Temat: ciasto marchewkowe

pieczecie? ja pierwszy raz w życiu wlaśnie teraz piekę a jak pachnie!!!macie jakies ciekawe przepisy? ja robię z takiego
  • 1i 1/4 szkl. oleju
  • 4 jaja
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki
  • 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody szczypta soli
  • orzechy
  • rodzynki
    polewa: czubata łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki zimnej wody
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

ja uwielbiam z otrębów, nie odchodzam się już ale cały czas pieke to w wersji duana, bo mi najbardziej smakuje:
2 marchewki zetrzeć, ubić 2 białka i do niego dodac żółtko, marchewke, otręby (2 owsianych i 1 przennych-łyżki), łyżeczkę proszku do pieczenia, cynamon i trochę twarogu aksamitnego+cukier/slodzik-pycha!
Pasek wagi

Piekę i uwielbiam

254 kcal / 100 g

Dzięki za temat.
Zastanawiałam się ostatnio ,jak smakuje takie ciasto
i jak je upiec. Marchew jest teraz najlepsza.
Przepis na pewno  przepiszę i wypróbuję .
Ja je dość często piekę, a fajne jest to że marchewkę możesz zastapić jakimi chcesz owocami ;)
Ja np. nie dawno robiłam z dyni albo z jabłek pycha! Polecam ;D
Ja polecam również muffiny marchewkowe. Są równie pyszne!

Korzystam z takiego przepisu:
1½ szklanki mąki
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki cukru brązowego (może być zwykły)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
2 szklanki tartej marchwi

Wymieszać w dużej misce suche składniki. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki w osobnym naczyniu, a następnie dolać
do mieszaniny w misce. Dodać wszystkie składniki do siebie i wymieszać (ale im więcej grudek, tym lepiej). Wypełnić foremki masą i piec po 20 min w 180º.
Ja pieke z tego samego przepisu co Ty,tylko orzechow nie dodaje-nie lubie w ciescie...Jest naprawde pyszne tylko nie wyciagaj go bron boze z piekarnika zanim calkiem nie ostygnie bo opadnie!
Pasek wagi
ja natomiast robię z tego:                       

Składniki
dla >6 osób

orzechy wloskie (siekane), 2 garscie
maka, 270 gr
brazowy cukier, 300 gr
skorka pomaranczy, z 1 owoca
proszek do pieczenia, 2 lyzeczki
soda oczyszczona, 1 lyzeczka
cynamon, 1 lyzeczka
imbir mielony, 1 lyzeczka
sol, 1/4 lyzeczki
rodzynki (namoczone), garsc
marchewka starta, 3 sztuki
olej, 240 ml
Sok pomaranczowy, 120 ml
jajka, 4 sztuki
ekstrakt z wanilii, 3 lyzeczki
serek smietankowy Philadelphia, 200 gr
cukier puder, 200 gr
mleko, 1 lyzka



















Opis przygotowania
czas przygotowania: 

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Natluszczamy forme do ciasta (duza tortownice) i wysypujemy kasza manna, lub bulka tarta.

2. W misce, mieszamy suche skladniki: orzechy z maka, nastepnie dodajemy brazowy cukier, skorke, proszek, sode, cynamon, imbir i sol. Dodajemy odsaczone rodzynki. MIeszamy dokladnie.

3. W osobnej misce mieszamy marchewke, olej, sok, jajka i wanilie (2 lyzeczki), az sie dobrze polacza.

4. W misce z suchymi skladnikami robimy wglebienie i wlewamy miksture z mokrych skladnikow. MIeszamy az sie polaczy ale nie za dlugo.

5. Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 45 min. Sprawdzamy czy gotowe drewnianym patyczkiem. Jesli wychodzi suchy znaczy ze ciasto jest gotowe.

6. Wyjmujemy ciastio z piekarnikai studzimy dokladnie zanim pokryjemy masa serkowa.

7. Masa: serek miksujemy z cukrem pudrem, lyzeczka wanilii i lyzka mleka. Dodajemy wiecej mleka jesli masa wydaje sie za twarda.

8. Na ostudzone i wyjete z blachy ciasto smarujemy mase serkowa. Smacznego :)



niebo w gębie :)


przepis z :


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.