Temat: Owsianka smaczna i po mojemu

Naczytałam się, że "gotowe" musli czy płatki to tragedia  z uwagi na sód  jaki tam walą i cukier.
Sama w necie znalazłam rózne przepisy i zademonstruję własny:
płatki owsiane ugotowałam na mleku i wodzie - 6 łyżek - bez soli i bez cukru :D
2 migdały pokroiłam,
garsteczka rodzynek - taka mini, do tego
odrobinka dyni
słonecznik dosłownie tyci,
każdy dodaje to co lubi, można orzechy, kokosowe płatki etc.
Na koniec dałam 2 łyżeczki porzeczkowego dżemu - własnej roboty z piwnicy...
Wrzuciłam to do lodówki, w pracy odgrzałam w mikrofali i wodą przegotowaną - odrobina, bo ja nie lubię na rzadko i gotowe !!
Wygląda okropnie jak papka wiecie...
Smakuje bardzo :D
Smacznego :D
POLECAM
ja uwielbiam owsiankę. teraz ją jem codziennie na śniadanie:)
30g płatków kukurydzianych, 40g owsianych, 100g mleka+ woda do pełnej szklanki
na noc zostawiam owsiane w wodzie. rano mleko i owsiane do garnka zagotuję i wlewam do miski z kukurydzianymi:)
plus oczywiście cynamon!!!!
Pasek wagi
Ja skorzystałam z przepisu aguusi88 i teraz wcinam taką owsiankę codziennie :) Codziennie inne dodatki, raz z mlekiem, raz bez. I jestem najedzona przez 3-4h. Super sprawa :)
Od jutra zaczynam jeść owsiankę na śniadanie! A nie bułki! 
Pasek wagi

Co oprócz bakalii dodajecie do owsianki? Można dodawać świeże owoce?

> Co oprócz bakalii dodajecie do owsianki? Można
> dodawać świeże owoce?

Jak najbardziej :) Ja dodaję przeważnie jabłka, banany, a teraz w sezonie także truskawki i inne owoce.

Owsiankę robię z takiego oto przepisu (jest to baza, do której później dodaję mleko i owoce: truskawki, banany lub jabłka):

Doprowadzam do wrzenia 3 szklanki osolonej wody.
Wsypuję do tego szklankę płatków błyskawicznych (do tego dodaję też trochę otrąb owsianych i pszennych).
Gotuję na małym ogniu przez ok. 10 min (nie patrzę dokładnie na czas, ale sprawdzam konsystencję).
Zostawiam na ok. 30 minut bez przykrycia, żeby płatki zaabsorbowały resztę wody. 
Zazwyczaj robię owsiankę wieczorem i jem ją rano. Taka ilość wystarcza mi na 3 śniadania. Bazę przekładam do dowolnego pojemnika i trzymam w lodówce. 

Owsianka z tego przepisu jest świetna :) Oprócz mleka i owoców dodaję jeszcze łyżkę miodu zamiast cukru i trochę cynamonu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.