Temat: Shake waniliowy

Chciałam sobie zrobić domowym sposobem shake'a waniliowego. Wiadomo, że taki z cukierni to pewnie miałby więcej kcal, bo podejrzewam, ze dodają tam śmietane do smaku itp.

Na necie znalazłam kilka przepisów i zastanawiam się jakie proporcje dobrać.

2 big milki (170 kcl)

mleko (no właśnie, ile tego mleka?)

pokrószone kostki lodu

 

Wystarczy to zmiksować mikserem, żeby wyszedł mi dobry shake?

Trzeba z tym coś jeszcze zrobić? Niewiem, np włożyć do lodówki na jakiś czas czy coś w tym stylu czy będzie od razu gotowy do podania?

spróbuj yogoshake'a - zamiast mleka jogurt - też bardzo dobry i ja nie dodaję lodu
a ile tego jogurtu naturalnego na 2 big milki - tj 160 ml?
na oko :D jak lubisz mleczny, to daj wiecej, jak nie, to mniej. przeciez zawsze mozesz dolac mleka.
no ale ja bym chciała znać dokłądnie, bo tak na oko to nie umiem:)
ja odradzam jogurt,bo bedziesz miala malo słodkie.Juz lepiej daj to mleko.Na 2 bigmilki daj narazie pół szklanki i zobaczysz czy wyjdzie okey.Jak bedzie za gesty to wtedy dolej mleka
Btw to nie wyjdzie shake waniliowy tylko mleczno-smietankowy:)

no ale w samku będzie ok? piłyście takiego domowej roboty?
ja wrzucam lody i zalewam mlekiem zeby je zakryc. tyle ze uzywam robota kuchennego ale mikserem tez mozna

................

Pasek wagi
ja robiłam domowej roboty z lodów Algidy krówkowych i mleka z dod kawy, wiec miałam karmelowo kawowy. Na 200 ml lodów(czyli prawie tyle co 2 Big MIlki) zaczełam od 50 ml, a potem powoli dolewałam. Lepiej tak robic bo łatwo mozna przesadzic a wtedy wyjdzie ciapa. I pamiętaj ze mleko musi byc bardzo mocna schłodzone, bo inaczej od razu rozpusci lody

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.