- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Myślenice
- Liczba postów: 696
30 sierpnia 2011, 08:52
Chciałam sobie zrobić domowym sposobem shake'a waniliowego. Wiadomo, że taki z cukierni to pewnie miałby więcej kcal, bo podejrzewam, ze dodają tam śmietane do smaku itp.
Na necie znalazłam kilka przepisów i zastanawiam się jakie proporcje dobrać.
2 big milki (170 kcl)
mleko (no właśnie, ile tego mleka?)
pokrószone kostki lodu
Wystarczy to zmiksować mikserem, żeby wyszedł mi dobry shake?
Trzeba z tym coś jeszcze zrobić? Niewiem, np włożyć do lodówki na jakiś czas czy coś w tym stylu czy będzie od razu gotowy do podania?
- Dołączył: 2011-04-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2184
30 sierpnia 2011, 08:58
spróbuj yogoshake'a - zamiast mleka jogurt - też bardzo dobry i ja nie dodaję lodu
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Myślenice
- Liczba postów: 696
30 sierpnia 2011, 09:09
a ile tego jogurtu naturalnego na 2 big milki - tj 160 ml?
Edytowany przez aneta177 30 sierpnia 2011, 09:09
- Dołączył: 2011-08-24
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1884
30 sierpnia 2011, 09:18
na oko :D jak lubisz mleczny, to daj wiecej, jak nie, to mniej. przeciez zawsze mozesz dolac mleka.
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Myślenice
- Liczba postów: 696
30 sierpnia 2011, 09:20
no ale ja bym chciała znać dokłądnie, bo tak na oko to nie umiem:)
- Dołączył: 2010-05-12
- Miasto: Między Niebem A Ziemią
- Liczba postów: 4746
30 sierpnia 2011, 09:22
ja odradzam jogurt,bo bedziesz miala malo słodkie.Juz lepiej daj to mleko.Na 2 bigmilki daj narazie pół szklanki i zobaczysz czy wyjdzie okey.Jak bedzie za gesty to wtedy dolej mleka
Btw to nie wyjdzie shake waniliowy tylko mleczno-smietankowy:)
Edytowany przez ..justine.. 30 sierpnia 2011, 09:23
- Dołączył: 2009-03-07
- Miasto: Myślenice
- Liczba postów: 696
30 sierpnia 2011, 09:24
no ale w samku będzie ok? piłyście takiego domowej roboty?
- Dołączył: 2011-08-04
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 69
30 sierpnia 2011, 09:41
ja wrzucam lody i zalewam mlekiem zeby je zakryc. tyle ze uzywam robota kuchennego ale mikserem tez mozna
- Dołączył: 2011-05-23
- Miasto: Bahamy
- Liczba postów: 5170
30 sierpnia 2011, 09:57
Edytowany przez anniaa88 28 lipca 2014, 15:24
30 sierpnia 2011, 11:45
ja robiłam domowej roboty z lodów Algidy krówkowych i mleka z dod kawy, wiec miałam karmelowo kawowy. Na 200 ml lodów(czyli prawie tyle co 2 Big MIlki) zaczełam od 50 ml, a potem powoli dolewałam. Lepiej tak robic bo łatwo mozna przesadzic a wtedy wyjdzie ciapa. I pamiętaj ze mleko musi byc bardzo mocna schłodzone, bo inaczej od razu rozpusci lody