Temat: Pancakes

Otóż, robiłam wczoraj pancakes z tego przepisu:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 i 1/2 szklanki mleka
    75 g rozpuszczonego masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

Zna ktoś może bardziej dietetyczny? :( Niestety tutaj te składniki to 2000kcal.
Myślicie, że jakby masło, zastąpić oliwą... Dać mniej cukru?
Albo 3 białka i 1 żółtko?
No i użyłam mąki typu 500, może to też pół na pół z jakąś inną?
Robił ktoś i ma sprawdzony przepis?
prawdziwe pancakes robi się chyba nie na mleku a na maślance, pozatym możesz troche odjąć maki i dodać otrąb 
www.makaronirodzynka.blogspot.com
tu masz dużo przepisów na pancakes

Ja dziś zrobiłam na kolację. ;)

Dodałam 1 jajko, 2 łyżki otrąb mielonych, 1 łyzkę mąki pszennej, mleko chude i trochę wody gazowanej.

Usmażyłam na patelniii teleflonowej, wyszło mi 6 małych placuszków, oblałam je jogurtem naturalnym i dodałam arbuza i śliwkę.

Pyycha! <3

mam pytanie bo robiłam pencakes z tego przepisu w 1 wiadomości tematu (wg przepisu autorki) ale wyszły mi strasznie cienkie takie na 5 mm nie wiecie czemu one nie wychodza takie grube jak powinny być? może jakbym najpierw ubiła jajko z cukrem potem reszta składników a na końcu mąka z proszkiem do pieczenia jak na biszkopt to wyszłyby takie jak powinny czyli grube?
Żeby naleśniki były bardziej dietetyczne, można zamiast całej ilości mleka dodać pół na pół z wodą.

Niewiemkto - ciekawa jestem, jak wyszły by naleśniki "biszkoptowe", zastanawiam się, czy nie stałyby się bardziej omletem...;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.