Temat: pytanie dotyczące placków otrębowych

Cześć. Nie jestem na diecie Dukana, ale interesują mnie te placki ;-)
przepis jest taki:
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka serka homogenizowanego 0%

Czy mogę dodać samo białko? Zamiast serka homogenizowanego twaróg aksamitny dr.oetkera? Pytam, bo jakoś nie przepadam za serkiem, a chyba chodzi po prostu o dobrą konsystencję, ale czy taki twaróg się nadaje? Można dać 3 łyżki samych owsianych, nie zmieni to nic?
Ewentualnie czy można użyć mąki zamiast otrębów i jeśli tak, to ile?
Ja robię z samych owsianych i osobiście nie wiem jakie wyjdą na samych białkach. Z twarogiem wychodzą takie bardziej pulchne i wilgotne.
A ile ten twaróg dr...ma % tłuszczu?
Kurczę nie wiem, bo akurat skończyło mi się opakowanie i jutro rano polecę do sklepu, ale jest półtłusty. Zależy mi na tym, żeby po prostu się usmażyły i nie były papką.
Wiesz....ja robię z kostki chudego twarogu,1 jajka,2 białek ,9 łyżek owsianych i przypraw. I to mam na jakieś 4 dni. Jak jest za suche/gęste dolewam trochę mleka i wcale nie jest papka.
Oczywiście jeszcze trzeba proszek do pieczenia.
Jeszcze mam przepis na bananowe, gdzie daje się 3 łyżki otrębów, dwa banany i jajko. Ten mi wygląda na taki bardziej bezpieczniejszy, może tego spróbuję ;-) Hm, o proszku nigdzie nie doczytałam... ale tam, na pewno jak dodam to nic złego się nie stanie, a może uratować danie :-)
Ale banany na Dukanie? Mnie się wydaje,że są zabronione jak wszystkie owoce.
Nie jestem na dukanie
Sorry, mój błąd, Źle odczytałam.
Tylko hmm, z tych bananowych to też trochę sobie nie wyobrażam - zdjęcie ukazuje piękne, wyrośnięte placuszki, a to przecież tylko jajko, otręby i banany. Boję się o tą papkę właśnie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.