30 maja 2011, 09:31
Naczytałam się, że "gotowe" musli czy płatki to tragedia z uwagi na sód jaki tam walą i cukier.
Sama w necie znalazłam rózne przepisy i zademonstruję własny:
płatki owsiane ugotowałam na mleku i wodzie - 6 łyżek - bez soli i bez cukru :D
2 migdały pokroiłam,
garsteczka rodzynek - taka mini, do tego
odrobinka dyni
słonecznik dosłownie tyci,
każdy dodaje to co lubi, można orzechy, kokosowe płatki etc.
Na koniec dałam 2 łyżeczki porzeczkowego dżemu - własnej roboty z piwnicy...
Wrzuciłam to do lodówki, w pracy odgrzałam w mikrofali i wodą przegotowaną - odrobina, bo ja nie lubię na rzadko i gotowe !!
Wygląda okropnie jak papka wiecie...
Smakuje bardzo :D
Smacznego :D
POLECAM
- Dołączył: 2009-10-10
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 975
6 czerwca 2011, 09:03
ja uwielbiam owsiankę. teraz ją jem codziennie na śniadanie:)
30g płatków kukurydzianych, 40g owsianych, 100g mleka+ woda do pełnej szklanki
na noc zostawiam owsiane w wodzie. rano mleko i owsiane do garnka zagotuję i wlewam do miski z kukurydzianymi:)
plus oczywiście cynamon!!!!
- Dołączył: 2011-01-11
- Miasto: Male
- Liczba postów: 536
7 czerwca 2011, 13:25
Ja skorzystałam z przepisu aguusi88 i teraz wcinam taką owsiankę codziennie :) Codziennie inne dodatki, raz z mlekiem, raz bez. I jestem najedzona przez 3-4h. Super sprawa :)
- Dołączył: 2008-12-16
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 24
8 czerwca 2011, 15:23
Od jutra zaczynam jeść owsiankę na śniadanie! A nie bułki!
Edytowany przez Wata123 8 czerwca 2011, 15:25
- Dołączył: 2011-06-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 4
8 czerwca 2011, 16:51
Co oprócz bakalii dodajecie do owsianki? Można dodawać świeże owoce?
- Dołączył: 2010-05-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 49
11 czerwca 2011, 14:16
> Co oprócz bakalii dodajecie do owsianki? Można
> dodawać świeże owoce?
Jak najbardziej :) Ja dodaję przeważnie jabłka, banany, a teraz w sezonie także truskawki i inne owoce.
Owsiankę robię z takiego oto przepisu (jest to baza, do której później dodaję mleko i owoce: truskawki, banany lub jabłka):
Doprowadzam do wrzenia 3 szklanki osolonej wody.
Wsypuję do tego szklankę płatków błyskawicznych (do tego dodaję też trochę otrąb owsianych i pszennych).
Gotuję na małym ogniu przez ok. 10 min (nie patrzę dokładnie na czas, ale sprawdzam konsystencję).
Zostawiam na ok. 30 minut bez przykrycia, żeby płatki zaabsorbowały resztę wody.
Zazwyczaj robię owsiankę wieczorem i jem ją rano. Taka ilość wystarcza mi na 3 śniadania. Bazę przekładam do dowolnego pojemnika i trzymam w lodówce.
Owsianka z tego przepisu jest świetna :) Oprócz mleka i owoców dodaję jeszcze łyżkę miodu zamiast cukru i trochę cynamonu.
Edytowany przez kasiakiwi 11 czerwca 2011, 14:18