Temat: Cukinia- przepisy dietetyczne

Hej mam taką prośbę, ostatnio kupiłam sobie cukinię, tylko nie wiem jak ją przygotować? proszę o jakieś niskokaloryczne przepisy, zeby bylo smaczne 
Ja mam świeżutką cukinię z działeczki więc chętnie poczytam co można z nią zrobić :> Narazie myślałam o ratatuj albo pokroić i zgrillować :D
Faszerowana cukinia
Składniki:

 - ok 6 cukinii ( takich mniejszych)

 

Farsz:

 - 0,5 kg mięsa mielonego (chudszego)

 - 1 butelka sosu pomidorowego lub ketchupu lub pomidorów w zalewie ( własnej produkcji)

 - 2 duże cebule

 - 2 duże marchwie

 - 20 dkg sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu

 - pęczek zielonej natki pietruszki

 - czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.

 

Wykonanie:

 

Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok.

Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego czosnek przyprawy, zioła.

Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub ketchup .

Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.

Gotowy sos doprawić do smaku.

Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.

Gotowym farszem napełniamy cukinię.

Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściąganmy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.

Pyszne danie na obiad. Wszystko można smażyć na teflonie bez tłuszczu lub dusić na odrobinie wody.
pyszne są placuszki z cukinii:
cukinia, pomidory, cebula, oliwki - wszystko pokroić, posiekać i co tam kto chce ;) dodać jajko, trochę bułki tartej, przyprawy, zioła, można sypnąć 2 łyżki otrębów, ew. troszkę żółtego sera. Formować placuszki, usmażyć na teflonie albo na oliwie i pycha :)
a ja smażę na teflonie z bakłażnem i pieczarkami, doprawiam i zalewam wodą, duszę... :) pyyycha, syci i jest mega niskokaloryczne :D ^^
Ja kroję w plastry, solę, obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę :) albo ścieram i smażę w formie placuszków. Z tą bułką tartą to wiadomi zalezy w jakiej ilości obtoczysz tak zwiększasz tym samym kaloryczność
Pasek wagi

Moj przepis na cukinie:

kroje w plastry, kto jakie woli ;) następnie sole z obydwu stron i pozostawiam na 15-20min, zeby wyciekly soki. Po tym czasie cukinie oplukuje woda, wycieram recznikiem papierowym i układam na blasze wyłożonej pergaminem. Cukinie delikatnie przyprawiam (jak kto woli) i posypuje papryka czerwona pokrojona w drobna kostke. Na to układam plastry pomidora a na wierzch plasterki sera mozzareli. Dla ładnego wygladu i oczywiscie dla smaku całość posypuje swieza bazylia drobna pokrojana. Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok 180* na ok 40min. Jak dla mnie pyyyycha :)

SMACZNEGO!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.