24 lipca 2011, 07:36
Dostałam dwa ogromne kabaczki i nie wiem co z nich przyrządzić. Zawsze smażyłam w panierce, teraz chciałabym zrobić z nich coś lżejszego. Macie jakieś sprawdzone pomysły, w miarę dietetyczne?
Fajnie jak by to były przepisy jak najmniej czasochłonne.
Edytowany przez Sliwkaaa 24 lipca 2011, 07:38
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
24 lipca 2011, 08:14
ja robię tak jak cukinię;), czyli leczo,lekki bigosik z filetem z kurczaka;) albo placuszki cukiniowe - wpisz w google, bardzo dobre są
- Dołączył: 2010-01-20
- Miasto: Mysłowice
- Liczba postów: 447
24 lipca 2011, 08:16
leczo to chyba najlepszy pomysł:) pyyycha :) i w sumie niskokaloryczne:) jak kiedyś robiłam to mi wyszło chyba jakieś 50kcal na 100gram:)
Edytowany przez kamciak1990 24 lipca 2011, 08:17
- Dołączył: 2010-05-10
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 21812
24 lipca 2011, 08:44
leczo albo zupa krem-jak sie ugotuje to smiksuj i bedzie pycha
- Dołączył: 2010-02-23
- Miasto: Międzyrzec Podlaski
- Liczba postów: 4709
24 lipca 2011, 09:19
pokrój kabaczki w kostkę, poddus na teflonie aż zmiękną, przypraw,dodaj jako i trochę bułki tartej aby zgęstniało i zajadaj.
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Azerbejdżan
- Liczba postów: 23061
24 lipca 2011, 09:31
- Dołączył: 2010-10-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1039
24 lipca 2011, 09:52
moja mama rozcięła na pół - do tego mięso mielone z warzywami i w piekarniku ;p - pycha
24 lipca 2011, 10:16
nadziej mięskiem mielonym. Ja dzisiaj tak robię cukinię.
Wydrąż kabaczka z nasion, a w miejsce tego włóż mięsko mielone.
Mięso przed nadzianiem kabaczka dopraw i lekko podsmaż.
Gdy kabaczek będzie uszykowany włóż go do garczka i uduś na wodzie czy bulionie. Do tego sos pomidorowy. Pycha
24 lipca 2011, 10:28
leczo ,,,, mmmmm ,,,, pychotka
- Dołączył: 2007-09-13
- Miasto: Jan Mayen
- Liczba postów: 517
24 lipca 2011, 21:32
Moje leczo: 20 dkg chudego boczku wędzonego pokrój w kostkę i podduś aby wytopiła się resztka tłuszczu, wtedy + pokrojoną dużą cebulę - duś aby nie zrumieniła się. W międzyczasie + pokrojoną w grube plastry marchewkę i pieczarki pokrojone na 1/4 + 2 najmniejsze opakowania pasty pomidorowej + sól + pieprz - duś pod przykryciem aż marchewka będzie taka na pół miękka. Wtedy dodaję obgotowaną osobno i pokrojoną na kawałki +/- 3cm fasolkę szparagową i obranego, pokrojonego jednego kabaczka lub cukinię (te ziarna ze środka trzeba wybrac). Jeszcze trochę poddus to i gotowe. Ja lubię gdy cukinia nie jest rozgotowana, gdy widac całe kawałki. Jakoś rozwlekle to napisałam ale potrawę robi się dosyc szybko i jest smaczna. Pozdrawiam-B.