- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
13 lipca 2011, 17:25
Cześć. Przepis jest baaaardzo prosty, wersja odchudzona, zrobiłam je na małej foremce i ma około 360 kcal (całe!) ;-)
potrzebujemy: 3 żółtka (użyłam 2 i wyszło trochę za bardzo puszyste), 3 białka, 30g mąki (użyłam kukurydzianej Melvit), 2g kakao, 10g słodziku w proszku, 100g sera aksamitnego dr. Oetker (lub inne do sernika), łyżeczkę proszku do pieczenia
Piekarnik: 160-170 stopni
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mąkę, 5g słodziku, łyżeczkę proszku do pieczenia i kakao.
Mieszamy wszystko razem do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy do foremki i pieczemy około 10 minut (sprawdzamy wykałaczką)
Masa: Ser mieszamy z resztą słodziku (5g) i przekładamy nasz biszkopt
Może to ciasto nie jest 100% wuzetką, ale każde urozmaicenie diety jest dobre ;-)
Życzę smacznego!
Edytowany przez anowi123 13 lipca 2011, 17:25
- Dołączył: 2010-08-26
- Miasto: Czekolandia
- Liczba postów: 2672
15 lipca 2011, 18:15
ale jaka foremka dokładnie ??? ale zamiast sera białego mogę dać coś innego do środka np: owoce ;D
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
16 lipca 2011, 23:22
Foremka 24cm x 12cm.
Same owoce? Średnio mi się to widzi. Biszkopt po upieczeniu przecinasz, nakładasz masę na jedną część, a drugą przykrywasz. Lepiej, jakbyś zmieszała ser z owocami. Nie lubisz twarogów? Ja również, nienawidzę, nie trawię dosłownie, ale te twarogi do serników, które są w wiadereczkach są przepyszne, więc nie bój się go użyć ;)
- Dołączył: 2011-03-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 124
17 lipca 2011, 23:21
Powodzenia słodzik w wysokich temeraurach przekształca się w substancję rakotwórczą. Lepiej zastąp go brązowym cukrem lub fruktozą a chemiczne dziadostwo, którego wpływ na nasz organizm może być bardzo szkodliwy.
A nie prościej zjeść kawałek normalnego ciasta? Nie mówie od razu wsuwać całą blachę ale od 1 kawałka raz na tydzień nie przytyjesz.
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
17 lipca 2011, 23:50
To jest słodzik do pieczenia. Nie mam zamiaru się ograniczać do jednego kawałka, poza tym biszkopt jest praktycznie identyczny jak w normalnej wuzetce, tylko masa inna, która mi smakuje bardzo, bo uwielbiam ten serek ;)
Edytowany przez anowi123 17 lipca 2011, 23:50