- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 sierpnia 2011, 12:53
1 sierpnia 2011, 12:59
1 sierpnia 2011, 13:00
Skopiowane z MojeGotowanie.pl :
Składniki
500g brokułów
1 marchewka
Kawałek selera
Kawałek pory
2 łyżki masła
4 szklanki bulionu z kurczaka
1 duża cebula
125g crẻme fraỉche 30% lub gęstej śmietany
200g śmietanki kremówki
1 liść laurowy
Sól, pieprz
Vegeta
Maggi
Etapy przygotowania
Brokuły umyć. Łodygi odciąć i pokroić w kostkę.
Marchewkę i seler obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach.
Porę oczyścić i pokroić w półpierścienie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na maśle. Dodać pokrojone łodygi brokułu, liść laurowy, marchew, seler i porę. Wszystko dusić około 5 minut, po czym wlać bulion i włożyć różyczki brokułów. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy, po czym przyprawić solą, pieprzem, vegetą i maggi.
Zupę zmiksować, po czym wlać śmietankę kremówkę wymieszaną z crẻme fraỉche.
Krem z brokułów można podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Co do kaloryczności - wydaje mi się, że ze względu na śmietanę, jest niezbyt dietetyczna. Ale ma warzywa, więc się wyrównuje.
1 sierpnia 2011, 13:02
1 sierpnia 2011, 13:07
1 sierpnia 2011, 13:12
1 sierpnia 2011, 13:15
1 sierpnia 2011, 13:17
Składniki: | |
Masło śmietankowe | 7 g (1½ płaskiej łyżki) |
Mleko UHT 1.5% tłuszczu | 165 g (¾ szkl.) |
Czosnek | 10 g (1½ ząbka) |
KNORR - Rosół warzywny | 330 g (1½ szkl.) |
Brokuły | 300 g |
Przyprawy: | |
Bazylia suszona | |
Pieprz biały, mielony 220 kalori
|
Edytowany przez Catario 1 sierpnia 2011, 13:18
1 sierpnia 2011, 13:17
1 sierpnia 2011, 13:18