Temat: Frytki

Hej

Czy jeżeli pokroję surowe ziemniaki i upiekę je na blaszce to wyjdą mi normalne frytki?:P
Próbował ktoś?:)
Pasek wagi
Ja kroje ziemniaki na większe cześć posypuje przyprawami i do piekarnika i tak bym ci radziła. Jeśli pokroisz na takie małe części jak frytki to może się zrobić z tego "ciapa" 
Pasek wagi
ja najpierw podgotuje pozniej kroje w cwiartki, ukladam na blasze, polewam oliwa i przyprawiam .  Pyszne wychodza. !
ja pokroilam ziemniaki w frytki, wymieszlaam z oliwa i upieklam w piekarniku. wyszly pyszne fryteczki :D
tylko byl problem bo przywarly do foli ;)
ja pieke na papierze do pieczenia :)
a mi z piekarnika wychodzą super frytki i robię je z surowych ziemniaków.

kroje ziemniaki jak na frytki, układam na papierze do pieczenia (bo do blachy mi przywierają), na sucho sypie przyprawami (głównie słodka i ostra papryka, bo tak lubię), do małej filiżanki wlewam troszkę oleju rzepakowego następnie pędzelkiem smaruje ziemniaczki i wrzucam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220st na 30 min. Po upływie ok 15 minut przewracam ziemniaczki. Są pyszne!!!


Pasek wagi
Faktycznie, lepiej podgotować i później upiec, wyjdą takie pieczone ziemniaki po amerykańsku....:)
> Faktycznie, lepiej podgotować i później upiec,
> wyjdą takie pieczone ziemniaki po
> amerykańsku....:)

Ja przez długi czas też tak robiłam, ale raz nie chciało mi się gotować i postanowiłam upiec surowe i bardziej mi takie smakują no i zajmują mniej czasu :)
Pasek wagi
> > Faktycznie, lepiej podgotować i później upiec,>
> wyjdą takie pieczone ziemniaki po>
> amerykańsku....:)Ja przez długi czas też tak
> robiłam, ale raz nie chciało mi się gotować i
> postanowiłam upiec surowe i bardziej mi takie
> smakują no i zajmują mniej czasu :)

Ale są takie całkowicie dopieczone i mięciutkie, bez wcześniejszego gotowania?
Możesz też polac oliwą z ziołami jakimi chcesz, wtedy zrobi się fajna chrupiąca skorupka, a i tak będą pyszne i nie takie kaloryczne jak zwykłe frytki :)
mimkaa - tak są mięciutkie w środku, a posmarowanie ich olejem powoduje że z wierzchu są chrupkie...
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.