi się taka zupka kremowa).

Grzanki: bagietkę pokroić w kromki, można odkroić skórkę (ja akurat nie odkrajam), a następnie pokroić w niewielkie kostki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą, najlepiej na tą, na której smażona była cebula (nada to im cebulowego smaku), podprażyć na złoto.

Zupę nalać do miseczki, wrzucić grzanki na wierch, posypać startym drobno serem.

Smacznego :)


Właśnie dzisiaj zjadłam sobie taką zupkę na obiad :) mniam!




zobaczyłam temat i już wiedziałam, że to Ty ;)

nie toleruję cebuli, więc u mnie odpada.
pyszna, pyszna, pyszna. zawsze myslalam, ze nie bedzie dobra, ale jak zjadlam.. to moglabym jesc codziennie,
Fraanulaa, to faktycznie odpada ;) Ale wiesz, dla tych co nie lubią czuć cebuli między zębami, blender to doskonałe rozwiązanie ;)
a wzdecie po niej jakie .....lepiej jesc ja ja sie ma wolne
Pasek wagi
uwielbiam zupe cebulową krem!
i wcale nie mam po niej wzdęć :D
A czy odpowiednia jest na diecie ? 
uwielbiam zupę cebulową i często ją jem, nie mam wzdęć;d
Super! Właśnie zastanawiałam się nad jakąś cebulową w miarę "light". Tylko ja wywalę wino ;)

Dzięki :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.