- Dołączył: 2011-06-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 285
4 sierpnia 2011, 19:23
Hej
Czy jeżeli pokroję surowe ziemniaki i upiekę je na blaszce to wyjdą mi normalne frytki?:P
Próbował ktoś?:)
- Dołączył: 2011-06-10
- Miasto: Delhi
- Liczba postów: 3730
4 sierpnia 2011, 20:02
Ja kroje ziemniaki na większe cześć posypuje przyprawami i do piekarnika i tak bym ci radziła. Jeśli pokroisz na takie małe części jak frytki to może się zrobić z tego "ciapa"
- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4096
4 sierpnia 2011, 20:20
ja najpierw podgotuje pozniej kroje w cwiartki, ukladam na blasze, polewam oliwa i przyprawiam . Pyszne wychodza. !
4 sierpnia 2011, 20:38
ja pokroilam ziemniaki w frytki, wymieszlaam z oliwa i upieklam w piekarniku. wyszly pyszne fryteczki :D
tylko byl problem bo przywarly do foli ;)
- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4096
4 sierpnia 2011, 22:24
ja pieke na papierze do pieczenia :)
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
5 sierpnia 2011, 12:57
a mi z piekarnika wychodzą super frytki i robię je z surowych ziemniaków. kroje ziemniaki jak na frytki, układam na papierze do pieczenia
(bo do blachy mi przywierają), na sucho sypie przyprawami (głównie
słodka i ostra papryka, bo tak lubię), do małej filiżanki wlewam troszkę
oleju rzepakowego następnie pędzelkiem smaruje ziemniaczki i wrzucam do
wcześniej nagrzanego piekarnika do 220st na 30 min. Po upływie ok 15
minut przewracam ziemniaczki. Są pyszne!!!
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Puszczykowo
- Liczba postów: 464
8 sierpnia 2011, 11:30
Faktycznie, lepiej podgotować i później upiec, wyjdą takie pieczone ziemniaki po amerykańsku....:)
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
8 sierpnia 2011, 15:19
> Faktycznie, lepiej podgotować i później upiec,
> wyjdą takie pieczone ziemniaki po
> amerykańsku....:)
Ja przez długi czas też tak robiłam, ale raz nie chciało mi się gotować i postanowiłam upiec surowe i bardziej mi takie smakują no i zajmują mniej czasu :)
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Puszczykowo
- Liczba postów: 464
16 sierpnia 2011, 13:18
> > Faktycznie, lepiej podgotować i później upiec,>
> wyjdą takie pieczone ziemniaki po>
> amerykańsku....:)Ja przez długi czas też tak
> robiłam, ale raz nie chciało mi się gotować i
> postanowiłam upiec surowe i bardziej mi takie
> smakują no i zajmują mniej czasu :)
Ale są takie całkowicie dopieczone i mięciutkie, bez wcześniejszego gotowania?
16 sierpnia 2011, 16:12
Możesz też polac oliwą z ziołami jakimi chcesz, wtedy zrobi się fajna chrupiąca skorupka, a i tak będą pyszne i nie takie kaloryczne jak zwykłe frytki :)
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
20 sierpnia 2011, 21:22
mimkaa - tak są mięciutkie w środku, a posmarowanie ich olejem powoduje że z wierzchu są chrupkie...