Temat: co na deser?

hej, słuchajcie, miałam ochotę zrobić prościutki deserek, więc jogurt + słodzik + aromat + zelatyna i do lodówy. no i tak, smakowało średnio, czuć było kwaskowatość jogurtu. i tu moje pytanie, co najlepiej nadawałoby się na takie deserki? co ma neutralny albo nawet słodkawy smak? pomocy :)
Elima - chodzi mi o połączenie jogurtu z kakao ;)
kup jogurt niekwaśny w smaku;) ZOTT, Actoivia, grecki light


ja uwielbiam ze zmiksowanymi truskawkami, jagodami, bananem, z kakao, aromatami
> Ja polecam twaróg dr. Oetkera,
potwierdzam:)

uwielbiam taki deser:
na spód miski twaróg aksamitny
II warstwa mus z  owoców (np. truskawek lub jagód, malin)
na to piana ubita z 2-3 białek ze słodzikiem sussina gold
na to owoce w całości:)
mniam

gdzieś w pamiętniku jest fotka;)
Malalady - co do tego sera dr. Oetkera (zrymowało się ;), to jutro go kupię - o ile będzie. Zachwalasz go chyba już w którymś wątku, więc naprawdę musi być dobry. A do tego wezmę rodzynki, kakao i słodzik (i pewnie w ciągu 2 dni twaróg zniknie, hehe)
oo wlasnie! A jaakbypolączyć jogurt z łyzką miodu? ;>> 
Ja czasem  robie jogurt naturalny z cukrem(troszkę albo słodzik) i kakao ;) Takie szybkie i proste ,ale mi smakuje;)
może galaretka a na wierzch jogurt naturalny i parę owoców na wierzch ja takie robiłam i są mega  pyszne :)

wczoraj na deser zrobiłam jogurtowe placuszki z jabłkami. proste, szybkie, a jakie pyszne:)
Składniki:
-2 jajka
-1 szklanka jogurtu naturalnego
-1 szklanka mąki razowej
-3 łyżki masła
-1 łyżka proszku do pieczenia
-2 łyżki brązowego cukru
-2 duże jabłka
-szczypta soli
-cynamon
Przygotowanie:
Jajka ucieramy mikserem razem z cukrem i jogurtem na gładką masę. Dodajemy rozpuszczone wcześniej masło i delikatnie mieszamy. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ostrożnie łączymy to z wcześniej przygotowaną masą [najlepiej robić to ręcznie, ciasto będzie bardziej puszyste]. Obieramy jabłka, kroimy na drobną kostkę i posypujemy cynamonem.Dodajemy owoce do ciasta. Odkładamy ciasto na ok. 15 minut, żeby nam trochę wyrosło. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła i smażymy placki na małym ogniu. Nie smażmy ich za długo, wystarczy jak się lekko zrumienią. Odsączamy je ze zbędnego tłuszczu, posypujemy odrobiną cukru pudru i pyszny deser gotowy.
Jeśli ciasto wyjdzie nam za gęste możemy spokojnie dolać do niego trochę mleka.
Smacznego! :)
TĘCZOWA PIANKA

3 galaretki w różnych kolorach
mleko skondensowane niesłodzone
opcjonalnie - paczka herbatników bądź biszkoptów

Rozrabiamy każdą galaretkę w szklance wody. Studzimy.
Ubijamy mleko skondensowane aż podwoi swoją objętość. Dzielimy na trzy części.
Do każdej części ubitego mleka dodajemy galaretkę. Ubijamy razem.
Gotowe masy wylewamy na blaszkę w taki sposób: na środek blaszki lejemy łyżkę jednej masy, potem w środek kolejny kolor, potem w środek kolejny i tak na zmianę (podobnie jak w cieście Zebra).
Schładzamy.
I gotowe

*** spód blaszki możemy wyłożyć ciastkami
*** całość (bez ciastek) ma 1400kcal. Porcji z tego wyjdzie przynajmniej 10 (jak i nie więcej), więc jedna porcja ma max. 140kcal :)


Ta tęczowa pianka wygląda bajecznie. Koniecznie muszę sprobować!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.