pieczecie? ja pierwszy raz w życiu wlaśnie teraz piekę a jak pachnie!!!macie jakies ciekawe przepisy? ja robię z takiego
1i 1/4 szkl. oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody szczypta soli
orzechy
rodzynki polewa: czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na
końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i
gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne
ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
ja uwielbiam z otrębów, nie odchodzam się już ale cały czas pieke to w wersji duana, bo mi najbardziej smakuje:
2 marchewki zetrzeć, ubić 2 białka i do niego dodac żółtko, marchewke, otręby (2 owsianych i 1 przennych-łyżki), łyżeczkę proszku do pieczenia, cynamon i trochę twarogu aksamitnego+cukier/slodzik-pycha!
Dzięki za temat. Zastanawiałam się ostatnio ,jak smakuje takie ciasto i jak je upiec. Marchew jest teraz najlepsza. Przepis na pewno przepiszę i wypróbuję .
Ja je dość często piekę, a fajne jest to że marchewkę możesz zastapić jakimi chcesz owocami ;) Ja np. nie dawno robiłam z dyni albo z jabłek pycha! Polecam ;D
Ja polecam również muffiny marchewkowe. Są równie pyszne!
Korzystam z takiego przepisu:
1½ szklanki mąki
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki cukru brązowego (może być zwykły)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
2 szklanki tartej marchwi
Wymieszać w dużej misce suche składniki. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki w osobnym naczyniu, a następnie dolać
do mieszaniny w misce. Dodać wszystkie składniki do siebie i wymieszać (ale im więcej grudek, tym lepiej). Wypełnić foremki masą i piec po 20 min w 180º.
Ja pieke z tego samego przepisu co Ty,tylko orzechow nie dodaje-nie lubie w ciescie...Jest naprawde pyszne tylko nie wyciagaj go bron boze z piekarnika zanim calkiem nie ostygnie bo opadnie!