- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 czerwca 2011, 22:12
26 czerwca 2011, 17:39
28 czerwca 2011, 09:01
Jajka z farszem łososiowym:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- 4 jajka na twardo
- 100g wędzonego łososia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka
- pomidor
- sól, biały pieprz, zioła, pietruszka
Przygotowanie: jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Łososia pokroić w paski. Żółtka utrzeć z
dodać jogurt i łososia, zmiksować na gładką masę. Farsz przyprawić solą,
białym pieprzem, ziołami. Pastę nałożyć do białek (można szprycą do masy tortowej końcówka
gwiazdka), ozdobić pokrojonym w paseczki pomidorem i pietruszką.
: połówka jajka; ok. 70kcal
Jajka z farszem ziołowym:
- 4 jajka na twardo
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek bazylii, natki pietruszki lub bazylii
- ź papryki czerwonej
- sól, biały pieprz, zioła
Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Zielenina; drobno posiekać, żółtka zmiksować z
jogurtem i zieleniną. Pastę przyprawić pieprzem, solą, ziołami, wypełnić nią białka (również można użyć szprycę do mas tortowych). Ozdobić pokrojoną w paseczki papryką i zieleniną, jajka ułożyć na liściu sałaty.
: połówka jajka ok. 45kcal.
Rolada z brokułami:
- 1 duży brokuł - ok. 300g
- 4 jajka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki (może być razowa)
- 200ml chudego mleka, sól, pieprz
Na sos: 400g pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, bazylia, sól, pieprz, 50g
startego sera light.
Brokuły gotować 5 min., posiekać, z oliwy i mąki zrobić zasmażkę, dodać mleko, gotować 4 minuty,
przestudzić, wbić żółtka, dodać brokuły i pianę z 4 białek, przyprawić. Rozsmarować na blasze wyłożonej
pergaminem, upiec.
Cebulę udusić z pomidorami na oliwie, odparować, zmiksować, przyprawić. Ciasto posmarować sosem,
zwinąć w roladę, posypać serem i zapiekać 5 min.
28 czerwca 2011, 09:07
Kiedy rozpoczęłam dietę znalazłam na Vitalii przepis na szarlotkę dietetyczną ( korzystam z niego do tej pory:) postanowiłam go przypomnieć. Warto z niego skorzystać zwłaszcza w trakcie szału żerowania hehehehe
SZARLOTKA
Z KISIELEM
Wyłożyć blachę papierem. Wyłożyć małe okrągłe biszkopty na blachę jeden
obok drugiego. Zagotować starte na tarce jabłka , dodać do nich trochę
słodziku. Kisiel (2 sztuki) rozrobić w wodzie(200 ml) i dodać do ugotowanych
jabłek. Wszystko zagotować i dodać cynamon do smaku (według uznania). Wyłożyć
gorący mus jabłkowy na biszkopty(aby zmiękły). Całość posypać startymi na tarce
biszkoptami .
Biszkopty 200 gram (mogą być light) lub upiec biszkopt ( 2-3 jajka tyle samo łyżek cukru i łyżek mąki tzn 2 jajka -2 łyzki, 3 jajka - 3 łyzki)
Jabłka 1 kg
Kisiel 2 sztuki
Cynamon
cukier lub słodzik ( ok, 10 łyżeczek)
28 czerwca 2011, 19:55