Temat: Soja i kotlety sojowe

W domu cały czas walka, żebym zaczęła jeść czerwone mięso z powodu wartości odżywczych, więc zdecydowałam się na soję. Dzisiaj chciałam kupić kotleciki sojowe i tam jest, żeby zamoczyć je na kilka minut do wody, a później obtoczyć w jajku i panierce i smażyć na oleju. Wiadomo, ze na diecie w taki sposób nie będę tego przygotowywać, więc macie pomysły, w jaki sposób mogę to zjeść?

Może jakieś inne pomysły na zjedzenie soi? Jak Wy ją jecie?
Ja namaczam smaże bez panierki na teflonie kroje na małe kawałki i do sałatki

kotlety sojowe ugotuj. Otocz w bialku jaja i ok. 2lyzkach bulki tartej.
Wyjdzie na 4 kotlety:

- 4 kotlety sojowe to 120 kcal
- bialko jajka - 15kcal
- 2 lyzki bulki - 70kcal
- oliwa- 100
305 kcal :)
zamiast bulki moga byc otreby
Nie trzeba ich panierować. A jeśli masz grilla, to takie namoczone można dodać do szaszłyków warzywnych i upiec :) 
a ja słyszałam że soja jest modyfikowana genetycznie ale nie wiem czy to prawda :)
Możesz zrobić w otrębach, poza tym same gotowane - też są okej 
Ja gotuję w bulionie i na teflonie bez panierki podsmażam :) 
> a ja słyszałam że soja jest modyfikowana
> genetycznie ale nie wiem czy to prawda :)

może być, ale nie koniecznie każda jest. :) ja uwielbiam sojowe rzeczy. to muszą być kotlety? masz do wyboru jeszcze parówki sojowe (tylko uwaga na karagen), tofu burgery no i same tofu. polecam! :)
Pasek wagi
Ja sojowe kotlety (minutki, które są w workach) namaczam kilka minut w wodzie gorącej ale z kostką warzywną oliwkową taką do zup i makaronów i potem na teflon, z odrobiną oliwy z olwek

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.