Temat: Co na grilla

Jutro wybieram się na grilla. Mam o tyle dobrze, że mogę zabrać ze sobą to co chcę zjeść :) I mam pytanko do Was czy znacie jakieś fajne niskokaloryczne przepisy na mięso z grilla albo owoce? I w sumie teraz wpadła mi do głowy taka myśl... może głupia, ale czy można jeść ciemny chleb z grilla? Czy to by nie było dziwne? :D 
No i czy jedzenie z grilla jest zdrowe? 
Z góry dzięęki dziewczyny! :)

Pasek wagi
szaszłyki tak jak napisała malalady możesz dodać do nich jakieś warzywa też np. paprykę
praktycznie wszystko (co nie jest przerobem) jest niskokaloryczne. Ja np uwielbiam mieso z kurczaka i do tego salatka grecka - pyyyyycha :D
Hejo! Przyłączam się do pytania!!! Jestem na diecie paleolitycznej i póki jest sezon staram się jeść sporo grillowanych posilków. Poza grillowanie moge tylko gotować, ewentualnie zapiekać, także korzystam z pogody póki mogę.
Ja polecam kabaczki czy cukinie faszerowane, faszerowane pieczarki, paprykę albo nawet zwykłe szaszłyki warzywne. Wystarczy dobrze przyprawić i w prosty sposób jest pycha posiłek.
Ostatnio przeczytałam, że na diecie paleo powinno jeść się sporo ryb, ale nie za bardzo wiem jak je zrobić, bo smażyć nie mogę. JAk zrobić rybę z grilla???? Zawijacie ją w folię czy bezpośrednio na ruszt???? Ile czasu musi się piec????
Pozdrawiam!
a ja slyszalam ze od dan z grila sie tyje bo sa pieczone i w co tu wierzyc
jagodziax Ja na grilla najczęściej wybieram pstrąga,posypuję ją ulubioną mieszanką przypraw do ryb,można również zrobić jakąś marynatę czy dodać świeże zioła..I wkładam w takie oto siatki do ryb bo się nigdy ryba nie rozwali na grillu.Teraz kiedy okres grillowy jest to bez problemu je kupisz :) Ale również możesz zawinąć szczelnie w folię.





a filety rybne mozna robic z grila?? dobre sa??
Genialne te uchwyty na ryby!!! aż sama poszukam. Ja ostatnio, z przyczyn deszczowych, zastąpiłam grill  piekarnikiem, ale to nie to samo. Sam zapach tego ognia i palonych węgielków nadaje urok :) A na grilla najbardziej lubię karkówkę w marynacie (niezła jest z dodatkiem piwa) i chlebki z masłem posypane ziarnami, jak to się wszystko przypiecze i jest chrupiące to aż ślinka cieknie na sam widok :) Od czasu do czasu pozwalam sobie na takie szaleństwo...mniam!
Można spróbować z filetami.....ale moim zdaniem to nie to samo :)
Najlepiej jest mieć świeża ,całą rybę - tak ja myślę.

Aj a karkówka z grilla z piwem to moje ulubiona delicja
A co do tematu ja na grilla robię:
grillowane warzywa - cukinia,bakłażan,pieczarki,papryka....co kto woli. Można po umyciu od razu piec,albo posmarować jakaś marynatą (słodką,pikantną) czy posypać ziołami.Można również zrobić jakiś dip na bazie jogurtu naturalnego.

szaszłyki drobiowe - pierś z kurczaka lub indyka+cebula+papryka+pieczarka

szaszłyki z mięsa mielonego - robimy jak na mielone,małe kulki nadziewamy na patyczek + pomidor koktajlowy+papryka+pieczarka lub co kto tam woli.

skrzydełka - w marynacie miodowej,musztardowej,jogurtowej itd. Jak kto woli.

I tradycyjnie już wspomniana rybka,kiełbaska,kaszanka,karkówka.

sałatki - ale "lekkie" na bazie sałaty,pomidora,ogórka,papryki,cebuli itd z vinegretem lub dresingiem na bazie jogurtu.

A na deser to grillowane banany,brzoskwinie,ananas - można potem polać sosem owocowym,bitą śmietaną,dodać lody.
pyzia1980 - nie wiedziałam, że istnieje taki fajny sprzęt do pieczenia ryby na grillu. Koniecznie kupię! Bo podobnie jak Jagodziax jestem na paleo i szukam nowych pomysłów na obiad. Jak jest sezon na grilla to staram się go wykorzystać na maksa, bo w sumie oprócz gotowania na diecie paleo jest dozwolone tylko grillowanie.

Jagodziax - polecam szaszłyki z kurczaka z ananasem przyprawione curry!!! Świetnie smakują. No i poza tym ja nie odmawiam sobie karkówki. A co! Przecież na paleo diecie wszystkie rodzaje mięsa są dozwolone!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.