- Dołączył: 2010-10-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1415
26 lipca 2011, 10:47
Otóż, robiłam wczoraj pancakes z tego przepisu:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Zna ktoś może bardziej dietetyczny? :( Niestety tutaj te składniki to 2000kcal.
Myślicie, że jakby masło, zastąpić oliwą... Dać mniej cukru?
Albo 3 białka i 1 żółtko?
No i użyłam mąki typu 500, może to też pół na pół z jakąś inną?
Robił ktoś i ma sprawdzony przepis?
26 lipca 2011, 11:10
prawdziwe pancakes robi się chyba nie na mleku a na maślance, pozatym możesz troche odjąć maki i dodać otrąb
- Dołączył: 2011-07-24
- Miasto:
- Liczba postów: 12
26 lipca 2011, 11:16
www.makaronirodzynka.blogspot.com
tu masz dużo przepisów na pancakes
- Dołączył: 2011-05-11
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 529
4 sierpnia 2011, 19:21
Ja dziś zrobiłam na kolację. ;)
Dodałam 1 jajko, 2 łyżki otrąb mielonych, 1 łyzkę mąki pszennej, mleko chude i trochę wody gazowanej.
Usmażyłam na patelniii teleflonowej, wyszło mi 6 małych placuszków, oblałam je jogurtem naturalnym i dodałam arbuza i śliwkę.
Pyycha! <3
- Dołączył: 2009-09-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 148
7 sierpnia 2011, 16:11
mam pytanie bo robiłam pencakes z tego przepisu w 1 wiadomości tematu (wg przepisu autorki) ale wyszły mi strasznie cienkie takie na 5 mm nie wiecie czemu one nie wychodza takie grube jak powinny być? może jakbym najpierw ubiła jajko z cukrem potem reszta składników a na końcu mąka z proszkiem do pieczenia jak na biszkopt to wyszłyby takie jak powinny czyli grube?
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Puszczykowo
- Liczba postów: 464
8 sierpnia 2011, 11:21
Żeby naleśniki były bardziej dietetyczne, można zamiast całej ilości mleka dodać pół na pół z wodą.
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Puszczykowo
- Liczba postów: 464
8 sierpnia 2011, 11:22
Niewiemkto - ciekawa jestem, jak wyszły by naleśniki "biszkoptowe", zastanawiam się, czy nie stałyby się bardziej omletem...;)