- Dołączył: 2010-10-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1415
26 lipca 2011, 10:47
Otóż, robiłam wczoraj pancakes z tego przepisu:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Zna ktoś może bardziej dietetyczny? :( Niestety tutaj te składniki to 2000kcal.
Myślicie, że jakby masło, zastąpić oliwą... Dać mniej cukru?
Albo 3 białka i 1 żółtko?
No i użyłam mąki typu 500, może to też pół na pół z jakąś inną?
Robił ktoś i ma sprawdzony przepis?
26 lipca 2011, 10:51
ja robię zwykłe naleśniki i jak dla mnie na jakies 2 porcje robię je z 1 jajka,2 łyżek maki ,i dolewam mleka połączonego z wodą gazowaną albo zwykłą niegazowana żeby konsystencja była odpowiednia,nie dodaję cukru-wcale tego nie czuć,za to smaruję dżemem,jogurtem....itp
26 lipca 2011, 10:53
Sprobuj zamiast masla dac jogurtu naturalnego lub greckiego odtluszczonego,z dodatkiem mleka odchudzonego.Zamiast cukru roztarta tabletke lub nawet 4 slodziku.Dodawaj tyle maki ile trzeba(wiesz jakie ciasto ma byc geste)Proszek do pieczenia jajka i moze jeszcze jakis olejek zapachowy (moze waniliowy?)
- Dołączył: 2010-10-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1415
26 lipca 2011, 10:53
> ja robię zwykłe naleśniki i jak dla mnie na jakies
> 2 porcje robię je z 1 jajka,2 łyżek maki ,i
> dolewam mleka połączonego z wodą gazowaną albo
> zwykłą niegazowana żeby konsystencja była
> odpowiednia,nie dodaję cukru-wcale tego nie
> czuć,za to smaruję dżemem,jogurtem....itp
No ale z tego nie wyjdzie taki płaski naleśnik ? Ja chcę takiego puchatego
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
26 lipca 2011, 10:56
Oliwa jest przecież bardziej kaloryczna niż masło. Ja widzę tylko możliwość zmniejszenia ilości cukru, zmianę części mleka na wodę lub użycia chudego mleka. Ale nigdy nie robiłam pancakes, więc nie wiem, czy takie zmiany by nie zaszkodziły. Jak robię naleśniki zamieniam 1 jajko na 2 białka, drugie daję całe. Białka ubijam na pianę, żeby ciasto było bardziej puszyste. Możesz też spróbować zmniejszyć ilość tłuszczu i zobaczyć, jakie wyjdą. A mąkę typu 500 dać na pół z mąką niższego przemiału,ja np. używam mąki z Lubelli "Pełne Ziarno", nawet samej używam do naleśników, bez dodatku białej i wychodzą, jak dla mnie, jeszcze lepsze niż z białej.
- Dołączył: 2010-10-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1415
26 lipca 2011, 10:58
> Sprobuj zamiast masla dac jogurtu naturalnego lub
> greckiego odtluszczonego,z dodatkiem mleka
> odchudzonego.Zamiast cukru roztarta tabletke lub
> nawet 4 slodziku.Dodawaj tyle maki ile
> trzeba(wiesz jakie ciasto ma byc geste)Proszek do
> pieczenia jajka i moze jeszcze jakis olejek
> zapachowy (moze waniliowy?)
Szczerze mówiąc, nie wiem jakie ma być ciasto, bo wczoraj robiłam takie cuda pierwszy raz
Ale pancakes wyszły pycha, więc ilość mąki była odpowiednia.
Słodzik to dobry pomysł... Ale nie wiem jak to z zastąpieniem masła, jogurtem(?), brzmi dziwnie
- Dołączył: 2010-10-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1415
26 lipca 2011, 10:59
> Oliwa jest przecież bardziej kaloryczna niż masło.
Ale zdrowsza :)
> Ja widzę tylko możliwość zmniejszenia ilości
> cukru, zmianę części mleka na wodę lub użycia
> chudego mleka. Ale nigdy nie robiłam pancakes,
> więc nie wiem, czy takie zmiany by nie
> zaszkodziły. Jak robię naleśniki zamieniam 1 jajko
> na 2 białka, drugie daję całe. Białka ubijam na
> pianę, żeby ciasto było bardziej puszyste. Możesz
> też spróbować zmniejszyć ilość tłuszczu i
> zobaczyć, jakie wyjdą. A mąkę typu 500 dać na pół
> z mąką niższego przemiału,ja np. używam mąki z
> Lubelli "Pełne Ziarno", nawet samej używam do
> naleśników, bez dodatku białej i wychodzą, jak dla
> mnie, jeszcze lepsze niż z białej.
Dzięki bardzo, muszę kupić tą mąkę i poeksperymentować trochę sama.
26 lipca 2011, 10:59
kolejny temat o naleśnikach?:/.
26 lipca 2011, 11:00
> > Sprobuj zamiast masla dac jogurtu naturalnego
> lub> greckiego odtluszczonego,z dodatkiem mleka>
> odchudzonego.Zamiast cukru roztarta tabletke lub>
> nawet 4 slodziku.Dodawaj tyle maki ile>
> trzeba(wiesz jakie ciasto ma byc geste)Proszek do>
> pieczenia jajka i moze jeszcze jakis olejek>
> zapachowy (moze waniliowy?)Szczerze mówiąc, nie
> wiem jakie ma być ciasto, bo wczoraj robiłam takie
> cuda pierwszy raz Ale pancakes wyszły pycha, więc
> ilość mąki była odpowiednia. Słodzik to dobry
> pomysł... Ale nie wiem jak to z zastąpieniem
> masła, jogurtem(?), brzmi dziwnie Tak robilam na dukanie i wszyskie mozliwe placuszki wychodzily pyszne.
- Dołączył: 2010-10-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1415
26 lipca 2011, 11:01
> kolejny temat o naleśnikach?:/.
Nie oburzaj się tak :)
Na tym forum i tak panuje jeden wielki nieład. Nie siedzę tutaj non stop i nie widziałam tematu o pancakes.
Jeśli bardzo jesteś urażony tym, że rzekomo zdublowałam temat, to zgłoś do moderacji i po problemie :)