Temat: Przepis na domowy chleb

Ma ktoś przepis na domowy chleb? Wszędzie są przepisy gdzie potrzebne jest kilo mąki a ja chce upiec jeden mały bochenek z pestkami słonecznika lub dyni. Ma może ktoś taki przepis dobrze by było gdyby ten chleb  był w miare zdrowy ;-)
w temacie załozonym przeze mnie koleżanka wrzuciła link do swojego pamiętnika, w który są przepisy
mam nadzieje, że się nie pogniewa, iż wrzucam go tutaj
naprawdę fajne przepisy na normalne porcje:)
http://vitalia.pl/index.php/mid/49/fid/341/diety/odchudzanie/du_id/919343/t_id/273
Pasek wagi
http://mojewypieki.blox.pl/html

radze nei zagladac w inne przepisy- silna wola siada:)
Pasek wagi
Chleb mleczny

Składniki na 1 mały bochenek:

• 15 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
• 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki soli
• Glazura z jajka: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Drożdże skruszam do kubka, dodaję cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszam z solą, później z drożdżami a na koniec dodaję resztę mleka. Wyrabiam ciasto przez 15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Uderzam pięścią w ciasto, przykrywam ściereczką i zostawiam na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.

Podłużną formę (22 cm) wysmarowuję olejem. Z ciasta formuję wałek i zwijam go tworząc literę S. Wkładam do foremki, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na minimum 1 godzinę. Smaruję częścią glazury z jajka i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 35 minut, na złoty kolor.


Chleb ze słonecznikiem i sezamem




Składniki:
+ 300g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
+ 100g mąki żytniej
+ 15g drożdży
+ łyżeczka cukru
+ szklanka wody
+ 2 łyżki siemienia lnianego
+ 2 łyżki pestek słonecznika
+ sól

Przygotowanie:
1. Pokruszone drożdże oraz cukier zalej połową szklanki letniej wody i odstaw w ciepłe miejsce.
2. Wymieszaj oba rodzaje mąki ze szczyptą soli, połącz z rozczynem z drożdży i dodaj jeszcze pół szklanki ciepłej wody.
3. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne, przykryj je i pozostaw w ciepłym miejscu co najmniej godzinę.
4. Ponownie wyrób ciasto, dodając siemię, sezam i słonecznik. Wszystko wymieszaj, a następnie pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Uformuj z ciasta bochenek, przełóż go na blachę posmarowaną tłuszczem, oprósz mąką i ponacinaj w kilku miejscach nożem. Piecz w temp. 200 st. C przez ok. 30 minut.
CHLEB Z ORZECHAMI LASKOWYMI



Składniki (na 12-15 kromek)
+ 200g łuskanych orzechów laskowych
+ 50g gorzkiej czekolady
+ 100g cukru
+ skórka starta z połowy cytryny
+ 250g mąki
+ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 50g mielonych gorzkich migdałów
+ 2 jajka
+ 2-3 łyżeczki rumu
+ 175ml mleka
Ponadto:
+ masło i mąka do wysmarowania formy
+ cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
1. Podgrzej piekarnik do temp. 180st C. Prostokątną formę (o dł. 28cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką. Orzechy laskowe rozłóż na blasze, wstaw do piekarnika i zapiekaj 8 minut, aż będą brązowe.
2. W tym czasie posiekaj grubo czekoladę. Orzechy wyjmij z piekarnika i ostudź. Zetrzyj brązową skórkę i drobno posiekaj.
3. Wymieszaj w misce orzechy laskowe, czekoladę, skórkę z cytryny, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz migdały.
4. Na końcu dodaj stopniowo jajka, rum i mleko. Całość wymieszaj mikserem - ciasto powinno z trudem odchodzić os łyżki. Jeśli będzie trzeba, wlej odrobinę mleka.
5. Ciasto przełóż do formy i piecz 45 minut w temp. 180st. C. Następnie wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Później oprósz go cukrem pudrem i pokrój na niezbyt cienkie kromki.


 

kamila19851-Swietnie,ze dodalas te przepisy...Jutro pieke chleb mleczny

Żeby był w miarę zdrowy najlepiej upiec żytni razowy na zakwasie, albo orkiszowy na zakwasie. Sporo przepisów znajdziesz na: www. kotlet.pl. Jak będziesz miała pytania to mi napisz, to pomogę. Pozdrawiam.
Pasek wagi

http://kotlet.tv/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie
Pasek wagi
> http://mojewypieki.blox.pl/htmlradze nei zagladac
> w inne przepisy- silna wola siada:)

Oj zgadzam sie byl czas ze kilka razy w tygodniu cos pieklam z jej przepisow, a teraz od 3 m-cy zagladam tylko po przepis na grahamki i chleby

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.