Temat: Dobre ciasto

Hej,mam pytanko. Za tydzień będę miała gości i muszę zrobić dobre ciasto. Jakie polecacie? Jestem na diecie, wiem że nie ma ciast które nie tuczą ale interesują mnie takie na jakie bym mogła sobie pozwolić (1 kawałek oczywiście!) Chciałam karpatkę, ale przeczytałam ze to jedno z najbardziej tuczących ciast, więc rezygnuję. Wysyłajcie przepisy lub linki! Z góry dzięki!
ja polecam prościutkie ciasto jogurtowe tylko urozmaić je czymś może
np śliwkami :) teraz akurat sezon
to może ja polecę ciasto,za które ostatnio wygrałam jedną z głównych nagród w konkursie kulinarnym(polegającym na przysłaniu zdjęcia ciasta i przepisu). karteczka obok ciasta jest na dowód,że zostało zrobione w dany weekend.



„Tarta budyniowa z truskawkami i kokosem”

PRZEPIS

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 130g KASI
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 300 g truskawek
- 2 łyżki dżemu jagodowego

Przygotowanie:
Wrzucamy do miski mąkę, jajko i cukier. Szatkujemy bardzo drobno KASIĘ. Dodajemy ją do ciasta. Zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do zamrażalnika na 25 minut. Posypujemy stolnicę i wałek odrobiną mąki. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika po czym wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty (wcześniej natłuszczoną). Ciasto smarujemy dżemem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, płuczemy truskawki. Po upieczeniu kładziemy na lekko przestudzoną tartę budyń, dekorujemy truskawkami, posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego. :-)



oczywiście zamiast truskawek można użyć dowolnych innych owoców sezonowych,a zamiast wiórków kokosowych,drobniutko pokruszone orzechy
polecam marchewkowe pycha
Biszkopt z budyniem
Jabłecznik z kruszonką - tylko tutaj nie kroimy na kawałki, a ciasto nakładamy łyżką
Sernik na zimno
Tęczowa pianka
Biszkopt z syropem czekoladowym
http://kamila19851.blox.pl/html/1310721,1179650,169.html?1 
ja ci polecam kruche ciato z wiśnaimi. robi sie je szybko. zagniatasz kruche ciasto na to wykładasz drylowane wiśnie z kompotu i ponownie wykłądasz kruche ciasto. pieczesz około 40 minut az się ładnie zarumieni  (ja pieke 40 w prodiżu nie wiem jak idzie na piekarnik dlatego trzeba sprawdzać)

ja proponuje ciemny biszkopt przełożony masą z kremówki i galaretki a na wierzch stopiona mleczna czekolada z dodatkiem kakao co by za słodko nie było pycha :) tzw WuZetka :)))

Oto fotki tego ciasta
Magda - przepysznie wygląda to ciasto na zdjęciu - podasz link?
zdjecie jest przykladowe :) moge ci napisa przepis moj jak chcesz :)
A masz przepis na tę masę. Bo na wzt-kę mam, ale mi się podoba właśnie z tą masą ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.