1 sierpnia 2011, 12:53
Hejka ;) Zna ktoś może przepis na zupę - krem z brokułów? ;) ile w ogóle taki krem może mieć kalorii? Czy jest wskazany na diecie? Pozdrawiam
1 sierpnia 2011, 13:21
> ja w ogole nie dodaje smietany, czy jogurtu...
> robie po prostu gęstą zupę, a potem jak ją miksuję
> to jest idealna konsystencja.
hmm.. i to by mi chyba najbardziej pasowało. No nic, po prostu pozostaje mi próbować ;DD
1 sierpnia 2011, 13:31
Cóż. dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;) i za podzielenie się doświadczeniami.
1 sierpnia 2011, 13:47
brokuła uduś w wodzie. zmiksuj. postaw znowu na gazie. dodaj zioła i trochę wody, jeśli konsystencja będzie dla ciebie nieodpowiednia. to wszystko.
możesz dodać też inne warzywa. wszystko zależy od twojej inwencji.
1 sierpnia 2011, 20:53
Zupa-krem z brokuła
1
brokuł (mogą być mrożone), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 pora, 4 - 5
brukselki (jeśli ktoś lubi), 2 ziemniaki, sól, pieprz, kostka rosołowa
(lub na rosole jeśli np. wcześniej nam zostal), serek topiony
śmietankowy (1 op)
Przygotowanie
Gotujemy brokuł w lekko osolonej wodzie.(podobno dla zachowania ładnego zielonego koloru mozna dać łyżeczkę cukru)
W osobnym garnku, na kostce gotujemy grubo pokrojoną resztę warzyw. Gdy będą miękkie, dodajemy serek topiony i brokuł - wszystko miksujemy. Podajemy np. z makaronem lub grzankami, lub groszkiem ptysiowym
![](http://twoja-dieta.pl/components/com_simpleboard/uploaded/images/zupabrokuliwa.JPG)
Edytowany przez kamila19851 2 sierpnia 2011, 10:35
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
2 sierpnia 2011, 08:43
jesli to ma byc kremowa zupa to wszystko powinno byc zmiksowane
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
2 sierpnia 2011, 08:45
zamiast grzanek daje piers z kurczaka i zupa jest zdrowa i ma wiecej wartosci odzywczych a tez jest syta
2 sierpnia 2011, 10:33
> jesli to ma byc kremowa zupa to wszystko powinno
> byc zmiksowane
W przepisie jest wszystko zmiksowane, bo pisze że do warzyw dodajemy brokuł i serek topiony. Tylko, że głupio napisane i zaraz zmienię.
A co do dodatków, wystarczy, że grzanki są pełnoziarniste - wtedy też jest sporo wartości odżywczych. A jeśli chodzi o mięso, to można też zrobić z czipsami z wędliny, tylko, że wtedy musi być to dobra jakościowo wędlina, a nie jakiś śmieć