Temat: z czym kalafiora???

Hej lasencje! Jak w temacie z czym mogę zjeść kalafiora gotowanego, żeby było szybko, smacznie i małokalorycznie??? będę wdzięczna za przepisik ;D

ja tez najczesciej z jajkiem sadzonym :)

ze smakiem!!!
Moi drodzy, ja korzystając z tego że jest sezon grillowy, zdradze wam jak ja robie kalafor z grila  a wieć głowe kalafiora dzielę na cześci surowe kłade na kawałku foli aluminiowej(kuchennej)  posypuje troszke solą i daje troszeczke masła, zawijam  to w taki namiocik i wrzucam na grila, ale nie na kratkę tylko, miedzy węgilel, tak jak ziemniaki;), Po upieczeniu odwijam dolie i posypuje troszke zółtym serem.  Pycha.
- z bułką tartą
-z sosem czosnkowym
-z sosem szpinakowym ze szczypiorkiem
-zapiekany sam lub z innymi warzywami pod beszamelem
-z sosem serowym
-w zapiekance warzywnej
-smażony w cieście naleśnikowym
-w postaci kotletów smażonych z kalafiora obtoczonych w otrębach lub pistacjach itp. itd.
można z kalafiora zrobić puree i zjeść jako dodatek do mięsa, ale ja najbardziej lubię kalafiora w towarzystwie ziemniaków i jaja sadzonego;D tak tradycyjnie hehe

Możesz też zrobić kotleciki kalafiorowe:

Składniki na 4 porcje



1 kalafior
1 duże jajko (lub 2 małe)
bułka tarta
sucha bułka
2 cebule
sól, pieprz, oregano, ostra papryka
natka pietruszki
oliwa z oliwek

Etapy przygotowania



1. Kalafior ugotować - na pół twardo. Osączyć i rozdrobnić widelcem. Cebulę posiekać i podsmazyć na złoto. Cebulę połączyć z kalafiorem, dodac posiekaną natkę pietruszki, wszystkie przyprawy, jajko i bułkę (wczesniej namoczoną i odciśniętą). Formowac kotleciki, obtaczać w bułce artej i smażyć na rozgrzanyej oliwie.
2. Kotlety można podować z ziemniakami i surówkami, mogą również być "wkładką" do hamburgerów.

albo sałatka kalafiorowa:
kalafior pokroić na małe różyczki  sparzyć (bądź pogotować nie więcej niż 5 minut, żeby był twardszy)
dodać pokrojonej w paseczki szynki lub innej wędliny z dowolnego zwierza
2-3 jajka pkrojone w kosteczkę
koperek
do gęstego jogurtu naturalnego (ja najbardziej to bakomę) dodać łyżkę majonezu i chlup do sałatki
i GOTOWE!
jak będziesz dodawała mazidła tylko do porcji, którą chcesz zjeść, to sałatka może poleżeć w lodówce ze 3 dni, więc trochę pracy się zwraca :)
dietetycznie - z sosem pomidorowym.
a.ja.z.ketchupem
U mnie najczęściej kalafior podawany jest w towarzystwie fasolki szparagowej z ziemniakami:)Bardzo lubię to połączenie-jest proste i pyszne;)Może do tego napić się troszkę kefiru/maślanki lub zsiadłego mleka(bardzo dobrze pasuje):)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.