Temat: Dieta nie musi być nudna! Zdrowe odżywianie i odchudzanie z głową na karku.

Jak już wcześniej wspomniałam, niech powstanie wątkowy dział przepisów stałej ekipy wsparcia, oczywiście jesteśmy bardzo otwarte na Nowe Twarze, które również wniosą świeżości do naszego wspólnego odchudzania : )
Tutaj przepisy dziewczyn z WĄTKU : )


Mam nadzieję, że wspólnymi siłami ułatwimy sobie to bojowe zadanie i każda z nas osiągnie swój wymarzony cel.


Przypominam, że to tylko wątek z przepisami, a wszelakie pytania i ploteczki proszę zamieszczać w naszym wątku, który podałam powyżej ; )

Smacznego, Bone Apetit drogie Przyjaciółki! : )
Pierś z kurczaczka leży i się odmraża.
Trochę mam dosyć pyrów i kotletów.. a może by tak....

DIETETYCZNE RATATUJ:
Składniki:
Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na oliwie z oliwek, dodaję pokrojoną pierś z kurczaka, startą na dużych oczkach marchewkę i pół pietruszki, pół kostki rosołowej. Duszę aż do miękkości mięsa i warzyw. Następnie wlewam pół puszki pomidorów, mieszkam i dodaję ulubione przyprawy.



Czy macie jakieś przepisy na dietetyczne dania wegetariańskie? :)

Ryż z kurczakiem i papryką

na patelni z jedną łyżką oliwy przysmażam pierś z kurczaka pokrojonego w kostkę oraz paprykę robię to na wodzie wtedy mięsko jest mniej suche przyprawiam wieloma przyprawami (papryka słodką curry, przyprawą do kebaba, vegetą, pieprzem a pod koniec dodaje oregano, bazylie i zioła prowansalskie) kiedy ryz jest gotowy dodaje go na platanie mieszam wszystko razem, przykrywam na kilka chwil żeby wszystko przeszło smakiem, a potem to tylko wielkie jedzonko ;d;d jeżeli chodzi o dodatki to mogą być różne np pieczarki
dosłownie wszystko ;))
Ja może umieszczę mój autorski przepis, szczególnie robię go w wakacje
Można go DOWOLNIE modyfikować - wegetariański lub bez.
Wytłumaczę ogólnie, załapiecie o co chodzi ;  )

ZAPIEKANKA (z ryżem, bądź ziemniakami lub makaronem)
Zaczęło się od "Pomysłów na zapiekanke"
Zaczęłyśmy z mamą to dowolnie modyfikować i tak narodził się pomysł na wspaniałe obiadki : )

Na podstawie ZAPIEKANKI BROKUŁOWEJ omówię ogólny schemat ; )

1) BAZA
W zależności od tego, z czym robimy, do wyboru: ryż, ziemniaki, makaron świderki
W kawałakach, lub ryż/makaron aldente układamy na samym spodzie żaroodpornego naczynia.

2) ESENCJA
Esencję stanowią warzywka. Świeże, lub mrożone - jak kto woli.
Do zapiekanki brokułowej użyję "Broculi Mix" kupione w Lidlu (składa się z brokuł, kalafioru, marchewki i chyba kukurydzy). Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam owe warzywka na patelnię i przyprawiam ziołami, np bazylia. Warzywa można również ugotować lub przyrządzić na parze - z patelnią było mi zwyczajnie wygodniej : )
Na patelni "dusimy" je aż do rozmrożenia.
Gdy warzywka będą gotowe, układamy je jako kolejną warstwę na naszą BAZĘ

3) ZALEWKA
Do "Pomysłów na" zawsze była gotowa zalewka. Ale istniała ona tylko w dwóch smakach.
Dzięki kreatywności mojej mamy zaczęłyśmy korzystać z "Zup z paczki" jako zalewek :)
Przyrządzamy wg opakowania, ale z zasady zamiast 500 ml wody, daję ogólnie 400 płynu (ok 230 wody i 150 jogurtu naturalnego bądź smietany) - dodaję to do wody, rozprowadzam następnie zupę z paczki i mieszając na wolnym ogniu aż do zagotowania.
Do tej zapiekanki wykorzystam zupę brokułową (polecam również pieczarkową).
Zalewam zapiekankę.

Wstawiam do piekarnika na ok 10 min, aż się wszystko "sklei".
Na wierzch można położyć wcześniej ser, trzymać w piekarniku, aż to jego roztopienia.

