Temat: pomysł na mięso

Raczej eksperymentuję z przyprawami, niż składnikami, bo niestety warzyw nie zjem, chyba, że ziemniaki. Piekę, smażę, gotować nie gotuję, bo mało smaczne. Kroję w małe, w duże albo po prostu robię kotlety lub pulpety ;-) Może jakiś sos? Czasem robię tak, że przysmażę mocno mięso, a potem dolewam wody i duszę przez 10 minut, sos jest ok, no ale wodnisty troszkę (dodać mąki ziemniaczanej?) Jem z makaronem, ryżem i ziemniakami, a do tego zawsze dodaję plasterek żółtego sera, ale naprawdę zawsze :-)
Zna ktoś może jakieś dobre przyprawy oprócz curry, papryki słodkiej i ostrej? Przyznam się, że używam też tych mieszanek 'do indyka', 'do drobiu', 'chilli con carne', 'do szaszłyków', 'do karkówki' i staram się wybierać te, w których nie ma glutaminianu sodu. Przyprawiam bardzo, bardzo mocno, mięso jest calutkie czerwone od papryki i często spada ta papryka, jak przekładam na patelnie, marnuję ją! No ale nieważne. Znacie jakieś sposoby by zmienić smak drobiu lub wieprzowiny?
Zioła prowansalskie 

Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) – mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji.

Mieszanka jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmarynbazyliatymianekszałwia lekarska,mięta pieprzowacząber ogrodowylebiodka (oregano) i majeranek.

Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej.


zioła prowansalskie są okropne, no ale to kwestia gustu. Ja najbardziej lubię paprykę, koniec kropka
No ja też paprykę. Próbowałam wszystkich ziół - prowansalskie tylko na pieczone ziemniaki, bo słabe są ;-)

Jakieś marynaty, dzięki którym moje kubki smakowe przeżyją orgazm? Słyszałam o jogurcie naturalnym, ale nie wyobrażam sobie jogurtu naturalnego z curry, a w tym mięso :|
kminek? ;d
pieprz ziołowy! ;)
pieprz cytrynowy! ;)
z gyrosem też można coś wymyślić! ;)
a może na słodko i cynamon - ale to chyba pasuje tylko do piersi z kurczaka lub indyka ;D
do drobiu świetnie pasuje czosnek, cynamon, imbir i skórka z cytryny - rewelacja

do wieprzowiny (zwłaszcza do marynowanej karkówki) koniecznie czosnek, majeranek, cynamon, kolendra i jałowiec

do wołowiny daję tylko paprykę, czosnek, majeranek i liść laurowy
cynamonu nie znoszę, imbiru jeszcze nie próbowałam. Lepiej kupić świeży?
możesz kupić świeży, przyda ci się do herbaty i kakao
Ja polecam kurkumę - zwłaszcza do kurczaka ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.