- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
31 maja 2011, 23:01
hej ;-) kupiłam sobie mrożone pyzy - nie jadłam ich już ponad rok, a kiedy przed dietą je szamałam, to tylko, kiedy pływały w maśle :) a czym można je podawać? Oczywiście codziennie używam około 60g masła (tak, wiem - dziwne, ale spożywam dużo tłuszczów), ale mam ochotę zrobić je z czymś nowym, takie nowe doświadczenie ;-) Spotkałam się już z sosem grzybowym, ale całkowicie odpada, bo nienawidzę takich rzeczy : P
- Dołączył: 2010-06-24
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 5502
31 maja 2011, 23:08
Z surówkami, dobrze pasuje np. czerwona kapusta. Pasują też różne sosy z kawałkami duszonego mięsa. W ogóle pyzy lubią się z mięsem;)
31 maja 2011, 23:11
ja właśnie zawsze jadłam z sosem, aż pewnie dnia babcia mi pokazała, że można je jeść z cukrem- tak wiem, mało dietetyczne, ale na jedną czy dwie w takim wydaniu sobie pozwalam :)
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
31 maja 2011, 23:13
CzysteZuo - nie całkiem o to mi chodziło (mówię o surówkach). Może jeżeli na słodko, to z jakimś jogurtem?
- Dołączył: 2010-06-24
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 5502
31 maja 2011, 23:18
No tak na słodko też można;) Czasem jem jak kopytka cukier+cynamon albo ze słodką śmietaną;D
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
31 maja 2011, 23:20
z cukrem - to do mnie przemawia! chodzi o to, żeby nabrały fajniejszego smaku jak z masłem :)
- Dołączył: 2010-09-27
- Miasto: Brussel
- Liczba postów: 13213
31 maja 2011, 23:25
ja zawsza podsmazam cebule :)
31 maja 2011, 23:28
no właśnie ja jakoś nie bardzo przepadam za sosem do pyz, ale odkąd babcia pokazała mi, że można z cukrem to jakoś chętniej jem :P
1 czerwca 2011, 00:08
Można zrobić sos bez masła. zrób coś w stylu lecza. Albo ekonomicznie - 1 paprykę podduś w wodzie razem z odrobiną soli i czosnkiem granulowanym, aż zacznie się rozpadać. Możesz też zrobić sos grzybowy z pieczarek - w małej ilości wody duś drobno posiekaną cebulę, dodaj pieprz i sól. Na teflonie podpiecz pokrojone pieczarki i dodaj to paciary z cebulą. Wygląda zupełnie jak duszone pieczarki i masło nie jest potrzebne.
Na słodko teoretycznie, polecam ugotować kawałek kory wanilii w wodzie w której będziesz gotowała pyzy. Następnie zrobić mus z truskawek z dodatkiem pesteczek wanilii, które musisz wydobyć z kory przed wrzuceniem jej do gara z wodą. Polać pyzy i jeść. Mózg aromat wanilii odbiera jako słodki smak, więc cukier nie jest potrzebny.
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
1 czerwca 2011, 00:21
novajulia - nie powiedziałam, że masło odpada, tylko że właśnie sos pieczarkowy out ;) ale dziękuję!