Jak wcześniej wspomniałam, zapiekankę można dowolnie modyfikować : )
Dodawajcie mięso, pomidory, ser....Możliwości jest mnóstwo - jak kto woli : )
Ale sposób wykonania ten sam:
1) Baza
2) Esencja
3) Zalewka - nadaje smaku całej zapiekance : )

Mam nadzieję, że się nie wygłupiłam tym pomysłem, a Wam pomogłam : )
SMACZNEGO! : *
 
Potrawka z kurczaka w sosie cytrynowym

1 porcja zawiera ok. 320kcal

100g piersi z kurczaka
50g pieczarek
30g kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki oleju sojowego
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1.5%
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
1 szklanka bulionu

Filet z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju sojowego. pieczarki pokroić na kawałki i również podsmażyć na patelni. Do pieczarek dodać usmażone mięso, zalać szklanką bulionu i dusić ok. 30 minut na małym ogniu. Jogurt wymieszać z mąką i sokiem z cytryny i wlać do mięsa. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Kaszę ugotować w oddzielnym naczyniu i podawać razem z mięsem.

 


TADŻIN

kurczak
cebula
marchewka
2 papryki
10 dag pieczarek
10 dag zielonych oliwek
cytryna
4 łyżki oliwy
szklanka bulionu
5-centymetrowy kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka płynnego miodu
po 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego kardamonu i goździków
sól, pieprz kajeński

Kurczaka umyć, zdjąć skórę, usunąć kości, pokroić na kawałki. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek oraz imbir obrać, posiekać.

Kurczaka polać miodem i sokiem z cytryny, dodać czosnek, imbir, cynamon, kardamon, goździki, pieprz kajeński i sól. Wymieszać, przykryć, odstawić na godzinę.

Marchewkę i pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pociąć w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dołożyć kurczaka, usmażyć na złoto. Dodać resztę warzyw, mieszając, smażyć 5 minut. Wlać bulion, dusić 30 minut. Dodać oliwki i skórkę otartą z cyryny, dusić kolejne 10 minut. Tadżin podawać z kuskusem lub pieczywem.
 


 

DIETETYCZNE CIASTO MARCHEWKOWE

  • 4 jaja
  • 3 lyzki maki kukurydzianej - ja użyłam 3 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki otrąb pszennych i 1 łyżkę zarodków pszennych
  • 3 spore marchwie
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • slodzik opcjonalnie do smaku
    1. Bialka odddzielic od zoltek i ubic na sztywno. Pod koniec ubijania dodac slodzik w plynie, lub w pudrze, w ilosci takiej, ktora nam pasuje najbardziej. Ja dalam ok 2 lyzek slodzika w plynie.

    2. Do bialek dodac zoltka ( ja tez je chwilke ubijam oddzielnie, ale nie jest to konieczne), nastepnie 3 lyzki maki kukurydzianej, proszek do pieczenia, cynamon i to wszystko wymieszac. Na koncu dodac starta na drobnych oczkach marchew, wymieszac i wlozyc do formy keksowki wylozonej papierem do pieczenia.

    3. Piec ok 30 min. w piekarniku ustawinym na 180 °C. Sprawdzic patyczkiem, czy jest dobre ( patyczek powinien byc suchy)

    kamilko - świetne przepisy : )!
    Ciasto marchewkowe postaram się ogarnąć, ale za tydzień bo w tym obiecałam sobie wstrzemięźliwość, ale jeszcze się zobaczy.
    Mój dzisiejszy obiad:

    Dietetyczne roladki ze szpinakiem


    Składniki

    • piersi z kurczaka
    • szpinak liściasty lub mrożony (ale raczej taki nierozdrobniony, ostatnio udało mi się taki dostać)
    • puszka brzoskwiń w syropie
    • warzywa (swieże lub mrożonka : fasolka szparagowa, marchewka, szczególnie smaczne są mini marcheweczki mrożone, brokuły itp.)
    • kilka ząbków czosnku
    • sól,pieprz
    • folia aluminiowa
    • kostka rosołowa ew. wegeta / bulion wegetariański

    Sposób przygotowania

    1. Jak to pozawijać itp.

    2. Jedna podwójna pierś powinna starczyć na przygotowanie 2 wiekszych lub 3 roladek, oczywiście w zależnosci od jej masy /i tak proszę policzyć ile osób planujemy nakarmić/.

    3. Piersi, podobnie jak do kotletów, myjemy, osuszamy (np. papierowym ręcznikiem), kroimy na porcje, tak aby powstały kawałki odpowiednio duże do ubicia (cały czas jak kotlety).

