- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 lipca 2011, 22:03
21 lipca 2011, 22:32
21 lipca 2011, 22:36
- ok 6 cukinii ( takich mniejszych)
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego (chudszego)
- 1 butelka sosu pomidorowego lub ketchupu lub pomidorów w zalewie ( własnej produkcji)
- 2 duże cebule
- 2 duże marchwie
- 20 dkg sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- pęczek zielonej natki pietruszki
- czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok.
Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego czosnek przyprawy, zioła.
Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub ketchup .
Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.
Gotowy sos doprawić do smaku.
Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.
Gotowym farszem napełniamy cukinię.
Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Wkładamy
do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściąganmy
pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego
sera.
21 lipca 2011, 23:07
4 sierpnia 2011, 23:16
5 sierpnia 2011, 08:37
5 sierpnia 2011, 12:06
Moj przepis na cukinie:
kroje w plastry, kto jakie woli ;) następnie sole z obydwu stron i pozostawiam na 15-20min, zeby wyciekly soki. Po tym czasie cukinie oplukuje woda, wycieram recznikiem papierowym i układam na blasze wyłożonej pergaminem. Cukinie delikatnie przyprawiam (jak kto woli) i posypuje papryka czerwona pokrojona w drobna kostke. Na to układam plastry pomidora a na wierzch plasterki sera mozzareli. Dla ładnego wygladu i oczywiscie dla smaku całość posypuje swieza bazylia drobna pokrojana. Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok 180* na ok 40min. Jak dla mnie pyyyycha :)
SMACZNEGO!