- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
4 sierpnia 2011, 22:20
Raczej eksperymentuję z przyprawami, niż składnikami, bo niestety warzyw nie zjem, chyba, że ziemniaki. Piekę, smażę, gotować nie gotuję, bo mało smaczne. Kroję w małe, w duże albo po prostu robię kotlety lub pulpety ;-) Może jakiś sos? Czasem robię tak, że przysmażę mocno mięso, a potem dolewam wody i duszę przez 10 minut, sos jest ok, no ale wodnisty troszkę (dodać mąki ziemniaczanej?) Jem z makaronem, ryżem i ziemniakami, a do tego zawsze dodaję plasterek żółtego sera, ale naprawdę zawsze :-)
Zna ktoś może jakieś dobre przyprawy oprócz curry, papryki słodkiej i ostrej? Przyznam się, że używam też tych mieszanek 'do indyka', 'do drobiu', 'chilli con carne', 'do szaszłyków', 'do karkówki' i staram się wybierać te, w których nie ma glutaminianu sodu. Przyprawiam bardzo, bardzo mocno, mięso jest calutkie czerwone od papryki i często spada ta papryka, jak przekładam na patelnie, marnuję ją! No ale nieważne. Znacie jakieś sposoby by zmienić smak drobiu lub wieprzowiny?
Edytowany przez anowi123 4 sierpnia 2011, 22:21
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Puszczykowo
- Liczba postów: 464
8 sierpnia 2011, 11:32
Zioła prowansalskie i pieprz ziołowy bardzo dobrze się komponują w wielu potrawach. A z przypraw, których unikam, to kminek na przykład...