    4. Mięso rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na kilkanaście minut.

    5. W tym czasie przygotowujemy szpinak (1 opakowanie swieżego lub mrożonego nierozdrobnionego!), na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie szpinak i mieszamy (swiezy znacznie zmniejszy swoją objętość), dodajemy kilka posiekanych ząbków czosnku (2-3 w zależności od ilości szpinaku), doprawiamy lekko solą i pieprzem, mieszamy i smażymy kilka minut, aż liście staną się bardziej masne i odstawiamy z ognia.

    6. Każdą rozbitą pierś kładziemy na kawałeczku folii aluminiowej, smarujemy je szpinakiem i zawijamy mięso, następnie roladkę owijamy w folię, tak aby zachować rulonik (nie potrzebne są wykałaczki, chyba, że ktoś uzna to za konieczne lub bardzo pomocne, mi wystarczała folia, która pozwalała zachować ksztalt roladki).

    7. Gotujemy wodę w garnku, wrzucamy kostkę rosołową (ewentualnie vegeta lub bulion wegetariański) i na gorący rosołek wrzucamy roladki w folii alu, gotujemy ok. 20 min, a w między czasie możemy przygotować musowy sos brzoskwiniowy.

    8. To bardzo proste : całą zawartość puszki = brzoskwinie+syrop wrzucamy do garnuszka, miksujemy blenderem / końcówka miksująca (foto)/(powstaje z tego mus, coś w stylu koktajlu) i podgrzewamy, kiedy sos będzie ciepły (ale nie wrzący), dolewamy ok 1/3 szklanki śmietanki z kartonika i mieszamy, sos można doprawić pieprzem lub/i papryką mieloną jeżeli preferujemy ostrzejsze smaki.

    9. Roladki po ugotowaniu wyjmujemy z folii i podajemy z ugotowanymi warzywami + ziemniaczki lub ryz wg. gustu.

    10. Dla osób, które chętnie spróbowałyby takiego dietetycznego mięska, ale nie są przekonane do brzoskwini, chciałabym zaproponować podanie roladek z sosem czosnkowym /idealnie skomponuje się ze szpinakiem, kurczakiem i warzywami/ lub sosem curry.

    11. Zapraszam do stołu.

    Ja robię same roladki bez musu.
    Podam wszystko z ryżem, a żeby za sucho nie bylo to:

    Dietetyczny sos czosnkowy:

    Lista składników:

    - jogurt naturalny - tyle, ile sosu potrzebujemy,
    - 1 lub 2 ząbki czosnku,
    - sól, pieprz,
    - keczup,
    - musztarda (do smaku),
    - oregano i/lub zioła prowansalskie. 

    Sposób przygotowania:

    Czosnek rozgnieść w moździeżu dwa albo trzy razy, aby wycisnąć jak najwięcej soku;
    rozgnieciony miąż i sok dodać do jogurtu;
    następnie dodać sól, pieprz, musztardę, keczup (odrobinę) i zioła;
    wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut pod przykryciem.




    Przepisy wegetariańskie

    Sałatka z kuskusem, ogórkiem i kukurydzą

    Składniki - 0,5 szklanki kuskusu, duży ogórek świeży, puszka kukurydzy, czerwona cebula (1-1,5), garść czarnych oliwek, bulion warzywny z jednej kostki (0,5 litra), natka pietruszki (opcjonalnie, do przybrania), sól, pieprz

    Odmierzoną ilość kuskusu zalewamy przygotowanym wywarem warzywnym tak, aby zakrył kaszę o ponad centymetr. Kuskus przykrywamy i odstawiamy na bok. W tym czasie łączymy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę ogórki, odsączoną kukurydzę i kilka przekrojonych na pół oliwek. Pokrojoną drobno cebulę zalewamy wrzącą wodę i zostawiamy na 3-5 minut, a następnie odsączamy i dodajemy do reszty składników. Gęsty kuskus mieszamy z warzywami. Sałatkę doprawiamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

    Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

    Składniki - 250 g zielonej soczewicy, 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki, 1/2 szklanki oliwy, 2 marchewki pokrojone w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 2 utarte ząbki czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego, listek laurowy, sól, pieprz, oregano, 2 łyżki czerwonego octu winnego

    Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1litra) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Do zupy dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut. Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek, jeśli ktoś lubi.

    Wegetariański kebab z sosem czosnkowym

    Skłądniki - tortilla, kotlety sojowe, sałata, pomidory, cebula, ogórek, czosnek, jogurt naturalny, sól, pieprz, przyprawa do kebaba (albo mieszanka papryki, oregano, czosnku, kolendry)

    Przyprawę do kebaba mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Ugotowane i pokrojone w paski kotlety sojowe zanurzamy w oleistej mieszance, a następnie smażymy. Warzywa kroimy w dowolne kształty o dowolnych rozmiarach i pokrapiamy odrobiną octu. Czosnek kroimy drobniutko lub wyciskamy i dodajemy do jogurtu wraz z innymi przyprawami tworząc sos czosnkowy. Można użyć także gotowego sosu czosnkowego. Napełniamy tortillę farszem w dowolny sposób.

    Placuszki jogurtowe

    Składniki - 3 jajka, 4 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka mąki, szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki wody gazowanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Jajka roztrzepujemy z cukrem i ubijając lekko trzepaczką dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem, sól i wodę gazowaną. Ilości mąki i wody nie należy się ściśle trzymać – ciasto powinno być trochę gęstsze od naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (tak, żeby pokrył dno). Wlewamy kilka (3-4, w zależności od wielkości patelni) owalnych placuszków i przykrywamy je pokrywką. Smażymy na średnim ogniu. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia. Zdarza się, że podczas smażenia placuszki sie połączą – wtedy rozdzielamy je nożem przed przewróceniem. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączamy z tłuszczu. Placki jogurtowe podajemy posypane cukrem i cynamonem albo polane śmietaną lub z musem owocowym.

    Ciasteczka z otrębami

    Składniki - 85 g margaryny, 7 łyżek cukru kryształu, jajko, 50 g otrębów, 110 g mąki z pełnego przemiału, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g mąki pszennej

    Ubijamy margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ponownie ubijamy mikserem. Dodajemy otręby, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy starannie. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę otrębów lub mąki z pełnego przemiału. Rolujemy dłońmi kulki z ciasta i układamy obok siebie na blasze do pieczenia nakrytej papierem do pieczenia zostawiając odstępy między jednym ciasteczkiem a drugim. Kulki ciasta sprasujmy delikatnie widelcem tak, żeby ciastka stały się bardziej płaskie i żeby na wierzchu powstał wzorek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy ciastka będą złociste. Po upieczeniu pozwólmy im ostygnąć i trzymajmy z dala od wilgoci albo zajadajmy od razu.

    Cukinia zapiekana z serem

    Składniki - 6 cukinii, czerwona papryka, 2 cebule, 100 g potartego sera, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz

    Cukinie kroimy na pół, usuwamy częściowo miąższ tworząc miejsce dla farszu. Miąższ drobno kroimy, podsmażamy z pokrojonymi w kostkę cebulą i papryką. Do przestudzonej masy dodajemy 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki startego sera i doprawiamy. Napełniamy farszem łódeczki z cukinii i posypujemy danie pozostałą częścią sera. Zapiekamy w temp. 180°C do czasu aż ser się zarumieni.

    Kotlety z płatków owsianych

    Składniki - 3 szklanki płatków owsianych, cebula, 6 szklanek wody, 2 jajka, pieprz, sól

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją aż się zarumieni. Jednocześnie przygotowujemy płatki owsiane. Zalewamy je 6 szklankami wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z gazu. Do papki owsianej dodajemy cebulę, jajka i przyprawy. Mieszamy. Owsianą masę obtaczamy w bułce tartej. Formujemy okrągłe kotlety wegetariańskie. Kładziemy na patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor. Kotlety wegetariańskie z płatkami owsianymi podajemy z surówką lub ziemniakami.

    Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym

    Składniki na ciasto - 2 jajka, 2/3 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki oliwy z oliwek

    Składniki na farsz - 200 g dyni, szklanka małych marchewek z puszki, 1/2 szklanki zielonej fasoli, 1/4 szklanki kukurydzy, * 2 pomidory, czerwona papryka chili (papryka pepperoni), cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawa do dań z pomidorów, mielona papryka słodka, bazylia, sól, pieprz

    Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajka i mleko. Ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na bok. Warzywa na nadzienie myjemy. Pomidory parzymy umieszczając je w osobnej półmisku, usuwamy skórkę i kroimy w plastry. Z papryczki chili usuwamy gniazdo i kroimy na małe części. Dynię dzielimy na niewielkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ósemki i smażymy ją na patelni z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Kolejno wrzucamy kukurydzę, papryczkę chili i pomidory. Smażymy ok. 10 minut.

    Marchewkę, fasolę i dynię gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy je do reszty podsmażanych warzyw i chwilę dusimy. Całość przyprawiamy bazylią, papryką słodką i przyprawą do dań z pomidorów. W tym czasie do płaskiego i szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oliwy i wstawiamy do rozgrzanego do 200° C piekarnika. Naczynie wyjmujemy po 10 minutach i zalewamy je ciastem naleśnikowym. Na wierch kładziemy farsz z warzyw. Pieczemy ok. pół godziny – aż ciasto urośnie. Warzywa zapiekane podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
    google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);

    © Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.